Colt CZT - ocena ogłoszenia

28 Wrz 2018, 17:10

szybki napisał(a):Chyba autor napisał że obawia się kosztów turbo...?

W 1.8T się nie psujo.

Autorze, musisz to przemyśleć. Boisz się turbo, ale chcesz dynamiczne auto, potem wrzucasz Hankę ze 110 koniami bez turbo, porobioną i nieco stuningowaną i co, tu kosztów nie będzie? Śmiem twierdzić że ten Leon z 1.8T wyjdzie podobnie.

Tak czy siak ciężko coś doradzić, sam miałem etap chrapki na małe autko z turbo i męczyłem szybkiego na PW, ale po ogarnięciu cen, dostępności takich aut i tego gdzie tym pojadę odpuściłem... Szkoda kasy i zachodu na utrzymanie tego. Więc jeśli byś sobie odpuścił osiągi, to taki Civic pasuje, pojedzie w sumie i tak lepiej od połowy aut, ale nijak to się ma do takiego Colta CZT.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Wrz 2018, 18:27

szybki napisał(a):Chyba autor napisał że obawia się kosztów turbo...?

Z całym szacunkiem do autora ale w 2018 roku obawy o turbo są tak samo zabawne jak odradzanie pewnej grupy aut francuskich z powodu tylnej belki, regeneracja to nie majątek, rozumiem unikac skomplikowanych automatów gdzie remont mechaniki i mechatroniki to kilka tysiecy, czasami nawet naście, ale turbo za 700zł to ja wliczam do materialów eksploatacyjnych a nie powaznych awarii :)

Ale jak zawsze polecem przejechać się każdym autem którym autor jest zainteresowany, bo czasami detale, pierwsze wrazenie decyduja o "tak" lub "nie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna

28 Wrz 2018, 20:11

Dzisiaj jest pełnia księżyca ? Czy coś mnie ominęło ? Turbo mające 15lat za 700zł...ałdi a6 2,5tdi taniość lubię takie układanie nowej rzeczywistości...co tam idę z nurtem proponuje autorowi Mb w220 v8 cdi koniecznie z airmatic w dzisiejszych czasach pestka...albo a6 2,7 na pneumatyce hmmm nawet za takiego czt będą 2szt... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2018, 20:13

szybki napisał(a):Dzisiaj jest pełnia księżyca ? Czy coś mnie ominęło ? Turbo mające 15lat za 700zł.

A ile Twoim zdaniem kosztuje regeneracja K03S??
Raziel11
Stały forumowicz

28 Wrz 2018, 20:45

Już dobra nic nie kosztuje, samo się wyjmie, samo się włoży, regeneracja też na miejscu no i tylko pod maską mamy turbo które wokół siebie nic nie ma a chłodzi się miłością kierownika...forum szpeni :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2018, 21:09

Raziel11 napisał(a):A ile Twoim zdaniem kosztuje regeneracja K03S??

Są regeneracje i "regeneracje" niestety. Ostatnio w firmowej Skodzie oddaliśmy turbo, bo się zawieszało turbo i jeździ teraz gorzej niż wcześniej. W sumie możemy się pluć o jakość ale w nowym roku ma być nowe auto...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...

28 Wrz 2018, 21:12

Regeneracja 700, dolicz kuriera oraz robociznę mechanika. Ile weźmie za wyjęcie turbo, wstawienie nowego i podpięcie? 50 zł? Przy okazji wyjdą nieszczelności, jakieś drobne naprawy lub wymiany i się zrobi ponad 1000 zł, pewnie bliżej 1500 zł.
galakty
Forumowicz VIP

28 Wrz 2018, 21:16

Zaraz najczarniejszy scenariusz, po pierwsze nie jest powiedziane ze zaraz po zakupie auta kazdemu zawsze pada turbina, po drugie nawet jak padnie i ja zregeneruje to prawdopodobnie drugi raz juz nie bedzie musial, nie demonizujmy prostego turbo...bo zaraz zostanie tylko rower i komunikacja miejska
Raziel11
Stały forumowicz

28 Wrz 2018, 21:21

A ktoś tu pisze że padnięte turbo to koniec świata? Nie, ale podawajmy realne ceny, tego oczekuje autor.
galakty
Forumowicz VIP

28 Wrz 2018, 21:31

Mój mechanik nie uważa regeneracji turbo za mniej niż 1000zł nawet do popularnych modeli (on nie regeneruje tylko wysyła/oddaje). Zna ceny części, które nie są z Chin, a na tych tanich już się przejechał. Podobnie jest z tymi tanimi regeneracjami maglownic, które wytrzymują śmieszny przelot.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Wrz 2018, 00:21

Widzę, że temat się rozwija - dzięki za zainteresowanie! 8) :happy:
W kwestii turbo w colcie - myślałem, że to są znacznie wyższe koszty (3-4 tysięcy). Nie mam wiarygodnego źródła porównania (ani odpowiedniej wiedzy) jak to wychodzi w rzeczywistości, ale myślę że kwotę rzędu 1,5 tyś można przeżyć, o ile nie będzie sprawiał niechcianych niespodzianek :wink:
Przeczytałem, że niektóre części do colcika są trudno dostępne (pozostaje ASO). Poza tym samochód nie jest zbyt popularny na naszym rynku.
Przy civicu myślę, że 1,5 tyś jako budżet początkowy spokojnie wystarczy, przy colcie ta kwota się podwaja.
Pytanie jak wygląda dalsza eksploatacja takiego CZT, bo raczej auto nie służyło do spokojnej jazdy :twisted:
Nie ukrywam, że szukam w pewnym rodzaju kompromisu - pomiędzy osiągami, wyglądem i kosztami serwisu..

Nadal nie podjąłem decyzji, ale znalazłem kolejne ogłoszenie civica, w weekend jadę oglądać. Także mam jeszcze chwilę, żeby wszystko przemyśleć.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wydaje się całkiem ok, może zauważycie coś na co warto zwrócić uwagę..

Po tym co piszecie mam tylko większe wątpliwości i obawiam się, że jak wezmę civica to będę żałował. CZT to taki mały demon, który sprawi radość i z tego co piszecie wcale nie jest drogi ani problematyczny w utrzymaniu.. Z drugiej strony civic ładniejszy.
Nic już nie wiem :o :lol:

Galakty - widzę jakiś głos rozsądku, skoro propnujesz civica :ok: szybki natomiast kusi funem z zabawy coltem..
Oj, muszę się z tym przespać ;)
Err0r
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.6i 115 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2018, 09:48

Err0r napisał(a):Oj, muszę się z tym przespać

chyba przejechać :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Wrz 2018, 11:29

Na poniedziałek jestem umówiony na oglądnie civica. Jak będzie ładny to biorę :p nie wiem czy jest sens jechac na jakieś skp z takim samochodem.
Err0r
Nowicjusz

29 Wrz 2018, 11:46

Jest, bo ważne aby zajrzeć pod spód. Chyba, że znajdziesz jakiś kanał/podnośnik.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Wrz 2018, 14:38

Na pierwszej lepszej SKP sprawdzą schowaną rdzę od spodu?
Err0r
Nowicjusz