Corolla 1.4 benzyna Włączam światła i obroty spadają

25 Paź 2007, 15:43

Witam
Od jakiegos czsu mam następujący problem. Samochód po zapaleniu chodzi bardzo nierówno po wciśnięciu pedału gazu bardzo powoli nabiera obrotów, na trasie rozpędzenie go do 100/h jest prawie nie możliwe.
Któregoś razu odkręciłem wszystkie świece, "przeczyściłem" je i samochód chodził normalnie, ale za jakiś czas bylo to samo.
Jeszcze jedno co zauważyłem to to że, jak go odpale [chodzi nierówno] to do tego jeszcze jak włącze światła lub nawiew na szyby bardzo spadają mu obroty, że prawie gaśnie.
bardzo proszę o pomoc
dachu02
Nowicjusz

• 25 Paź 2007, 16:07

Czyli silnik traci moc i masz dodatkowo niedoładowany akumulator.Jak włączysz światła i dmuchawę,prąd tych urządzeń powinien pokryć akumulator.A w twoim przypadku,akumulator nie daje rady pokryć tej mocy i moc ta jest brana z alternatora.A alternator im więcej mocy oddaje tym większe obciążenie powoduje dla silnika.A im większe obciążenia dla silnika,tym większe zapotrzebowanie mocy,której u ciebie własnie nie ma.To może być spowodowane układem zasilania lub układem zapłonowym.Jaki przebieg mają te świece i jaki kolor miały jak je ostatnio czyściłeś,po czym silnik sie poprawił?Może to tez być słaba kompresja i przedostawanie się oleju do komory spalania.Może to tez być filtr paliwa,filtr powietrza,przewody WN itd,itd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Paź 2007, 17:29

Świece były wszystkie czarne tak jakby uwalone w oleju po przetarciu wyglądały chyba dobrze. z tego co mi wiadomo to swiece były wymieniane jakoś rok temu. w tym czasie pare razy samochód jechał na norwegie ale ile przejechane mają swiece to nie wiem.
    dachu02
    Nowicjusz

25 Paź 2007, 22:51

Skoro świece były czarne,to do kontroli silnik.Poprostu pali olej.Przyczyną mogą byc pierścienie olejowe,tłoki,cylindry.Niewykluczone,że czeka cie mały remoncik silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000