Corolla e12 podświetlenie pokręteł

23 Gru 2017, 02:29

Witam.
Od kilku lat nie działają mi żarówki, które podświetlają pokrętła do regulacji temp, mocy dmuchawy i kierunku strumienia powietrza. W nocy jak jadę jest po prostu czarno, żeby cokolwiek zobaczyć muszę włączyć oświetlenie wewnętrzne samochodu co bardzo oślepia. Mniej więcej wiem jak się otwiera konsolę, ale nie wiem jak dokładnie wymienić te diody/żarówki i nie wiem jakie to mają być diody/żarówki. Proszę o odpowiedzi.
Dziękuję za pomoc!
Łukasz15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 09 2017
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4 D4D 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Gru 2017, 10:05

Trzeba rozebrać wziąć jedną żarówkę do wglądu i taką kupić. Co auto to inne żarówki. Z reguły są to takie https://goo.gl/NjgyAU
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Gru 2017, 11:04

Podświetlenie przestawało świecić stopniowo czy odrazu zgasła cała konsola?
Pamiętasz jak to było?

Tak czy inaczej musisz rozebrać konsolę i dostać się do żarówek. Być może to nie ich wina tylko jakiegoś złącza, kabla który odpowiada za przesyłanie prądu do podświetlenia. Bedziesz tam miał raczej żarówki, a nie diody.

Czy masz pokrętło do ściemniania oświetlenia deski?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...