Cordoba lll problem

15 Paź 2013, 17:39

Witam,

Jestem tu nowy i chciałbym wszystkich przywitać. Otóż brat ma problem z cordoba. Ostatnio jak jeżdżąc po mieście zauważył, ze jak rusza z 1 to delikatnie szarpie , następnie 3 wchodzi na pograniczu minimalnego zgrzytu.
Otworzyliśmy maskę i silnik tak jak by trochę przechylony na jednej stronie. Myślę ze poduszka ( czy jakoś tak ) mogła się wyrobić . Jeśli macie jakieś pomysły domyślenia , lub mieliście podobny problem piszcie. Z góry przepraszam jeśli nie jasno wyjaśniłem ale miałem mało czasu.

Pozdrawiam.

ps. zdjęcie silnika Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Xody1
Nowicjusz

Auto: Cordoba
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • 15 Paź 2013, 23:19

A złap za silnik i spróbuj pomachać. Jeśli buja się jak huśtawka to zgadłeś z poduszką. Jeśli nie to też jej ostatecznie nie wyklucza. Najlepiej podjedź do jakiegoś warsztatu, szybko powinni to sprawdzić. Jeśli silnik buja się na wszystkie strony po popchnięciu ręką to jedyne gdzie możesz tym samochodem pojechać to do warsztatu. Nigdzie dalej bym nie radził. Nie jest to droga usterka, warto o niej szybko zapomnieć.

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1993

16 Paź 2013, 14:15

Dla mnie też poducha, ale lepiej sprawdź w warsztacie.
    gracz24ha
    Początkujący

Auto: Peugeot

16 Paź 2013, 17:02

Poducha została wymontowana i nie wygląda na bardzo zużyta , nie jest popękana. Jeśli chcecie to mogę wstawić zdjęcie :)
    Xody1
    Nowicjusz

23 Paź 2013, 16:19

Mam takie pytanie gdzie znajduje sie wlew oleju do skrzyni biegow , bo nie chce czegoś uszkodzić . I jak sprawdzić jego stan?
    Xody1
    Nowicjusz

24 Paź 2013, 09:17

Xody1 napisał(a):wlew oleju do skrzyni biegow

Powinien być dostępny z przodu tak jak stoisz przed samochodem. Jest to z reguły taki duży korek(śruba) odkręcany kluczem około 22-24. Jak by ci się udało wrzucić zdjęcie skrzyni to na pewno by ułatwiło wskazanie odpowiedniego miejsca :)
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen up! - samochód do miasta
      Około 12 proc. rynku należy w tym roku do Volkswagena up!. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 682 egzemplarze. To najmniejszy samochód osobowy niemieckiego koncernu. Powstaje od 2011 roku w Bratysławie, wraz ...
      Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
      Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...

25 Paź 2013, 11:58

Mnie ciekawi bardziej jak sprawa z poduszką,bo napisałeś ze nie wygląda na zużytą,montowaliście nową w takim razie,problem znikł czy w dalszym ciągu jest to samo?
    Oveo
    Początkujący

Auto: LEXUS

25 Paź 2013, 17:55

Nadal jest tak samo , podejrzenia spadają na skrzynie . Podczas jazdy szumi jak by tryby na sucho chodziły. Jak się wciśnie sprzęgło przestaje.
    Xody1
    Nowicjusz