Corsa B -opinie

17 Maj 2010, 20:22

Szanowni i szanowne :),
w tym miejscu powstałby kolejny temat pt. "auto do 5tysięcy", jednak po przestudiowaniu paru podobnych wątków domyślam się mniej więcej odpowiedzi. Moją uwagę zwrócił tytułowy Opel, ale znajduję na jego temat same sprzeczne opinie. Byłby to pierwszy samochód świeżo upieczonego kierowcy, głównie do jazdy po mieście (trasa sporadycznie) i pod tym kątem należałoby go oceniać. W internecie znajduję opinie, po których mam wrażenie, że z jednej strony jest to "pozytywna niespodzianka, samochód nie do zajechania" a z drugiej "hobbystycznie łapiący rdzę rzęch". Szczególnie zależałoby mi na zdaniu osób mających doświadczenie z Corsą i ew. rady na co zwracać uwagę.
Temat zakładam w tym dziale nieprzypadkowo, więc ewentualne porównania modeli również są mile widziane :).
ttmk
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Maj 2010, 20:40

a jaka konkretnie wersje silnika preferujesz? Bo pojemnosc ma znaczenie przy oplatach
1.0 55HP
1.2 45HP
1.4 60HP

do 5 tys to chyba tylko te modele, diesle droższe
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

17 Maj 2010, 20:56

Ujmę to tak: zdecydowanie 1.2 ma priorytet przy przeglądaniu ofert :)
ttmk
Nowicjusz

17 Maj 2010, 21:04

Więc tak, 1,2 ma 45HP i mam troche doświadzenia z tym autem. Ogólnie troche mułowate. Samochód od pkt A do pkt B. Brak mocy w trasie. Do miasta spoko. Średnie spalanie 6.5 jak założysz LPG 8l sie zadowoli spokojnie (16zł za 100km bardzo tanio) ale niestety troche na moci traci a przypomnijmy nie ma jej za duzo. W środku siedzi sie wygodnie (mam 190cm) z tylu na nadmiar miejsca nie da sie narzekac ale znośnie. W tej wersjii ciezko o jakiekolwiek wyposazenie (zwlaszcza ze kwota to max 5 tys)
Wspomaganie raczej zbedne, latwo sie kreci kierownica, auto zwrotne. Szukaj raczej poduchy i ABSu chociaz z tym drugim moze być gorzej.
Co do rudy. Za 5 tys to średnio 15 latka kupisz. Bąble czesto wychodza na masce kolo znaczka. Sprawdz takze przy plastikach lubi sie tam kryc pod spodem.
Ogólnie na 1 auto polecam. Alternatywa moze być punciak I. Do 5 tys mozesz kupic 1.2 75HP a to juz cos
PS: corsa 3d bo 5d traci na wygladzie :)
Kakameo
Początkujący

18 Maj 2010, 07:19

Moim zdaniem najlepszym silnikiem do tego auta jest 1,4 60KM.To po prostu kompromis pomiędzy spalaniem a osiągami. Poza tym silnik jest z gatunku długowiecznych.
Co do rdzy. W 15 latku moża się ona zdarzac ale ...niekoniecznie. Poza tym jest szansa,że ktoś wcześniej się przyłożył i zrobił już to co trzeba w tej materii.
Ostatnio stwierdziłem też ,że w przypadku Opli z tamtych lat,to skuteczniej opierają się rdzy egzemplarze z lakierem typu metalic.Może jest twardszy albo ma więcej powłok ale fakt że tak jest. Żeby kupic Corsę w dobrym stanie za 5k trzeba dosyc skutecznie przeszukac rynek ale jest to możliwe.Przy tej czynności można rozszerzyc spektrum poszukiwań o Astrę z lpg. Kasa ta sama co za Corsę ale auto funkcjonalniejsze i części i naprawy kosztują tyle samo.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2010, 11:06

Ja troche śmigałem Corsą B,silnik 1.4 60KM w lpg i nawet jakoś to jeżdziło ale Corsa koniecznie ze wspomaganiem bo ja jeżdziłem bez i powiem szczerze tym sie jeżdziło prawie jak czołgiem.Co do rudej to racja w Corsie lubi wychodzić ale jak trafisz na zadbany egzemplarz czy tak jak artur73 napisał że ktoś wcześniej się przyłożył i zrobił już to co trzeba to wtedy nie będziesz wiedział co to ruda.Ktoś jeszcze napisał że dobrą alternatywa było by Punto mkI z silnikiem 1.2 75KM i tutaj sie zgodze bo wiem z doświadczenia że Punto to całkiem dobre i fajne autko a z tym silnikiem to zajebiście lata :smile: a Punto ma blache w ocynku oprócz tylnej klapy (niewiem dlaczego tak).
poglądowo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...
    Powrót w korku
    Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...

18 Maj 2010, 19:33

jezdziłem corsą B 1,4 60km i wg mnie ten silnik jest stanowczo za słaby
nie da rady wyprzedzać w trasie i trzeba go dosyc mocno kręcić
piotrauto
Stały forumowicz

18 Maj 2010, 21:15

Przyznam szczerze, że mam awersję do Punciaków (zwłaszcza I) ze względów czysto wizualnych i przez to Punto traci te parę punktów -podobnie jak 5drzwiowa wersja Corsy (w czym zupełnie zgadzam się z Kakameo).
Piotrauto, samochód byłby raczej miastowy, więc tragedii by nie było, choć wiadomo, że zawsze to minus.
ttmk
Nowicjusz

18 Maj 2010, 21:17

Jeśli będziesz jeżdził po mieście to silnik 1.0 w zupełności Ci wystarczy a jeśli myślisz raz na czas o jakieś trasie to 1.0 wtedy odpada.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2010, 13:18

1,4 60km tez odpada jesli chodzi o trasie
a nie myślałeś nad golfem II, golfem III z silnikiem 1,8?
piotrauto
Stały forumowicz

19 Maj 2010, 13:51

Co do Corsy B z mojej strony tyle że lubi rdzę , z silników każdy byle nie 3-cylindrowy 1,0 , diesle też nie najlepiej wypadają(dosyć głośne ;p ), ja ze swojej strony polecam 1,4/62 KM.
Za 8 tyś będzie na pewno w stanie "wsiadać i jechać" ( co nie znaczy że taniej nie znajdziesz)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

19 Maj 2010, 14:57

piotrauto to jaki według Ciebie będzie najlepszy w trase?
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2010, 15:00

a jakie są tam silniki? 1,6 myśle ze da rade
dlaczego corsę?
nie lepiej fiata brava/bravo czy golfa?
piotrauto
Stały forumowicz

19 Maj 2010, 15:24

Jakby dorwał w dobrym stanie Corse B GSI :smile: to idzie czym pośmigać w takiej budzie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2010, 15:48

Wystarczy 1.4 16v ecotec 90HP ma. Jak na taka lekka bude to juz daje rade.
Kakameo
Początkujący