[15 tys.] Corolla, Civic, Mazda 3, Astra?

16 Paź 2013, 20:11

Witam serdecznie.

Od pewnego czasu rozglądam się za samochodem z segmentu C w przedziale cenowym ok. 15 tys. zł.

Samochód posłuży głównie do jazdy po niedużym mieście, jedna dłuższa trasa w miesiącu.

Auto ma być dużo bardziej dynamiczne niż obecnie posiadane Polo 9N 1.2 bo jazda nim to dla mnie udręka. Nie chcę jednak tracić fortuny na paliwo. Lubię przycisnąć ale z rozsądkiem, zwykle jeżdżę z dzieckiem. Celuję w hatchbacka z benzynowym silnikiem o pojemności ok. 1600 l.

Wielkość taka aby można się spakować na tygodniowy wyjazd w dwie osoby z dzieckiem i psem ;) Teoretycznie w Polówkę mieścimy się ze spokojem więc rozmiaru auta raczej nie musimy brać pod uwagę (chyba każdy samochód segmentu C będzie większy od Polo?).

Szukam auta maksymalnie niezawodnego, które będzie mi służyło przez kilka najbliższych lat, a jeśli kiedyś się dorobię czegoś większego i mocniejszego, przejdzie w użytkowanie żony i zostanie już tylko do jazdy wkoło komina.

Sporo czytałem i na podstawie lektury artykułów w prasie motoryzacyjnej oraz w Internecie wyłoniłem następujące typy:
- Toyota Corolla E12
- Mazda 3
- Opel Astra H

Który z nich jest najlepszym wyborem, zapewniającym względny spokój z usterkami i pozwoli cieszyć się jazdą? Może jakieś inne typy?
Ostatnio edytowany przez Vespa, 18 Paź 2013, 07:58, edytowano w sumie 1 raz
Vespa
Nowicjusz

Auto: VW Polo 9N

17 Paź 2013, 08:43

Tak się zastanawiam w kwestii wielkości szukanego samochodu - skoro nie jest to najważniejsza sprawa to może warto wziąć pod uwagę najwyższe modele segmentu B? Co zaproponujecie?
Vespa
Nowicjusz

17 Paź 2013, 19:52

A może Honda Civic VII 1.6 Vtec? Co myślicie?
Vespa
Nowicjusz

28 Paź 2013, 21:15

Up!!!
Vespa
Nowicjusz

28 Paź 2013, 22:59

Do 15 tyś szukałbym raczej Corolli albo Civica w dobrym stanie, spalanie jak i części cenowo do przeżycia, jak wiadomo Toyota i Honda ( szczególnie VTEC ) mają niezawodne silniki. Mazda oraz Astra H będą raczej picowane, powypadkowe, na te auta trzeba by przeznaczyć około 20 tyś.
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2013, 08:38

Dzięki za podpowiedź. A co myślicie o Oplu Merivie 1,6 lub Hondzie Jazz? Civica się boję, że trafię na zajechanego. Czy te modele będą paliły dużo więcej niż Corolla i Civic z podobnymi pojemnościami po mieście i wkoło komina? Czy może znowu nie ten zakres cenowy? Bo w końcu samochody te są dużo większe.
Vespa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...

29 Paź 2013, 09:05

Jazz to bardzo ciekawa propozycja dla Ciebie. Nie za mały w srodku, awaryjność znikoma.
Zadowala się też 6literkami Pb w 1.2. Szukaj starszego silnika z dwoma swiecami na gar chyba to był i-detec. Z jazz o tyle jest plus, ze młodzi gniewni się tym nie tłuką to i możesz w miarę zdrowy silnik znalezć.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2013, 09:13

No właśnie jeśli chodzi o silnik to przysiągłem sobie, że już nigdy, przenigdy nie kupię samochodu o pojemności 1.2. Mam teraz Polo 9N, wersja 3-cylindrowa... tragedia! Całkowity brak mocy! Myślałem o jakiejś mocniejszej wersji.
Vespa
Nowicjusz

29 Paź 2013, 09:38

Zgadza się. Co do Jazz 1.2 sytuacja wygląda tak. SIlnik 4 cylindrowy 8 zaworowy, 78KM i 110Nm 13sek do setki. Jak chcesz lepiej bierz 1.4. Jak to za mało to pozostaje Ci inne auto z 1.6 ale tu spalanie ok 9litrów w mieście. Jazz sobie radzi jako tako. Wiadomo, ze przy takich pojemnościach szału nie będzie. Jak chcesz zeby lepiej się auto zbierało to szukaj czegoś na turbinie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 09:49

Czy samochody z turbiną palą więcej niż te same silniki ale bez turbiny, jeżeli delikatnie operuje się pedałem gazu? Bo jak to jest, turbina załącza się powyżej iluś tam obrotów tak?

Lubię odczuwać przyjemność z jazdy, Polo mi takowej nie daje. Ale nie chcę też samochodu, który by palił więcej niż 8l w cyklu miejskim (małe miasto, mało świateł).

Zacząłem się też zastanawiać nad Golfem V. Czy nie lepiej wziąć pod uwagę poj. 1.6 niż 1.4, który pewnie byłby mułowaty?
Vespa
Nowicjusz

29 Paź 2013, 10:16

Honda Jazz, Toyota Corolla, ostatecznie Astra.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

29 Paź 2013, 10:47

Myśląc zdroworozsądkowo coraz bardziej skłaniam się ku Hondzie Jazz. Co myślicie o tym konkretnym egzemplarzu?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Vespa
Nowicjusz

29 Paź 2013, 11:03

Jasne ze palą więcej przecież silnik jest doładowany. Coś za coś chcesz większą przyjemność z jazdy musisz się liczyć z większym spalaniem. Jakie dystanse pokonujesz? Jak więcej jednorazowo niż 5km to możesz pomyśleć jeszcze nad 1.9TDI lub 1.4 D4D w corolli. Małe spalanie i jakoś ciągnie...
Spalanie tez jest uzasadnione od masy budy i oporów powietrza nie tylko wynika z samej pojemności... kolejna kwestia to stan silnika i styl jazdy kierownika.
Jak typowo do miasta moim zdaniem Jazzik wystarczy. Przejedz się nim to zobaczysz czego brakuje i będziesz wiedział więcej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 11:10

Tak też zrobię, poszukam w okolicy 1.2 i się wybiorę na jazdę próbną.
Pisałeś, żeby szukać silnika z dwiema świecami na zawór? Mają go tylko wersje przedliftingowe? W czym jest on lepszy od późniejszych?
Vespa
Nowicjusz

29 Paź 2013, 11:36

Z tego co słyszałem lepiej się zbiera od dołu, ale ma mniej KM. Ogólnie zasada jest taka, ze kupować należy to auto które będzie w najlepszym stanie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika