Corolla Verso - Brak kilku elektrycznych opcji po zmianie tylnej klap

09 Sty 2020, 20:28

Witam,
Posiadam Corolle Verso 2006, 1.8B.
Bylem zmuszony do wymiany tylnej klapy, gdyz moja byla juz pordzewiala m.in.
Kuypilem w kolor, klape.
Zdemontowalem swoja, nie przekladalem elektryki gdyz w kupionej nowej (uzywanej) klapie leketryka byla.
W Verso laczenie elektryczne klapy z autem odbywa się kostkami pod blacha zaraz obok szyby w slupku, bardzo ciezkie dojscie do nich. Masa potu i czasu, sily sporo i udalo sie.
Podpialem nowa klape, a tu tak: dziala oswietlenie tablicy, dziala psiukanie plynu na szybe, otwieranie/zamykanie centralnego.
Lecz nie dziala: grzanie szyby tylnej, nie rusza sie wycieraczka, nie mam swiatla stopu w klapie na gorze.

Rece mi opadaja jak mam znow zaczac grzebac pod ta blacha i wyjmowac te kostki laczace, chociaz nie spodziewam sie ze one sie rozlaczyly, bo by nic nie dzialalo, nawet centralny? Co tu moze byc jeszcze za przyczyna, co zrobilem zle? Ktos cos podpowie? Pozdrawiam :)
VenMajcher
Obserwowany

09 Sty 2020, 20:46

VenMajcher napisał(a):Lecz nie dziala: grzanie szyby tylnej, nie rusza sie wycieraczka, nie mam swiatla stopu w klapie na gorze
A jaką masz pewność że te rzeczy są sprawne w klapie którą założyłeś? Należało by je sprawdzić przed zamontowaniem klapy to byś wiedział ale skoro już założyłeś to nie masz wyjścia i musisz zacząć najlepiej od stopu. Tam pewnie jest przepalona żarówka.
Co do ogrzewania szyby sprawdź czy dochodzi napięcie do złączek gdzie kable są podłączone do szyby, bo jeżeli tak to problemem będą przetarte gdzieś paski na szybie. Można je naprawić specjalnym preparatem przewodzącym w formie takiej tubki jak lakier do paznokci :)
Z silniczkiem wycieraczek będzie trochę inaczej i trzeba się dostać do samego silniczka i sprawdzić czy na kostce pojawia się napięcie jeżeli tak to wina będzie samego silniczka. Do niego dostaniesz się od środka jak zdejmiesz maskownicę tylnej klapy od wewnętrznej strony.

Może być jeszcze jeden problem a mianowicie źle podłączona wtyczki (słabo wciśnięte) dobrze to sprawdzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Sty 2020, 18:41

Porównaj ilość kabli i ich kolory, jeżeli coś będzie inaczej to nawet nie kombinuj tylko wiązka do wymiany
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2020, 13:43

Kao napisał(a):Porównaj ilość kabli i ich kolory, jeżeli coś będzie inaczej to nawet nie kombinuj tylko wiązka do wymiany
Faktycznie może tak być jak pisze [email widoczny po zalogowaniu] Jak nie będzie się zgadzało to po prostu przełóż wiązkę ze starej klapy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!