Dzień dobry,
Mój samochód: Toyota Corolla Verso II, 2004 rok, 2.0, D4D
Opis problemu:Obecne radio nie działa, a działo się tak, że coraz rzadziej działało. Tak samo z wyświetlaczem na środkowej desce rozdzielczej (na tej przy kierownicy wszystko działa).
Na środkowej desce rozdzielczej nie pali się oświetlenie, chociaż przyciski ogrzewania działają.
Z rok temu wszystko działało, potem co jakiś czas radio nie działało. Włącza się radio do dziś, tylko nie działa (ani radio ani płyty). Nie działa wtedy, kiedy również nie ma podświetlenia środkowej deski rozdzielczej. Jedno jest z drugim powiązane.
W końcu przestało w ogóle działać radio i się podświetlać deska rozdzielcza.
Czasami zdarzyło mu się zaświecić, ale to było tylko w ostre mrozy, lecz do 10 minut po uruchomieniu silnika znów gasło. Zdarzało się, że wszystko zaczynało działać, ale to jak jechałem długie trasy, co najmniej godzinę.
Teraz kilka moich pytań:-co to potencjalnie jest i czy jestem w stanie sam to naprawić?
- czy w okolicach Warszawy jest jakiś elektryk samochodowy który to zrobi i nie zedrze ze mnie kasy (ile to w ogóle powinno kosztować)?
- chciałem kupić sobie nowe radio, takie z porządnym dźwiękiem na formaty MP3 / Telefon (Bluetooth) / FLAC oraz głośnikami. Czy takie z allegro będą dobre? Poniżej podałem kilka przykładowych aukcji.
Obrazek pokazujący co nie działa:https://ibb.co/2sVDb0x(Sorry za link do zdjęcia ale znacznik img nie chciał załadować zdjęcia z free hosta.)
Aukcje radia / głośników nad którymi się zastanawiam i pytanie:- czy one w ogóle będą pasować (tak do samochodu jak i wspólnej współpracy z radiem - czy są jakieś zestawy bardziej pasujące lub takie które się gryzą)?
- czy dźwięk z tego będzie dobry (pasmo przenoszenia, jakość i silny bas)?
- czy oddzielnie muszę dokupić subwoofer (bo to co było fabrycznie w samochodzie to jakaś porażka)?
-czy jestem w stanie to sam zamontować?
Przykładowe aukcje:[link do oferty na Allegro wygasł][link do oferty na Allegro wygasł][link do oferty na Allegro wygasł][link do oferty na Allegro wygasł]Jedno dodatkowe pytanie:czy można zrobić sobie przycisk na desce rozdzielczej by wyłączało całe podświetlenie oprócz wskazówek (taki tryb nocny jak w starym Saabie)?