Cordoba 99-02 Jakie gumy zalecacie?

16 Gru 2014, 14:04

Witam
Przejechałem swoim autkiem dość sporo i mimo że to nie pierwsze auto któremu kupuje opony to jednak tym razem chciałbym waszych porad.
Auto może nie wygląda ale możecie mi wierzyć bądź nie w trasie jak jedzie można je tak wykorzystać że prawie nikt mi nie ucieka. Ja uznaje swoją jazdę w trasie za dynamiczną, mijam dużo, często jadę ok 140-160 jak warunki są dogodne. Autostrady również odwiedzam gdzie nie rzadko autko jedzie 180 a bywa ze 220 dociągamy. Mowie to nie aby się chwalić bo nie ma czym (nie jeden powie że przeginam i będzie miał racje) :roll: . Mówię bo opony muszą to wytrzymać. Podstawa to twarde boki i dobre trzymanie w zakrętach, bo to najważniejsze. Oponki na rozmiar 15 mam obecnie 195/50 ale jestem skłonny do poszerzenia w razie potrzeby. Cena? od 200 do 400 za sztukę - nie ma co oszczędzać na tak ważnym elemencie. Liczę na opinie osób szybko jeżdżących o podobnych preferencjach do mnie. Nie chce opinii typu słyszałem że te są dobre czy babcia na takich driftowała.
Pozdro
KleKle
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: bielany wrocławskie
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: 1.9TDI asv
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

18 Gru 2014, 17:57

Myślę że możesz rozważyć opony Yokohama S.drive AS01 195/50 R15 82 V. Indeks prędkości masz do 240km/h. Opony wyglądają ładnie i dobrze trzymają się drogi.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Gru 2014, 15:35

Hejka,

Jak tak jeździsz to weź sobie lepiej wysoki indeks prędkości, choć nie pochwalam Twojej jazdy....
Co do rozmiary to homologowany to 185 55 R15, ja bym brał opony z najwyższej półki bo to dla bezpieczeństwa ważne zwłaszcza przy takich prędkościach, gdzie zużycie benzyny też się liczy.... Tu masz porównywarkę cen [link wygasł] a przykładowo możesz myśleć nad CONTINENTAL ContiWinterContact TS 850, nad Nokianem, Michelinem A4 i Dunlopem. To są kapcie, które powinieneś mieć!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Gru 2014, 11:13

Zależy czy letnie czy zima jak zima to polecam swoje tj. marka aelos mało znana i kraj pochodzenia może odrzucać (chiny) ale ja przejechałem na nich 20 000 jednej zimy, jeżdżę umiarkowanie zdarza się że przekroczę i 150 więc wiem o czym mówię polecam naprawdę jeśli ktoś nie chce płacić majątku.
MarekKownacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1990
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: BMW
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...