Cordoba problemy z instalacją

28 Sie 2007, 21:46

Witam

Mam problem z instalacją w swojej Cordi.

Mianowicie, kilka dni temu po odpaleniu auta jak zwykle na benzynie, kręciłem obroty do 3000, aby automatycznie przełączyć na gaz, no i po przełączeniu obroty spadały (mimo ciśnięcia pedału gazu) i auto gasło. Odpalałem tak kilka razy i mimo iż już myślałem że zaleję świece, to auto odpaliło i po przełączeniu zaskoczyło i na kilka dni był spokój. 2 dni temu znów się zaczęło i teraz jesteśmy zmuszeni jeździć na benzynie, gdyż auto w ogóle nie jeździ na gazie i od razu gaśnie. Wcześniej problemów z gazem nie było.

Nie wiem czym to może być spowodowane, kiedyś czytałem coś o jakiejś membranie i/lub parowniku.... zastanawiam się co to może być i czym może być spowodowane.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
damczer
Początkujący

28 Sie 2007, 22:13

:D Dobrze czytałeś...W reduktorze, nazywanym niekiedy parownikiem są membrany, których zadaniem jest otwieranie lub przymykanie zaworków gazu; po ok. 100tys przebiegu - bywa, że mniejszym - zaczynają sztywnieć, co przekłada się na niedomykanie wspomnianych zaworków; powstaje zbyt bogata mieszanka gaz/powietrze a tym samym zapalenie od iskry świecy staje się utrudnione lub nawet niemożliwe. Czy "mazut" był spuszczany? Na przedniej ściance reduktora, w jego dolnej części jest śruba, którą się wykręca, podkładając szmatę; trochę śmierdzi... :wink:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

29 Sie 2007, 11:33

No więc dziś z rana wybrałem się do instalatora mojego gazu... Okazało się, że po ostatnich wybrykach mojej mamy z reduktora pospadały kabelki doprowadzające prąd. Przy okazji sprawdzony został stan owego "mazutu" i było ok. Gościu powiedział, że membrany będą do wymiany gdzieś za rok, dwa.

Najlepsze jest to, iż jak spytałem go która to jest generacja instalacji, pomyślał trochę i stwierdził, że na pewno nie jest to sekwencja, więc to przed ostatnia generacja...

Wypadałoby, że III, obecnie nie stosowana.
damczer
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zamienniki opon - kalkulator
    Zamiennik to opona która ma za zadanie zastąpić nam oponę wzorcową tą którą przewidział do montażu w samochodzie producent. Chodzi tu dokładnie o rozmiar średnicy zewnętrznej opony który będzie jak najbardziej ...