Colt vs Audi B4 1,9tdi - która opcja bardziej oszczędna?

26 Cze 2012, 21:24

Witam! Moze na wstepie przedstawie swoja sytuacje... Na chwile obecna jezdze Coltem 1,3 w Pb 90r. Ponewaz mam teraz troche wolnego czasu, to postanowilem uregulowac w koncu sprawe mojego srodka transportu. Chcialbym miec auto jak najbardziej oszczedne i w dobrym stanie zeby miec spokoj na jakis czas z poprawkami. I tu pojawia sie moj dylemat: czy doinwestowac poczciwego japonca (opony, rozrzad, pare innych dupereli i zalozyc gaz), czy calkiem zmienic auto? Mysle tu o Audi B4 1,9tdi (jak zmienie samochod to tylko na taki). Wiadomo ze kazdy na wejsciu bralby Audyne, ale jednak ropa tania nie jest. Z drugiej strony nie wiadomo jak sie sprawdzi gaz w Colcie. Zalezy mi zeby robic jak najwiecej km za jak najmniejsza kase i nie wiem jak wypadalyby oba auta w ogolnym rozrachunku. Ogolne zozeznanie w temacie mam, jednak nigdy osobiscie nie mialem ani Diesla ani gaziaka. Dodam ze Audi na gaz nie chce. Jesli mozecie to doradzcie jak to ugryzc. Pozdrawiam
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

26 Cze 2012, 22:23

Może rozejrzyj się nad tańszą ropom od kierowców czy coś takiego wtedy 1.9tdi i ropa za 4zł to lepiej niż gaz
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

27 Cze 2012, 03:55

Jeśli jesteś pewny co do stanu Colta to ja na Twoim miejscu bym go doinwestował i śmigał dalej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Cze 2012, 09:50

Tez myslalem nad tansza ropa,ale z tym jest problem, jesli by byla to od przypadku do przypadku, wiec trzeba sie nastawiac raczej an tankowanie za 6pln/l. Coltem jezdze 4 lata i niestety byl zaniedbywany przez brak kasy (kupilem go jeszcze jako student), dlatego teraz trzeba sporo do niego dolozyc. Ale trzyma sie dzielnie, kazdy kto widzial go na kanale chwali go za zdrowa podloge, silnik chodzi ladnie, wiec mysle ze jeszcze pare lat by posmigal. Z drugiej strony B4 jest w ocynku wiec mialbym spokoj z blacharka, silnik jest sprawdzony i solidny, czesci sa w miare tanie i dostepne w kazdym sklepie od reki.. Ale przy tych cenach ON dalej bylbym niedzielnym kierowca:/ Dlatego nie wiem jak na obu autach wychodzilbym finansowo po roku czy dwoch, na ktorym bylbym mniej w plecy i najmniej zaplacil za jazde...
Damian106
Początkujący

27 Cze 2012, 10:04

Colt to stara generacja , części drogie jak to do japończyka ale każdy wie że te auta są bardzo mało awaryjne i długo żywotne :) audi a4 jest "nowoczesne" w porównaniu z coltem , tam jest dużo elektroniki części też do najtańszych nie należą i czasami zepsuje się jakaś pierdułka to pół podzespołów dookoła trzeba wymienić(jakoś tak to powiązane).Ja bym pozostał przy mitsubishi
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Cze 2012, 12:42

Użytkowałem Audi i awaryjne napewno nie jest a jakość wykonania dużo wyżej niż colt, blacha solidna... Colt na gazie spali pewnie 9l na 100km a 1.9tdi 6l ON. 1.3 jest za słaby moim zdaniem do gazu, pewnie myślisz o 2 generacji ale komfort jazdy na niej jest słaby i osiągi też spadną... Trudno tu doradzić bo oba auta mają plusy, ja jestem za Audi
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 2017 - wersja amerykańska
    Wiemy już, jak będzie wyglądała Corolla 2017 dostępna w Ameryce. Bestseller Toyoty ma przeprojektowany przód, unowocześnione wyposażenie we wnętrzu i nowe systemy bezpieczeństwa. Górny grill jest teraz jeszcze ...

27 Cze 2012, 16:38

Audi będzie lepsze ale może być ciężko znaleść przyzwoity egzemplarz.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Cze 2012, 03:32

Wiadomo ze Audi byloby lepsze, w moich stronach jezdzi tego pelno wiec widac ze to srawdzone auto. Jesli chodzi o spalanie to juz dawno wszystko podliczylem i wychodzi ze gdybym jezdzil na gazie to zaoszczedzam ok 14pln/100km w stosunku do ropy
Damian106
Początkujący

28 Cze 2012, 08:58

Niewiem czy aż tyle zaoszczędzisz... dolicz jeszcze jakąś benzynę na rozruch, przegląd droższy , przegląd instalacji raz na 10tyś(wymiana filterków i świec), tłumiki się szybciej kończą itd.... To są niby groszowe sprawy ale jak zesumujesz to wyjdzie jakaś kwota.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

28 Cze 2012, 15:25

W Audi też kolorowo może nie być,wymiana turbiny,dwumasy,to też troche kosztuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012