Opel Astra F Classic 1.4 60KM 99r

21 Lut 2014, 13:32

Witam mam problem z moim oplem. Jakiś czas temu chodził normalnie później jednak stracił jakąkolwiek moc i przestał odpalać. Silnik dotychczas był bardzo cichutki teraz jakieś pół minuty chodzi na wyższych obrotach. Wymieniłem pompę paliwową, rurę od powietrza, czujnik przepustnicy no i nic... wydałem już ponad 400 zł, a poprawy nie ma. Autko jedzie na 1,2,3 biegu można powiedzieć wyśmienicie. Przy czwartym biegu nie ma tragedii, ale już na 5 w ogóle traci moc i nie przekracza 110. Pod górkę minimalną nawet nie przyspiesza. Dodam, że ten samochód był w stanie wyciągnąć nawet 180 km/h i ją utrzymywać. Teraz zaczęło się coś psuć. Dzisiaj rano zauważyłem również niewielką ilość mazi pod korkiem wlewu no i w środku też trochę było. Samochodem robię dziennie po 25 km tam i z powrotem więc nie sądzę aby silnik był niedogrzany. Liczę na Waszą pomoc! Co zrobić żeby odzyskać dawną moc? Aha i jeszcze przy wyższych obrotach 3 tys mniej więcej zapala mi się kontrolka silnika, a przy zwolnieniu po chwili gaśnie.
Pozdrawiam!
KrystianGor
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
Prawo jazdy: 22 10 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Omega
Silnik: 2.0 16v 137KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

22 Lut 2014, 11:19

Skoro zapala się CE - odczytaj błędy.. Coś ci to podpowie gdzie jest awaria.. Zmierzyłbym też kompresje w silniku..
180.. moja 140 lata, w porywach 150.. Ale 180 ?? To gratki.. :yes:
KrystianGor napisał(a):zauważyłem również niewielką ilość mazi pod korkiem wlewu

Wyczyść ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Lut 2014, 16:00

Ja zacząłbym od wymiany filtra paliwa i filtra powietrza.
KrystianGor napisał(a):przy wyższych obrotach 3 tys mniej więcej zapala mi się kontrolka silnika

Jak wspomniał kolega wyżej podłaczenie pod komputer i odczytanie błędów wskaże ci w czym konkretnie tkwi problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...