Witam serdecznie.
Od pewnego czasu rozglądam się za samochodem z segmentu C w przedziale cenowym ok. 15 tys. zł.
Samochód posłuży głównie do jazdy po niedużym mieście, jedna dłuższa trasa w miesiącu.
Auto ma być dużo bardziej dynamiczne niż obecnie posiadane Polo 9N 1.2 bo jazda nim to dla mnie udręka. Nie chcę jednak tracić fortuny na paliwo. Lubię przycisnąć ale z rozsądkiem, zwykle jeżdżę z dzieckiem. Celuję w hatchbacka z benzynowym silnikiem o pojemności ok. 1600 l.
Wielkość taka aby można się spakować na tygodniowy wyjazd w dwie osoby z dzieckiem i psem
![Wink ;)]()
Teoretycznie w Polówkę mieścimy się ze spokojem więc rozmiaru auta raczej nie musimy brać pod uwagę (chyba każdy samochód segmentu C będzie większy od Polo?).
Szukam auta maksymalnie niezawodnego, które będzie mi służyło przez kilka najbliższych lat, a jeśli kiedyś się dorobię czegoś większego i mocniejszego, przejdzie w użytkowanie żony i zostanie już tylko do jazdy wkoło komina.
Sporo czytałem i na podstawie lektury artykułów w prasie motoryzacyjnej oraz w Internecie wyłoniłem następujące typy:
- Toyota Corolla E12
- Mazda 3
- Opel Astra H
Który z nich jest najlepszym wyborem, zapewniającym względny spokój z usterkami i pozwoli cieszyć się jazdą? Może jakieś inne typy?