Corsa B 1.0 bierze olej

20 Paź 2013, 17:17

Witam. Mam problem z moją Corsą B 1.0 z 99 roku. Silnik cholernie bierze olej, miarka na bagnecie nie pokazuje wartości min i maks tylko napis 1L i tu moje pytania. Jaka powinna być wartość oleju na bagnecie aby wiedzieć kiedy dolać i ile dolać (remont silnika dopiero na wiosnę)

A i czy pilnowanie poziomu oleju i dolewanie przez te parę miesięcy jest bezpieczne czy jeszcze bardziej rozwali silnik ? Choć patrząc na koszt remont a wymiana na "nowy" to bardzo podobny koszt

Wiem że norma w tym silniku to 0.7 na 1000 mi zre z 3 razy tyle wiec raczej trzeba szuksc nowego silnika. W 1500 zl z wymiana da rade ?

A i czy mozliwe jest cos takiego ze po wymianie oleju i filtra (ktore nie byly wymieniane latami, no filtr to z 5 lat) silnik mogl wziac wiecej okeju ?
Migracja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2013
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Paź 2013, 13:50

Od końca...Raczej niemożliwe żeby wziął więcej oleju po wymianie filtra długo niewymienianego... :D Za 1500 kupisz dobry silnik ale goły bez osprzętu czyli rozrusznika czy alternatora. To będziesz musiał przełożyć ze swojego ale masz to przecież dobre.
1l na bagnecie to ilość oleju od minimum do maksimum.W tym przedziale zaznaczonym na bagnecie ,to 1 litr.
Ile powinno być na bagnecie optymalnie? Pomiędzy pół stanu a 3/4.
Jak chcesz remontować silnik,to dolewaj ten olej ale będzie brał coraz więcej. Tylko czy to się opłaca remontować? Moim zdaniem taniej będzie kupić inny silnik. Tylko ze sprawdzonego miejsca,żebyś nie kupił takiego samego jak masz... Lepiej zdać się na sprawdzony warsztat i znajomego mechanika. nich poszuka wśród znajomych.
Dymi z wydechu na niebiesko?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

23 Paź 2013, 21:19

Kolego nie baw się w remont silnika, drugi silnik, w stary szkoda pieniędzy i czasu, pozdrawiam
rafalo12
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Vw Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110Km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...