Corolla- czyli samochód idealny?

16 Wrz 2016, 09:24

Witam szanownych forumowiczów.

Jako, że mój wysłużony Yaris już dawno jest za mały dla 4-ro osobowej rodziny (chociaż niezawodny jak diabli mimo 15 lat) od jakiegoś czasu rozglądałm się za nowym (używanym) autem.
Roczne przebiegi do 12 tys km, głównie miasto. Trafia się oto Toyota Corolla z pewnej ręki. Auto z 2008 r, przebieg 71 tyś :naughty: , zadbany. Silnik 1.6 vvt-i 124 km. Same plusy. No prawie, bo sprzedający wycenił ją na 30 tyś. I tu pojawiają się dylemty. Przecież za 41 tyś mogę mieć teoretycznie nowego Fiata Tipo, pachnącego salonem. Tutaj auto jakby nie było 8 letnie.
Panowie co myślicie? Warto?

pozdrawiam
marian11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1995
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Toyota Yaris

16 Wrz 2016, 10:26

Odwieczny i trudny do rozwiązania dylemat - z jednej strony pewna używka, z drugiej - świeże autko, ale "budżetowe". Nowe auto nie powinno sprawiać problemów (w razie czego jest przecież gwarancja), ale trzeba za nie więcej zapłacić, liczyć się z dużą utratą wartości, jeździć na obowiązkowe, płatne przeglądy, no i bardziej szkoda, kiedy ktoś zarysuje. Starsze auto - nawet jeśli będzie się notorycznie psuło (a należy założyć, że będzie - żeby się nie przeliczyć z ewentualnymi kosztami napraw) - zawsze wyjdzie taniej niż nówka. Auto (szczególnie mowa tu o produkowanych obecnie jednorazówkach) można zajechać w trakcie jednej jazdy próbnej, więc nie sugerowałbym się aż tak tym symbolicznym przebiegiem (aczkolwiek zazwyczaj faktycznie jest tak, że mniejszy przebieg to mniejsze ogólne wyeksploatowanie auta - chociaż ważne jest też to w jakich warunkach ten przebieg został natrzaskany).
Jeśli możesz sobie pozwolić na posiadanie nowego auta i nie bolą Cię związane z tym koszty to nawet się nie zastanawiaj. Nie widziałem wnętrza Tipo, ale znając nowe Toyoty myślę, że jest ładniej wykończony niż ta Corolla.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

16 Wrz 2016, 10:42

Dzięki za posta :ok:
Właśnie o to chodzi, że ja nie miałem nigdy nowego samochodu. Jakie mogą być te koszty przeglądów rocznie przy przebiegu ok 10 tys km/rok ?
Może bym to poprosu jakos skalkulował. W sumie dla mnie najważniejsze są koszty i w miare duży bagażnik.
marian11
Nowicjusz

16 Wrz 2016, 11:03

marian11 napisał(a):Jakie mogą być te koszty przeglądów rocznie przy przebiegu ok 10 tys km/rok ?

Odpowiedzi na to pytanie musiałbyś poszukać na jakimś forum Fiata. Myślę, że boleśniejsza od ceny przeglądów jest jednak utrata wartości, no chyba, że chcesz tym jeździć długo po okresie gwarancji.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2016, 11:26

W kilku słowach trafiłeś w setno (utrata wartość vs planowany okres użytkowania). Muszę to przemyśleć.

A czy ogólnie taka Corolla będzie ok?
Chodzi mi o koszty eksploatacji względem podobnych aut.
Na tym forum ten model nie jest raczej polecany, tzn. wogóle nie pojawia się w komentarzach.
marian11
Nowicjusz

16 Wrz 2016, 11:59

marian11 napisał(a):A czy ogólnie taka Corolla będzie ok?

Mój niedoszły szwagier miał taką Toykę i nie miał z nią żadnym problemów, no ale egzemplarz egzemplarzowi nierówny.
Przejrzyj ją od A do Z, najlepiej z armią blacharzy/lakierników/mechaników, ewentualnie udaj się z nią do ASO - możliwe, że faktycznie to dobry egzemplarz, do którego dużo nie dołożysz. Toyoty wybierają raczej spokojni kierowcy, więc istnieje duża szansa, że ta konkretna nie była katowana przez te 71 tys. km. Nie sugeruj się jednak znaczkiem na masce, to już inna Toyota niż Twój Yaris - dlatego jest tu rzadko polecana.
P.S. Nie masz linka do ogłoszenia tego auta?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...

16 Wrz 2016, 12:07

Dzięki za rady.
Nie mam linka bo ogłoszenie narazie się nie pojawiło. Powiedziałem, że jestem poważnie zainteresowany i za tydzień jesteśmy umówieni do blacharza, żeby obejrzał od dołu. Ogólnie przez cały ten okres serwisowany w ASO. Wszystko podobno dostępne do wglądu. A sprzedaje je zięć mojego sąsiada więc raczej lipy by mi nie wciskał.
marian11
Nowicjusz

16 Wrz 2016, 12:39

Jeśli to wszystko prawda to cena nie jest wygórowana - brzmi jak "tylko brać" :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2016, 12:57

łysy30 napisał(a):Jeśli możesz sobie pozwolić na posiadanie nowego auta i nie bolą Cię związane z tym koszty to nawet się nie zastanawiaj.

łysy30 napisał(a):Jeśli to wszystko prawda to cena nie jest wygórowana - brzmi jak "tylko brać"

Uśmiałem się pod nosem. Jednak to trudny wybór :)
marian11
Nowicjusz

16 Wrz 2016, 14:10

marian11 napisał(a):Jednak to trudny wybór

Oj tak. Ja od jakiegoś czasu wyznaję zasadę - albo kilkunastoletnie auto w świetnym stanie + solidny starter po zakupie albo salonówka.
Na pewno już nie zdecyduję się na używane "nowoczesne" auto, bo nie lubię być stałym klientem serwisów, do którego mechanicy zwracają się po imieniu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2016, 16:50

łysy30 napisał(a):Nie widziałem wnętrza Tipo, ale znając nowe Toyoty myślę, że jest ładniej wykończony niż ta Corolla.

Ja widziałem i siedziałem i wg mnie bardzo fajnie to wygląda za tą kasę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2016, 19:22

marian11 napisał(a):A czy ogólnie taka Corolla będzie ok?

Niby jest ok. ale z jej idealnością to bym nie przesadzał :ok: mówię to jak sympatyk tojek :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Wrz 2016, 20:18

łysy30 widzę jakiś nowy zakup :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2016, 20:29

To zamieszam jeszcze troche :D Dodatkowo mam akurat teraz do kupienia Mercedesa w203. 2005 r, okolo 180 tys. km. Samochod z pewnego źródła, do zeszłego roku serwisowany w ASO. Silnik 1.8 okolo 140 km. Praktycznie bezwypadkowy. Ceny jeszcze nie znam, ale może byc dobra. I bądź człowieku mądry :) Tutaj boję się troche kosztòw utrzymania. Pewnie nie będą za niskie. Czytałem dodatkowo, że zdarzają się problemy z rozrządem. Zgłupiałem już.
marian11
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 05:29

marian11 odpuść sobie tego Meśka.

mike zgadza się :) W związku z przedłużającą się naprawą UFO (dalej mechanicy głowią się co mu dolega) potrzebowałem czegoś na "już" do jazdy po mieście (komunikacja miejska to u nas dramat - przez to, że muszę rano odwozić dziecko do żłobka ciągle spóźniałem się do pracy, bo rozkład jazdy MPK jest jak prognoza pogody) i pomimo tego, że jestem trochę zrażony do japońskich aut trafiła mi się prawdziwa igła z doprawdy niesamowitą historią, której nie wymyśliłby handlarz Mirek (auto z polskiego salonu, miało przez 17 lat jednego właściciela, który przez ten okres serwisował je wyłącznie we wrocławskim ASO, z prawdziwym przebiegiem ok. 130kkm, prawdziwą książką serwisową, kompletem praktycznie nowych opon na zimę, całkowicie bezwypadkowe - fabryczny lakier na każdym elemencie, wnętrze w rewelacyjnym stanie, no i świeżo po grubym przeglądzie w ASO - bo tam też na nie przypadkowo wpadłem, poprzednik zostawił je w rozliczeniu za nową furkę) za cenę, w której niemiecki równolatek byłby totalnym szpachlowozem (najśmieszniejsze, że zainteresowanie było niewielkie tylko dlatego, że to...sedan :D ). Jedyny minus to tylne nadkola (reszta wygląda lepiej niż w moim UFO), ale to ogarnę w przyszłym tygodniu. Jeśli nie uda mi się naprawić UFO to ten Civ pozostanie ze mną przynajmniej do wiosny, a potem oddam go w ręce jakiegoś motomaniaka, który o niego odpowiednio zadba - bo ten egzemplarz jest tego wart.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika