Corolla 1.4 benzyna Włączam światła i obroty spadają

25 Paź 2007, 16:43

Witam
Od jakiegos czsu mam następujący problem. Samochód po zapaleniu chodzi bardzo nierówno po wciśnięciu pedału gazu bardzo powoli nabiera obrotów, na trasie rozpędzenie go do 100/h jest prawie nie możliwe.
Któregoś razu odkręciłem wszystkie świece, "przeczyściłem" je i samochód chodził normalnie, ale za jakiś czas bylo to samo.
Jeszcze jedno co zauważyłem to to że, jak go odpale [chodzi nierówno] to do tego jeszcze jak włącze światła lub nawiew na szyby bardzo spadają mu obroty, że prawie gaśnie.
bardzo proszę o pomoc
dachu02
Nowicjusz

• 25 Paź 2007, 17:07

Czyli silnik traci moc i masz dodatkowo niedoładowany akumulator.Jak włączysz światła i dmuchawę,prąd tych urządzeń powinien pokryć akumulator.A w twoim przypadku,akumulator nie daje rady pokryć tej mocy i moc ta jest brana z alternatora.A alternator im więcej mocy oddaje tym większe obciążenie powoduje dla silnika.A im większe obciążenia dla silnika,tym większe zapotrzebowanie mocy,której u ciebie własnie nie ma.To może być spowodowane układem zasilania lub układem zapłonowym.Jaki przebieg mają te świece i jaki kolor miały jak je ostatnio czyściłeś,po czym silnik sie poprawił?Może to tez być słaba kompresja i przedostawanie się oleju do komory spalania.Może to tez być filtr paliwa,filtr powietrza,przewody WN itd,itd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Paź 2007, 18:29

Świece były wszystkie czarne tak jakby uwalone w oleju po przetarciu wyglądały chyba dobrze. z tego co mi wiadomo to swiece były wymieniane jakoś rok temu. w tym czasie pare razy samochód jechał na norwegie ale ile przejechane mają swiece to nie wiem.
    dachu02
    Nowicjusz

25 Paź 2007, 23:51

Skoro świece były czarne,to do kontroli silnik.Poprostu pali olej.Przyczyną mogą byc pierścienie olejowe,tłoki,cylindry.Niewykluczone,że czeka cie mały remoncik silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
      Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...