Corsa C 1.0 Benz/gaz niskie ciśnienie

30 Gru 2019, 17:14

Witam, posiadam Corse c 1.0 Benz/Lpg 60KM 2001r.. Podczas postoju "na luzie" obroty wahają się od 400 do 200 obrotów. Podczas odpalenia silnika na chwile skoczy do 900 obrotów zaraz znowu spada do 200 i na tym zostaje. Podczas ruszania samochodem szarpie.
Wybrałem się do mechanika, stwierdził iż ciśnienie w trzech cylindrach wynosi 6 bar, a powinno być 13, a w dodatku świecie są zalane, a ktoś je niedawno wymieniał. Co może być przyczyną pobliskiego zgonu samochodu? Mechanik stwierdził, że silnik do wymiany lub uszczelka pod głowicą.
Corsula
Nowicjusz

30 Gru 2019, 17:20

Corsula napisał(a):Co może być przyczyną pobliskiego zgonu
przebieg, niewłaściwy olej. Sprobuj cylindry zalać naftą, może tylko się zapiekły i jest szansa że się ruszą. Warto też zrobić próbę olejowa żeby zweryfikować czy to pierścienie czy głowica. Sprawdzić też rozrząd czy nie przeskoczył
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Gru 2019, 17:30

Przebieg: 168tys km (nie wiem czy orginalny), a olej 10w40 dolałem ostatnio. Dowiedziałem się jeszcze, że wcześniej samochód stał 2 miesiące. Dzięki za pomoc, dam znać jak sytuacja.
Corsula
Nowicjusz

30 Gru 2019, 17:47

Corsula napisał(a):Podczas postoju "na luzie" obroty wahają się od 400 do 200 obrotów
To są dużo za niskie obroty i nie ma tu różnicy czy silnik pracuje na benzynie czy też na gazie?

Jaki masz przebieg i ile w tym zrobione jest na LPG?

Corsula napisał(a):Wybrałem się do mechanika, stwierdził iż ciśnienie w trzech cylindrach wynosi 6 bar
Trochę mało jak na benzynę ;/ 13 to może nie ale około 10 było by pewnie ok.

Corsula napisał(a):świecie są zalane, a ktoś je niedawno wymieniał
Czyli kupiłeś niedawno ten samochód w takim stanie?
Corsula napisał(a):Co może być przyczyną pobliskiego zgonu samochodu?
Nie wiem czy tam jest hydraulika na zaworach i jak jej nie ma to warto sprawdzić luzy. Jeżeli świece zawalone olejem to znaczy że przedostaje się on do komory spalania przez pierścienie lub uszczelniacze zaworowe.

Jak dużo oleju ubywa na 1000km?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!