Nowa Corolla czy Rav4 z 2013 ?

29 Sie 2016, 23:02

Witam serdecznie.

Jestem na kupnie nowego autka i do piątku byłem zdecydowany na Corollę 1.6 comfort z wyprzedaży rocznika 2016 ale trafia się chyba okazja: znajoma chce sprzedać RAV4. :naughty:

Rav4 2.2 D4D wersja 3 facelift z 2013 stan licznika 145 000km :/

Sporo na tym liczniku bo autko firmowe ale tylko 1 osoba nia jezdzi i wygląda jak nówka.
Jest chyba mniejsza w środku a mam dwójkę małych dzieci i mocno się zastanawiam czy to będzie dobre autko.
Druga sprawa czy nie będzie problemów z tym silnikiem bo autkiem chce jezdzcić co najmniej 5 lat.

Nie chce innej marki: co wybrać? Nową Corolke , używaną rav4 a może poszukać jeszcze używanej Avensis ?

Proszę o poradę. temat dość pilny :oops: noce nieprzespane.....

Zapomniałem dopisać Ravka ma najmocniejszy silnik w tej wersji chyba 180 km i full opcja z kołem zapasowym i kangurkiem z przodu - progi też są osłonięte :)
jkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 1995
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

29 Sie 2016, 23:58

Zależy jak będziesz użytkować auto. Jeśli poruszasz się po tylko po asfalcie i najczęściej w mieście, to RAV jest useless. Napisz jakieś szczegóły Twojej eksploatacji auta typu Twoje roczne przebiegi, ajk to % wygląda miasto/trasa, bo jak na razie to strzelanie na oślep. Dwa różne auta.

P.S najmocniejszy diesel miał 150KM :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sie 2016, 01:11

Bierz corolle, diesel z tej rawki jest porażką.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sie 2016, 08:35

Autko ma być rodzinne i do jazdy do pracy -2 lub 3 razy do roku jakis dalszy wyjazd. Robię max 12 do 15 000km rocznie.

Co do Ravki to ma dokładnie 177 koni
[link do autocentrum.pl wygasł]

Gdyby miała mniej przejechanych km na liczniku kupiłbym bez zastanowienia boję się że zaczną się jakies problemy za 2-3 lata wydając trochę kasy chce nim pojeżdzić bez stresu min 5 lat.

Opcjonalnie myślałem nowa Octawia 1.4 z 150 koni Jeżdziłem Skodą kilka lat tylko w środku jakoś tak marnie wygląda i chyba lepsza Toyota.
jkk
Nowicjusz

30 Sie 2016, 09:11

jkk napisał(a):Gdyby miała mniej przejechanych km na liczniku kupiłbym bez zastanowienia boję się że zaczną się jakies problemy za 2-3 lata wydając trochę kasy chce nim pojeżdzić bez stresu min 5 lat.

To nie ma znaczenia ile ma przejechane ponieważ rekordziści nie dotrwali do końca gwarancji na jednym silniku.
jkk napisał(a):Opcjonalnie myślałem nowa Octawia 1.4 z 150 koni Jeżdziłem Skodą kilka lat tylko w środku jakoś tak marnie wygląda i chyba lepsza Toyota.

Jak kupisz 1,4tsi to niech Ci napiszą na kartce zestaw tłumaczeń po spłynięciu tłoka przy 50tyś.km. Mają to na szkoleniach. Jak chcesz to idź do salonu skody i możemy się założyć co usłyszysz jak powiesz że masz obawy co do 1,4tsi... :D
A usłyszysz że ten silnik jest poprawiony, ma rozrząd od innego producenta, nie ma kompressorka no i jest kochany przez kapeluszników a oni wiedzą co robią :yes: :ok:
szybki
Moderator - Tuning

30 Sie 2016, 09:40

jkk napisał(a):Co do Ravki to ma dokładnie 177 koni
myślałem, że chodzi o IV gen
szybki napisał(a):Jak kupisz 1,4tsi to niech Ci napiszą na kartce zestaw tłumaczeń po spłynięciu tłoka przy 50tyś.km. Mają to na szkoleniach. Jak chcesz to idź do salonu skody i możemy się założyć co usłyszysz jak powiesz że masz obawy co do 1,4tsi...
A usłyszysz że ten silnik jest poprawiony, ma rozrząd od innego producenta, nie ma kompressorka no i jest kochany przez kapeluszników a oni wiedzą co robią
no no, Ty sobie uważaj, bo zaraz przyjdą uciesnieni obrońcy jedynego słusznego koncernu i będziesz mieć jesień średniowiecza :mrgreen:

Można jeszcze zainteresować się Kia Cee'd, Hyundai i30, Ford Focus. One dają nadzieję na bezproblemową, jak na dzisiejsze czasy, eksploatację
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...

30 Sie 2016, 10:11

Paaanie, ja bym się nawet nie zastanawiał. Nówka i tyle.

Oczywiście jest to moja obiektywna opinia ale patrz: Rav ma najechane 150tys? Twój roczny prognozowany przebieg 15 tys?. To przez 10 lat tyle nie ujedziesz co Rav już zrobił. Czy coś za 2-3 lata nie wyskoczy w Rav? Nie wiesz. Poza tym diesel na Twoje przebiegi to trochę średni pomysł. Po co szukać sobie problemu? Nowe to nowe, masz gwarancję. A do ASO nie musisz jeździć zgodnie z unijną dyrektywą GVO. Skoro chcesz pewnie pojeździć 5 lat, to po co pakować się w używki, skoro przy Twoich przebiegach taką toyotą corollą spokojnie bez większych wydatków na opony/filtry/oleje/paliwo pojeździsz 8 lat, a jak będziesz dbać o auto to i 10+.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Sie 2016, 10:14

Ewentualnie jak jesteśmy przy Toyotach to zakupić używanego Lexusa IS 250 i cieszyć się jazdą i niskim spadkiem wartości :naughty:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

30 Sie 2016, 21:24

Dzięki pomęczę się jeszcze 2 tygodnie z decyzją bo ta Ravka wygląda naprawdę pięknie.

Chciałem się dowiedzieć czy ten model nie ma jakiś ukrytych wad które wychodzą z czasem- typu rozrząd po 150km albo jeszcze coś innego o czym ludzie piszą na forum przy oczywiście normalnym użytkowaniu.

Przy okazji właśnie w Skodzie coś wspominali że silnik został poprawiony i osiągi ma znakomite :naughty: podejście brać i nawet się nie zastanawiać ;0
Dzięki przynajmniej z jednego mnie wyleczyliście.

W pazdzierniku dam znac co wyszło :wink:
jkk
Nowicjusz

30 Sie 2016, 22:34

jkk napisał(a):Chciałem się dowiedzieć czy ten model nie ma jakiś ukrytych wad które wychodzą z czasem- typu rozrząd po 150km albo jeszcze coś innego o czym ludzie piszą na forum przy oczywiście normalnym użytkowaniu.

Ale ten silnik jest jeżdżącą wadą tylko kwestia kiedy się rozleci... :D
szybki
Moderator - Tuning

31 Sie 2016, 00:54

szybki napisał(a):Jak kupisz 1,4tsi to niech Ci napiszą na kartce zestaw tłumaczeń po spłynięciu tłoka przy 50tyś.km. Mają to na szkoleniach. Jak chcesz to idź do salonu skody i możemy się założyć co usłyszysz jak powiesz że masz obawy co do 1,4tsi...
A usłyszysz że ten silnik jest poprawiony, ma rozrząd od innego producenta, nie ma kompressorka no i jest kochany przez kapeluszników a oni wiedzą co robią

Nie ma to jak pisać bajki rodem z Auto Świata...
zanim kogokolwiek wysyła się do salonu, to proponuje samemu się nie błaźnić i poczytać o różnicach 1,4 tsi EA111 i 1,4 TSI EA211
jeśli dla kogoś to jest ten sam silnik to życze wszystkiego dobrego :ok:
Chyba oprócz odstępu cylindrów ok 82 mm i nazwy nie mają niczego wspólnego..
Tzn ze 1,9 tdi z czasów Golfa III 95 rok to ten sam silnik co Passat B6 2008....
Fajne rzeczy tu można wyczytać nie ma co :roll:

Szkoda ze Octavia to w PL nr 1 w sprzedaży aut, potem Auris i Golf..
Spływające tłoki dobry żart :lol: gdzie takie coś było? w Golfie V GT? 1,4 TSI 170 KM? w 2004 roku??
Mamy 2016 hello XXI wiek..

Ja wiem że na tym forum jedyny VW godny polecenia to Octavia I 99 rok 1,8 turbo, która koroduje, pluje olejem z każdej szczeliny i ma turbo które jest do wymiany, a po pół roku trzeba szukać nowego słupka bo wywala ciśnienie oleju, no ale co kto woli..

Przypominam ze każdy koncern ma wady i kiepskie silniki ale wiem że kółko różańcowe wzajemnej adoracji hejtujące VW odradzi wszystko tego koncernu bo to zuooo :lol:
nawet jak 1,4 tsi 13 lat temu to zupełnie co innego niż teraz po olbrzymich poprawkach gdzie to jest praktycznie inny silnik..dużo, dużo lepszy i praktycznie bez awarii porównywalny do Oplowskiego 1,4 T

Autorowi proponuje zainteresować się Golfem VII ma wiele elementów wyposażenia gdzie w innych koncernach to marzenie może w 2020 roku będzie.. :ok:
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2016, 01:05

Należy sobie jedynie odpowiedzieć na pytanie, czy kupiłbyś poprawiony szajs, czyli klasyczny dylemat czy padlina w sosie vinegret to nadal padlina czy już wykwintne danie :ok:
No i wystarczy przeanalizować bardzo ciekawy przypadek socjologiczny Renault Laguny. II gen była królową lawet (choć to też połowiczna prawda), a fama ciągnęła się aż do trzeciej, de facto, bardzo udanej generacji. Ba. II FL była już bardzo ok.
No ale ciemny lud kupuje VW/Skode/Audi bo znaczek się zgadza. A potem płacz, bo nie dojechał do końca gwarancji na ori silniku.

Nawet jeśli poprawili silniki to schrzanili skrzynie biegów, nawet manualne
mike
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sie 2016, 01:36

Ok ale czy dla Ciebie 1,9 tdi alh 90 KM w Golfie IV to ta sama jednostka co Golf V 1,9 tdi BXE? dla mnie nie...
baza ta sama ale to zupełnie co innego...
1,8 Turbo też jest inne w Golfie IV a Audi A4 B7..

Dla mnie 1,4 tsi kiedyś to była masakra szczególnie te mocniejsze 160/170 KM ale teraz po zmianach są 125 i 150 np..i właśnie dlatego je poprawili bo były cuda z nimi.
Ja uważam że tak jak Laguna II była królową lawet ale późniejsze wersje w tym Talisman niekoniecznie takie muszą być tak samo 1,4 tsi na przestrzeni lat to zupełnie inne odsłony tego silnika, kiedyś to był eksperyment który nie wypalił a teraz zmienili co trzeba i są to konkretne jednostki, pozbawione wad.
No nie bez powodu nastąpił przełom i pojawiły się inne.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2016, 03:03

A teraz zejdźmy na ziemię. Wybierzmy auto topowo flotowe ostatnich 3 lat. Np Skoda rapid z bardzo popularnymi 1,2 i 1,4 TSI - już poprawionymi. I znajdź mi auto na rynku wtórnym z przebiegiem powyżej 180tyś km.

Znajdziesz dosłownie kilka sztuk.

Dziękuję - pozdrawiam.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

31 Sie 2016, 07:07

Łokoj napisał(a):Dla mnie 1,4 tsi kiedyś to była masakra szczególnie te mocniejsze 160/170 KM ale teraz po zmianach są 125 i 150 np..i właśnie dlatego je poprawili bo były cuda z nimi.

Poczekamy zobaczymy na ile poprawili, bo nad poprzednimi też były zachwyty. Tak samo czekam jak to jest z poprawieniem 1,8 i 2,0TFSI od 2013r. 2,0TDI CR tak poprawili, że nie poprawili na początku.

Łokoj napisał(a):Autorowi proponuje zainteresować się Golfem VII ma wiele elementów wyposażenia gdzie w innych koncernach to marzenie może w 2020 roku będzie.. :ok:

Dawno takich bredni nie słyszałem... Co tam jest? Hologram? Teleporter? Może kilku asystentów jazdy, które są idiotyczne (za które dostaje się tylko gwiazdki w EuroNCAP), są dostępne za opłatą i nigdy się z nich nie korzysta? Zejdźmy na ziemie, bo to tylko dobrze wykończony kompakt, a nie prom kosmiczny...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010