SEDAN - mało palący - 5000/5500zł

14 Kwi 2011, 16:26

Witam.

Jestem młodym kierowcą, mam do dyspozycji 5000zł, góra 6000zł. Tylko i wyłącznie w grę wchodzi sedan. Najlepiej jak był by to disel(może benzyna+LPG, ale słyszałem że są z tym problemy).

Samochód przede wszystkim musi być mało awaryjny i spalanie mieć poniżej 8 litrów. Najlepiej żeby części wymienne nie były zbyt drogie.

Chciałbym żebyście mi coś polecili.

Co myślicie o Oplu Omedze 2.5TD. Słyszałem że tam są pompy awaryjne, ale nie wiem czy to prawda. Może Ford Scorpio Mk2 2.5TD. Liczę że mi coś polecicie.
cikitaa
Nowicjusz

Miejscowość: Kartuzy

14 Kwi 2011, 16:59

Fiat Siena 1.2.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2011, 23:15

Ten Fiat całkiem ładny się wydaje, ale czekam na dalsze propozycje.
cikitaa
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 06:16

Kierując się w stronę Forda wróć uwagę raczej na Mondeo MKII 1.8 TD niż na Scorpio.
Mondeo takie spali Ci mieszanie ok 6l/100 km, za 6 tyś możesz znaleźć coś w miarę ogarniętym stanie z całkiem dobrym jak za te pieniądze wyposażeniem. Najlepiej jakbyś celował w coś z lat 97+ (lifting nadwozia, poprawki i zmiany w osprzęcie silnika).

Przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tak w ogóle to jeśli chodzi o PB + LPG to moim zdaniem jakimkolwiek sedanem ciężko będzie Ci uzyskać wynik <8l na LPG.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Kwi 2011, 09:16

[link do oferty na Allegro wygasł] - a ten?? Wydaje się być w ładnym stanie. Co do tych 8l litrów. Właśnie nie wiem co brać gaz czy disel. Gaz niby bym zaoszczędził. Ale jak mówisz że mondeo spalil średnio 6l to jest 30zl/100km, a gaz powiedzmy 10l/100km to około 25zł, to w sumie nie robi aż tak wielkiej różnicy. A podobno przez LPG silniki padają, są problemy z obrotami. Więc raczej kierujmy się w kierunku disla,

Mondeo to bardzo dobra i korzysta propozycja, czytałem o tych skorpio podobno lubią sobie około 8-9litrów spalić.
cikitaa
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 15:18

Dobrze założony i wyregulowany lpg nie zaszkodzi silnikowi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...

15 Kwi 2011, 18:44

cikitaa napisał(a):http://moto.allegro.pl/okazja-ladne-zadbane-mondeo-i1543264466.html - a ten?? Wydaje się być w ładnym stanie.

Ogólny stan wygląda na dość dobry jednak podejrzany wydaje mi się prawy błotnik. Warto by to pojechać obejrzeć w rzeczywistości. Ogólnie sprawdź z którego kwartału 97r jest samochód bo dobrze by było aby był już po liftingu, najlepiej z 98r.
Może jeszcze Lanos 1.5 8V + LPG? Z innych, starszych w tej cenie polecić mogę Audi 80 B4 1.9 TDI - tutaj spalanie nie przekroczy 5,5l/100km ale jest to już starsza konstrukcja, z gorszym wyposażeniem i wyglądem, ale jeśli trafisz zadbany w miarę model to spokojnie posłuży jeszcze długo. Ewentualnie może jeszcze Nubira + LPG też ciekawa propozycja i w miarę młoda.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Kwi 2011, 00:23

Lanosa raczej nie, najbardziej ten mondeo wpadł mi do gustu. Nie zauważyłem tego błotnika. Hackback też wchodzi grę więc nie było by problemu z znalezieniem. Więc zdecyduje się na tego mondeo, bo chyba nic innego, korzystniejszego nie znajdę.

PS:
A ten Rover [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] możliwie żeby palił w granicach 5-6L.

Jeszcze takiego znalazłem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cikitaa
Nowicjusz