Corsa B - dusi go, zapalił sie Check Engine

21 Lut 2014, 11:48

Pojawił się pewien problem w Corsie B 1.0
Auto jeździ w miarę przyzwoicie z małym ale; gdy doda się mu gwałtownie do oporu gazu to silnik zaczyna szarpać, dusi go. Raz mi się zdarzyło że zapalił się CHECK ENGINE i auto w ogóle jak chciałem dodać gazu podczas jazdy to przygasało. Wyłączyłem silnik i ponownie włączyłem, objaw ustąpił.
Co sugerujecie, czego to może być typowy objaw? EGR, czujnik jakiś, świece albo coś innego?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Lut 2014, 14:14

Witamy,
Skoro zapaliła się "kontrolka silnika" to prawdopodobnie zarejestrowany został w pamięci błąd, który po odczytaniu przez urządzenie diagnostyczne może podpowiedzieć kierunek poszukiwania usterki. Mógł to być błąd recyrkulacji spalin ale także uszkodzonej sondy lambda itp.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

22 Lut 2014, 14:38

Problem zażegnany. Auto sprzedane.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...
    Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
    Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...