Jaka żarówka LED czy ZWYKŁA ?

28 Paź 2017, 15:05

Witam
Przymierzam się do kupna nowych żarówek do mojego samochodu (Skoda Superb, 2009r) i moje pytanie brzmi: Czy kupić żarówkę Led czy zwykłą ?
Możecie coś doradzić, czy jest sens dołożyć i kupić coś lepszego czy zwykłą, a z górnej półki.
woluś
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2009
Auto: Fiat Punto II

28 Paź 2017, 20:23

Ledy świeca dużo mocniej więc warto lecz też trzeba kupić coś normalnego bo najtańsze to mogą się palić odrazu po włączeniu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2017, 12:13

woluś napisał(a):Przymierzam się do kupna nowych żarówek do mojego samochodu (Skoda Superb, 2009r) i moje pytanie brzmi: Czy kupić żarówkę Led czy zwykłą ?
Zwykłą dobej fimy i będzie ok. Sprawdź jakie masz oznaczenie na przednich lampach na pewno nie masz dopuszczonych żarówek LEDowych więc założenie ich jest niestety nielegalne w naszym kraju. Pomimo, że można kupić dowolną żarówkę ( H1, H3, H4, H7 ) LEDową to jazda z nimi grozi utratą dowodu, wyjątkiem są reflektory które oryginalnie posiadają takie żarówki.
Dodatkowo takie dobre ledy np. jako zamiennik żarówki H7 kosztują około 300-400zł i choć świecą mocno to rozkład światła do końca nie jest taki jak być powinien a to jest ważne przy oświetlaniu drogi.
Dlatego najlepiej wydać około 100zł na tradycyjne dobrej jakości żarówki które zagwarantują nam odpowiednią jakość światła.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Paź 2017, 14:35

Kao napisał(a):Ledy świeca dużo mocniej więc warto lecz też trzeba kupić coś normalnego bo najtańsze to mogą się palić odrazu po włączeniu

Kao - nie chcę być nieuprzejmy, ale swoją naprawdę głupawą odpwiedzią zaniżasz poziom naszego forum...Następnym razem przemyśl co odpisujesz. To auto nie ma reflektorów homologowanych jako ledowe. Są tam zwykłe reflektory halogenowe, więc włożenie żarówki ledowej wiadomo jak się skończy. Oprócz tego należy też pomyśleć o efektach po włożeniu takiej żarówki - oślepianie, rozproszone światło. A jak wg ciebie będzie wyglądać jazda po ciemku, w czasie deszczu? A są w ogóle homologowane żarówki ledowe do samochodów :?: O czym tu w ogóle pisać :?:
Tak więc ledy odpadają. W grę wchodzą tylko żarówki homologowane do reflektora, a więc halogenowe. Jak chcesz mieć dobre oświetlenie, to musisz szukać żarówek typu premium. Takie żarówki oferują np. Philips, Osram, Tungsram. Pod koniec zeszłego roku w testach AS najlepiej wypadły żarówki Osram Night Breaker Unlimited +110%, Philips Xtreme Vision +130%. Ze zwykłych drugie miejsce miały Philips White Vision.
Jednak takie żarówki mają oczywiście minusy ( nic za darmo ) - nie dość, że cena jest nieco wyższa, to ich trwałość też jest niższa. Ale w zamian jest eleganckie światło, podobne do ledowego czy ksenonowego.
Dodam jeszcze, że żadna najlepsza żarówka nie poprawi oświetlenia, jeżeli klosze albo odbłyśniki są już zmatowione. Wówczas lepiej wymienić reflektory na nowe i dopiero myśleć o żarówkach. W przeciwnym razie kasa wyrzucona w błoto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2017, 15:17

MotoAlbercik napisał(a):To auto nie ma reflektorów homologowanych jako ledowe.
a w ogóle są jakieś co mają homologowane ledy? ( Mówię o mijania i drogowych) wydaje mi się że nie. A swojej wypowiedzi może do końca nie sprecyzowałem bo chodziło mi bardziej chodziło o światła drogowe. Chyba wiadomo że do mijania nie można.

MotoAlbercik napisał(a):swoją naprawdę głupawą odpwiedzią zaniżasz poziom naszego forum...
proszę Cię nie pisz mi takich rzeczy bo są tu osoby które naprawdę zaniżają poziom tego forum i co najlepsze mają się dobrze.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 15:58

Kao napisał(a):Ledy świeca dużo mocniej więc warto lecz też trzeba kupić coś normalnego bo najtańsze to mogą się palić odrazu po włączeniu

Kao, MotoAlbercik jednak ma rację. Nie spotkałem się jeszcze z reflektorami homologowanymi do obu źródeł światła, jeżeli homologacja jest na halogen to niedopuszczalne jest stosowanie innego źródła-tylko dlatego że lepiej świeci.
Ja tam nie jestem jakimś ortodoksem w przestrzeganiu KD :mrgreen: ale oślepianie innych to niebezpieczna sprawa i stali forumowicze powinni raczej temperować takie pomysły, niż pochwalać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Obowiązek używania odblasków i bezpieczeństwo na drodze
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...

29 Paź 2017, 16:06

Kao napisał(a):proszę Cię nie pisz mi takich rzeczy bo są tu osoby które naprawdę zaniżają poziom tego forum i co najlepsze mają się dobrze.

Kao - na ten temat masz wiadomość na pw
Kao napisał(a):a w ogóle są jakieś co mają homologowane ledy? ( Mówię o mijania i drogowych) wydaje mi się że nie.

No jak nie ma jak są...Reflektor ledowy, to następca ksenonu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 16:08

yeti65 napisał(a):Kao, MotoAlbercik jednak ma rację. Nie spotkałem się jeszcze z reflektorami homologowanymi do obu źródeł światła, jeżeli homologacja jest na halogen to niedopuszczalne jest stosowanie innego źródła-tylko dlatego że lepiej świeci.

Takie też są - są samochody, w których w reflektorze są światła mijania/drogowe halogenowe bądż ksenonowe ( najczęściej te drugie ), a ledowe są światła do jazdy dziennej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 16:19

MotoAlbercik napisał(a):Takie też są - są samochody, w których w reflektorze są światła mijania/drogowe halogenowe bądż ksenonowe ( najczęściej te drugie ), a ledowe są światła do jazdy dziennej.
Ty piszesz o lampach ja o reflektorach, a to nie to samo. Niektóre lampy mają 2, a nawet 3 reflektory.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 16:44

yeti65 napisał(a):Ty piszesz o lampach ja o reflektorach, a to nie to samo. Niektóre lampy mają 2, a nawet 3 reflektory.

Troszkę to pomieszałeś - w samochodach są reflektory. Lampy, to nazwa potoczna. Obecnie, praktycznie w każdym samochodzie jest jeden reflektor ( z wyjątkiem przeciwmgłowych i doświetlajacych zakręty ( 2w1 ). I w tym jednym reflektorze są różne rodzaje świateł - zazwyczaj są to pozycyjne, kierunkowskazy, mijania, drogowe i dzienne . A z kolei w każdym reflektorze może być inne źródło światła - halogen, ksenon i led. Z wyjątkiem kierunkowskazów i pozycji, bo tam mogą być zwykłe żarówki bądż ledy.
Dwa reflektory były np. w Polonezie czy Fiacie 125p - w jednym były światła drogowe i mijania ( H4 ), a w drugim tylko drogowe ( też na H4 ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 17:15

To Ty mieszasz, dobrze wiesz, że chodziło mi o reflektory ze zmiennym źródłem światła-albo led, albo halogen, a takich przecież nie ma.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 18:05

Ja jeszcze się nie spotkałem żeby LED był w światłach mijania (albo nie zwracałem uwagi).
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2017, 20:48

Kao napisał(a):Ja jeszcze się nie spotkałem żeby LED był w światłach mijania (albo nie zwracałem uwagi).
W nowych samochodach już masz matrycowe adaptacyjne reflektory w technologi LED (mijania i drogowe). Mają je Ople, VW, Lexusy i inne marki. Trzeba do nich dopłacać przeważnie sporo kasy ale są już dostępne :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2017, 12:10

yeti65 napisał(a):To Ty mieszasz,

Ja w niczym nie mieszam. Poprostu nazywam rzeczy tak jak nalezy, żeby nie było właśnie zamieszania. Lampa, to nazwa potoczna reflektora ( jeżeli chodzi o samochody ). I jeżeli chodzi o takie sprawy jak w temacie, to trzeba pisać jasno, żeby nie było nieporozumień.
yeti65 napisał(a):dobrze wiesz, że chodziło mi o reflektory ze zmiennym źródłem światła-albo led, albo halogen, a takich przecież nie ma.

No jak nie ma jak są - pisałem przecież. Są reflektory, w których są np. światła dzienne ledowe, a mijania i drogowe są halogeny.
yeti65 napisał(a):Nie spotkałem się jeszcze z reflektorami homologowanymi do obu źródeł światła, jeżeli homologacja jest na halogen to niedopuszczalne jest stosowanie innego źródła-tylko dlatego że lepiej świeci.

Chyba, że w tej wypowiedzi chodziło ci o to, żeby zamiast żarówek halogenowych założyć żarówki ledowe. Wtedy nie wolno. Ale reflektory homologowane dla halogenów i ledów są - tak jak pisałem wyżej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Paź 2017, 13:23

MotoAlbercik napisał(a):Chyba, że w tej wypowiedzi chodziło ci o to, żeby zamiast żarówek halogenowych założyć żarówki ledowe.

A o czym jest temat :?: Oczywiście, że o to mi chodziło.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika