Corsa B - parę pytań przed ew. zakupem

03 Wrz 2012, 13:59

Witam.

W przyszłym miesiącu będę pomagać mamie w zakupie samochodu. Sam jeżdżę Omegą B 2.0 16V (1994), ale dla mamy poszukuje czegoś małego i oszczędnego. W grę wchodzi np. Polo, Clio, ew. Matizie, no i oczywiście Corsa B, ku której się skłaniam.

Na razie chcę zbadać grunt, żeby w październiku już konkretnie wiedzieć, czego szukać. Mama ma prawko od ponad 20 lat, jeździła normalnie różnymi samochodami (w tym też dużymi, jak np. Sierra), ale od paru lat ma przerwę, więc myślę, że Corsa - mały i oszczędny samochód (a nawet jak coś rozwali, to nie będzie szkoda, he he) byłaby odpowiednim wyborem. W grę wchodzą silniki benzynowe, albo BP + LPG, pojemność max. 1.4. Obojętnie czy 3d czy 5d. Budżet jest dość ograniczony, "no bo po co więcej wydawać na jakiś samochód" i wynosi 3 tysiące zł na sam pojazd. Pytanie tylko czy za taką kwotę można już wybrać coś sensownego? Rocznik nie ma dużego znaczenia. Samochód i tak będzie bardzo mało jeździć, jak już to po mieście, więc ma po prostu 'się nie sypać' przez jakiś okres.

W sprowadzanie nie chcę się bawić, więc pod uwagę będą brane samochody sprowadzone i zarejestrowane. Przeglądając Allegro dużo jest Cors za 1500 zł - 2000 zł, ale jak podejrzewam, to już nieźle zmęczone i zapewne skorodowane egzemplarze.

Proszę o pomoc, ew. jakieś porady, bo średnio interesuje się tak małymi samochodami i nie wiem, czy taka kwota wystarczy, aby nie wpakować się na jakąś minę. Pozdrawiam.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2012, 20:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Wrz 2012, 22:21

Za 3000zł kupisz już wmiare ogarniętą Corse tylko nie bierz 1.0 ani 1.2,aplą tyle co 1.4 a osiągi mizerne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...
    Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...