Corsa 1.2 sxi - bliskie spotkanie z krawężnikiem

29 Mar 2011, 22:33

Cześć.

Mieszkam w UK i dzisiaj kupiłem swój pierwszy samochód. Corsa 1.2 2003 rok, 80 000 przebiegu.
Kierownica po drugiej stronie i zmiana biegów lewą ręką od momentu startu była dla mnie problemem. Na 2 pierwszych wąskich zakrętach zawadziłem o krawężnik ;/ Słychać było metaliczny zgrzyt, ale pojechałem dalej. Na autostradzie czułem jakby wibracje po lewej stronie i zacząłem sobie wmawiać, że to od tej kolizji z krawężnikiem, ale potem wszystko ucichło... po przyjeździe do domu, zauważyłem, że przednia/lewa felga w 1/3 jest całkiem nieźle zjechana. opona myślę, że jest w dobrym stanie, jest małe zadrapanie wielkości 2 cm i gdzieś 1mm głębokie.

i pytanie - jechać do warsztatu i upewnić się, że wszystko ok - nie chodzi mi tylko o to koło, ale również o ogólny stan techniczny? pod maską jest sporo rdzy na śrubach i metalowych częściach - to problem? samochód miał mot jakieś 2 tygodnie temu... czy olać sprawę, bo to zadrapanie to dla mnie nie problem jeśli chodzi o estetykę, ale boję się, że coś się mogło stać z kołem.

no i dołączam fotkę z główną wadą jeśli chodzi o wygląd. to jest zamalowane czymś trochę chamsko...
Zdjęcie
da się to naprawić i czy to duże koszty? na masce jest jeszcze ze 3, ale duuużo mniejsze uszkodzenia tego rodzaju...

pozdro.
lecho
Nowicjusz

Miejscowość: Uk
  • 04 Kwi 2011, 14:34

Podjedz na warsztat w celu sprawdzenia zawieszenia,opona do wymiany moim zdaniem,może posiadać dodatkowo niewidoczne uszkodzenia,możliwe że przy wyzszych temperaturach ulegnie dalszemu uszkodzeniu,pęknieciu.Felga do sprawdzenia,ogólnie koło do ponownego wyważenia.
    życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
    Leopard
    Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tatra – nietypowa czeska ciężarówka
      Tatra – czeski producent samochodów ciężarowych słynie z niekonwencjonalnych rozwiązań technicznych, a jego pojazdy są synonimem mobilności w najtrudniejszych warunkach terenowych. Korzystając z zaproszenia, ...