Corolla Cross, Peugeot 3008 czy Qashqai epower?

30 Maj 2024, 08:09

Cześć!

Kończy my się leasing Corolli Sedan Hybrid, z której byłem bardzo zadowolony. Czas przesiąść się na coś bardziej rodzinnego i tutaj pojawia się moje pytanie do Was, które z aut byście wybrali? Corolla Cross to raczej bezpieczny i sprawdzony wybór. QQ ePowerem jeździło mi się rewelacyjnie, motor brzmi dziwnie, ale faktycznie pod nogą czuć, że jest to napęd na poły elektryczny. Jestem świadom, że zwłaszcza w UK wielu posiadaczy ePowera ma z nim problemy, ale postaram się przed tym zabezpieczyć w Nissanie. Ostatnia opcja to Peugeot 3008. Niby tylko mHev, ale sam samochód po prostu wygląda wspaniale, czekam na jazdę próbną, żeby się upewnić, jak jeździ. No, i ostatecznie to Francuz... Nie rozważam innych samochodów niż hybrydy, jeszcze raczej po mieście, a 160 to max, czego potrzebuję, nawet na autostradzie. Dzięki za wszelkie rady.

PS na razie Qashqai jest niewielkim faworytem.
zbayno
Obserwowany

30 Maj 2024, 10:25

Ogólnie. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz być królikiem doświadczalnym za swoje pieniądze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Maj 2024, 08:00

A siedziałeś w peugeocie? Toż tam ciasno jest, poza tym dość głośny i twardy tył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2024, 20:35

Dodałbym, że mHev to będzie mocarne 1.2 z trzema cylindrami, więc tak dwa kroki w tył w stosunku do hybrydy Toyoty.
Elektryk z rexem wg mnie zupełnie bez sensu, bo niby elektryk, ale bez właściwych im przywilejów (o ile jeszcze takowe zostały). Podobnie zresztą PHEV, bo albo wozimy balast w postaci silnika spalinowego, albo baterii, ale za to spalanie wysokie, gdy ładujemy aku w trakcie jazdy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...