REKLAMA
Witam
Przymierzam się do kupna nowych żarówek do mojego samochodu (Skoda Superb, 2009r) i moje pytanie brzmi: Czy kupić żarówkę Led czy zwykłą ?
Możecie coś doradzić, czy jest sens dołożyć i kupić coś lepszego czy zwykłą, a z górnej półki.
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Zwykłą dobej fimy i będzie ok. Sprawdź jakie masz oznaczenie na przednich lampach na pewno nie masz dopuszczonych żarówek LEDowych więc założenie ich jest niestety nielegalne w naszym kraju. Pomimo, że można kupić dowolną żarówkę ( H1, H3, H4, H7 ) LEDową to jazda z nimi grozi utratą dowodu, wyjątkiem są reflektory które oryginalnie posiadają takie żarówki.woluś napisał(a):Przymierzam się do kupna nowych żarówek do mojego samochodu (Skoda Superb, 2009r) i moje pytanie brzmi: Czy kupić żarówkę Led czy zwykłą ?
Kao napisał(a):Ledy świeca dużo mocniej więc warto lecz też trzeba kupić coś normalnego bo najtańsze to mogą się palić odrazu po włączeniu
a w ogóle są jakieś co mają homologowane ledy? ( Mówię o mijania i drogowych) wydaje mi się że nie. A swojej wypowiedzi może do końca nie sprecyzowałem bo chodziło mi bardziej chodziło o światła drogowe. Chyba wiadomo że do mijania nie można.MotoAlbercik napisał(a):To auto nie ma reflektorów homologowanych jako ledowe.
proszę Cię nie pisz mi takich rzeczy bo są tu osoby które naprawdę zaniżają poziom tego forum i co najlepsze mają się dobrze.MotoAlbercik napisał(a):swoją naprawdę głupawą odpwiedzią zaniżasz poziom naszego forum...
Kao napisał(a):Ledy świeca dużo mocniej więc warto lecz też trzeba kupić coś normalnego bo najtańsze to mogą się palić odrazu po włączeniu
Kao napisał(a):proszę Cię nie pisz mi takich rzeczy bo są tu osoby które naprawdę zaniżają poziom tego forum i co najlepsze mają się dobrze.
Kao napisał(a):a w ogóle są jakieś co mają homologowane ledy? ( Mówię o mijania i drogowych) wydaje mi się że nie.
yeti65 napisał(a):Kao, MotoAlbercik jednak ma rację. Nie spotkałem się jeszcze z reflektorami homologowanymi do obu źródeł światła, jeżeli homologacja jest na halogen to niedopuszczalne jest stosowanie innego źródła-tylko dlatego że lepiej świeci.
Ty piszesz o lampach ja o reflektorach, a to nie to samo. Niektóre lampy mają 2, a nawet 3 reflektory.MotoAlbercik napisał(a):Takie też są - są samochody, w których w reflektorze są światła mijania/drogowe halogenowe bądż ksenonowe ( najczęściej te drugie ), a ledowe są światła do jazdy dziennej.
yeti65 napisał(a):Ty piszesz o lampach ja o reflektorach, a to nie to samo. Niektóre lampy mają 2, a nawet 3 reflektory.
W nowych samochodach już masz matrycowe adaptacyjne reflektory w technologi LED (mijania i drogowe). Mają je Ople, VW, Lexusy i inne marki. Trzeba do nich dopłacać przeważnie sporo kasy ale są już dostępneKao napisał(a):Ja jeszcze się nie spotkałem żeby LED był w światłach mijania (albo nie zwracałem uwagi).
yeti65 napisał(a):To Ty mieszasz,
yeti65 napisał(a):dobrze wiesz, że chodziło mi o reflektory ze zmiennym źródłem światła-albo led, albo halogen, a takich przecież nie ma.
yeti65 napisał(a):Nie spotkałem się jeszcze z reflektorami homologowanymi do obu źródeł światła, jeżeli homologacja jest na halogen to niedopuszczalne jest stosowanie innego źródła-tylko dlatego że lepiej świeci.
MotoAlbercik napisał(a):Chyba, że w tej wypowiedzi chodziło ci o to, żeby zamiast żarówek halogenowych założyć żarówki ledowe.