Czy alternator działa z popsutym sprzęgiełkiem?

25 Lut 2021, 23:36

Witam mam pytanie czy jeżeli zepsuje się sprzęgło alternatora (ta rolka z rowkami na pasek ) to alternator nadal działa ? Tzn pasek jest założony i chce wiedzieć czy na zepsutym sprzęgiełku alternator odgrywa swoja rolę w tym momencie. Wyczytałem ze on powinien kręcić się w stronę w którą kreci się pasek a w drugą powinien się blokować a u mnie kreci się w obydwie pacjent bmw e60
sieluu
Obserwowany

26 Lut 2021, 09:44

sieluu napisał(a):Wyczytałem ze on powinien kręcić się w stronę w którą kreci się pasek a w drugą powinien się blokować a u mnie kreci się w obydwie
Właśnie po to jest stosowane sprzęgiełko jednokierunkowe które pozwala obracać się w jednym kierunku a w drugim blokuje się. Jeżeli twoje sprzęgiełko obraca się w obie strony tak samo to jest popsute.

Czy słyszysz podczas pracy silnika z okolic alternatora jakieś dziwne niepokojące odgłosy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...