Corolla,ibiza,civic,octavia? ...proszę o poradę

05 Cze 2008, 14:02

jestem tu nowy i jak widac nie bede oryginalny z zadanym przeze mnie pytaniem:

wraz z żoną przymierzamy sie do zmiany auta (obecnie jezdzimy peugotem 106 - 93r), na cos nowszego i wygodniejszego, ekonomicznego i w miare mlodego (od ok 2003r.). najwiekszy dylemat sprawia mi teraz czy to ma byc diesel, benzyna czy gaz... rocznie robie ok 15-20 tys km i poruszam sie glownie po aglomeracji śląska + pare dalszych wypadow po kraju w ciagu roku... szukam auta w cenie 25-30 tys...(gora 35 tys.zl), glownie na miasto, ekonomicznego i wygodnego, 4/5rzwi.

po wielu przemysleniach obralem kierunek na:

corolla:
- 2004, 84 000 km, 116 KM (85 kW), Pojemność skokowa: 2000 cm3, olej napędowy - za ok 30 tys zl.
- 2004, 119km, D4D 116PS. 2000cm3 - za 35 tys zl.
- [link do Onet wygasł] - corolla,2003,1.6,sre – 30900zl

ibiza:
- 2003/4, 55 km, 80 KM (59 kW), Pojemność skokowa: 1400 cm3, olej napędowy - za ok 24 tys. zl.

octavia:
- [link do Onet wygasł] - ooctavia,disel,2003/4,sre,1,9 – 31900zl
- [link do Onet wygasł] - octavia,2005, 1.4gaz,czar – 32900zl

civic:
- [link do Onet wygasł] - civic,2004,1.4benz,szar – 36900zl
- [link do Onet wygasł] civic,2003,1.4,czar – 32900zl

...czy moze jakas astre II lub III, lub inne rownie dobre auto jakiego nie wzialem pod uwage (nie chce golfow, fabii) ... nie chcialbym wyrzucic tych pieniedzy w błoto i sie zawiesc wiec prosba o rzetelne i fachowe porady.

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
kacper81
Nowicjusz

05 Cze 2008, 15:47

Auta przez Ciebie podane cieszą się na rynku dobrą opinią niezawodności i jakości wykonania.
Wiadomo jednak, że auto to nie czołg i zajeździć go nie problem.
Z wszystkich propozycji na pewno największa będzie Octavia. Jednak dla Octavii silnik 1,4 75KM jest zbyt słaby. To będzie straszny zamulacz.

Seat Ibiza wydaje mi się, mimo, że jest całkiem atrakcyjny to jednak zbyt mały. Stać Cię na większy i lepszy samochód.

Honda Civic VII jak to z Civicami - jakość przede wszystkim, ale okazuje się, że poprzednia wersja modelu była zdecydowanie lepsza od VII. Tutaj poczytaj sobie o używanych Civikach (wymaga zalogowania, ale jest bezpłatne): http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=21037

Chyba najlepszym wyborem wydaje się Toyota Corolla. Dobre, mocne motory, bardzo ciekawa i ponadczasowa sylwetka i jakość. Corolle bardzo dobrze (o ile nie najlepiej wśród hatchabcków) trzymają cenę.

A co do jednostki napędowej. Nie wiem czy obecny okres nie jest najgorszy do podejmowania takich decyzji. Ceny paliw są szalone. ON jest ok. 10-15 gr droższy ob benzyny, ale wielu specjalistów twierdzi, że taka sytuacja musi ulec zmianie i ceny choć trochę się ustabilizują.

Jeszcze niedawno można było polecić diesla. Trochę droższy w zakupie, droższy w naprawie, ale za to bardziej ekonomiczny i cena ON była sporo niższa.
Na dzień dzisiejszy przy Twoich przebiegach skłaniałbym się bardziej do benzyny, którą zawsze będziesz mógł przerobić na gaz za ok. 3000 zł.

I radzę uważać na zakup auta w komisach, a takie były w wybranych przez Ciebie ofertach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2008, 16:41

...to jezeli corolla benzyna, to 1.4 czy 1.6, ...i ile to bedzie paliło?

ps. myslalem jeszcze kiedys na peugotem 307, jednak wkolo sie slyszy o sporej awaryjnosci tych aut w poronaniu z tymi co wymienilem.
kacper81
Nowicjusz

05 Cze 2008, 20:10

Spalanie corolli:
http://testy.autocentrum.pl/spalanie/toyota/corolla/corolla_ix_hatchback.html
wejdź i wybierz wersję silnika ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

05 Cze 2008, 22:20

Peugeot? Miałem 206-tkę i mam postanowienie żeby się w te samochody nie pchać. Ponoć są jacyś szczęśliwcy, którzy cenią Peugeoty. Moim zdaniem Francuzy zdecydowanie są za słabe na nasze wertepy.

Choć przyznam, że jedno z ładniejszych aut zarówno na zewnątrz, jak i w środku.

Aha co do Opli. Nie wiem czy warto brać Astrę II, czy nawet III. To nie są złe samochody zarówno pod względem zawieszenia, jak i usterkowości i silników, ale nie są dobrą konkurencją dla Corolli.
Choć same w sobie Ople są godne uwagi. Chyba, że chciałbyś polować na jakąś Vectre C... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Cze 2008, 14:57

dostalem propozycje z pewnej ręki na A3 w super stanie i malutkim przebiegu, 1.6 nezyna, 5 drzwiowy, 2002 r. za ok 30 tys zl.

biorac pod uwage fakt, iz znam sprzedajacego, mysle ze to bedzie najlepsza oferta dla mnie.... a waszym zdaniem jak oceniacie te A3?
kacper81
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2009 - Kraków / relacja
    Zwiedzający podczas 7.Tuning Show w Krakowie mogli zobaczyć mi. in. samochód rajdowy Janusza Kuliga, Ford Focus WRC, którym wywalczał tytuły mistrza Polski w latach 2000-2001. Ponadto był tylno napędowy Ford ...