Corolla E11 czy Astra II

13 Kwi 2011, 22:47

Cześć,
chciałbym się poradzić który z wymienionych samochodów byłby lepszym wyborem ? Rozważam oba w rocznikach 1999, oba z silnikiem benzynowym + samodzielnie założony gaz.
Dodatkowo chciałbym zapytać jaki silnik w corolli jest warty zachodu ? Jeżeli się dobrze orientuje to są 1,4 - 88 KM oraz 1,6 - 110 KM z 6-cio biegową skrzynią. Oba powinny podobnie znosić instalacje gazową ?
Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam :)

--- edit---
Dodam może jeszcze odnośnie tych silników że nie zależy mi na lepszych osiągach tylko na mniejszej awaryjności. Nasunęło mi się też jeszcze pytanie do użytkowników tej corolli - czy ma to auto jakieś typowe dla siebie usterki ?
M!$
Nowicjusz

Miejscowość: Gniezno

14 Kwi 2011, 11:27

no jesli chodzi o bezawaryjność to zdecydowanie toyota, tylko ze to japonczyk to z gazem może już byc inaczej. 1.4 i tak mało palą
tedzikooo
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

14 Kwi 2011, 13:26

Co do Corolli nie wiem nie mialem styczności z tym samochodem, ale z opinii wynika że samochody są bezawaryjne, natomiast co do Astry, mój znajomy jeździ już 3 rok Astra II 2.0 16v co prawda bez gazu ale silnik jest naprawdę bezawaryjne a klepie mnóstwo kilometrów.
Moim zdaniem Astra jest pięknym samochodem jeżeli się o niego zadba, z tego co słyszałem to silkniki 2.0 EcoTec nie lubią gazu przeciwnie jest już z silnikami 1.4 , 1.6 i 1.8 samochody bardzo dobrze radzą sobie z gazem i są bezawaryjne.

Jeżeli chodzi o bezawaryjnośc to moim zdaniem oba samochody wypadają jednakowo, a co do wygląda Astra zdecydowanie wygrywa, lecz nie wiem na co Ty zwracasz uwagę, chciaż wygląd również się liczy.

A tak wygląda samochód znajomego gdy troszeczkę przy niej posiedział.

Zdjęcie

Zdjęcie
xenon4100
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

14 Kwi 2011, 23:43

Jak Corolla do gazu to 1,3 88KM. 1,4 97 i 1,6 100 tak sobie z gazem współgrają. Jak Aśka do gazu to raczej żaden Ecotec się nie nada - zostaje 1,6 8V.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Kwi 2011, 12:01

Ja jeżdżę e11 1.4 86KM z gazem ;) Samochód do bólu bezawaryjny. Mamy go od nowości i ani razu nie był w serwisie. Wymieniane były tylko części eksploatacyjne.
Gaz mamy założony od 7 lat chyba. Przy spokojnej jeździe można bez problemu uzyskać spalanie 7l/100km.
Ogólnie samochód bardzo przyjemnie się prowadzi, pewnie trzyma się drogi a i jak się wkręci na obroty to potrafi "wcisnąć w fotel" ;)
Według mnie materiały wewnątrz są lepszej jakości i przyjemniejsze w dotyku niż w astrze II.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

16 Kwi 2011, 02:02

Co do awaryjności Opla Astry II bym polemizował, ponieważ nie słyszałem jeszcze o egzemplarzu, w którym coś się nie działo. Oczywiście te samochody potrafią przejechać sporo kilometrów bezawaryjnie ale gdy już się coś popsuje lub kilka rzeczy na raz to od razu są to poważne naprawy a co za tym idzie koszty są dosyć wysokie jak na taki samochód. Jeśli chodzi o bezawaryjność zdecydowanie Toyota.
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska