Corsa C 1.0 - zgaśnięcie i problem z odpaleniem

21 Mar 2017, 16:13

Witam, samochód to Opel Corsa C 1.0 2005. Dzisiaj po 10 min podróży samochód zgasł podczas jazdy i miał problem z odpaleniem. Po kilku próbach z przerwami, jednak się udało. Dojechałem do celu. Udało mi się też bez problemu wrócić, ale w drodze powrotnej świeciła się kontrolka akumulatora. Dodam, że świeci mi się też kontrolka silnika i czasami obroty falują (byłem już z tymi problemami w warsztacie, ale po czasie powróciły). Inną rzeczą, która mnie dotychczas niepokoiła było to, że przy zgaśnięciu z mojej winy(szybkie puszczenie sprzęgła) samochód ciężko odpalał - jakieś 5-7 sekund kręcenia rozrusznikiem, ale ostatecznie zawsze się udawało.

Jest szansa na określenie mniej więcej co może być przyczyną? Sam i tak raczej nic nie będę robił, bo nie mam o tym pojęcia, ale chciałbym chociaż wiedzieć np. jakie będą koszty. :yes:
fiestamk6
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: nie mam

23 Mar 2017, 12:44

fiestamk6 napisał(a):Udało mi się też bez problemu wrócić, ale w drodze powrotnej świeciła się kontrolka akumulatora.
Tu do sprawdzenia jest pasek wielorowkowy napędzający alternator i napięcie ładowania. Być może alternator wymaga regeneracji.

fiestamk6 napisał(a): Dodam, że świeci mi się też kontrolka silnika i czasami obroty falują (byłem już z tymi problemami w warsztacie, ale po czasie powróciły)
Czy otrzymałeś wtedy informację o tym czy były jakieś błędy w komputerze?

fiestamk6 napisał(a): Inną rzeczą, która mnie dotychczas niepokoiła było to, że przy zgaśnięciu z mojej winy(szybkie puszczenie sprzęgła) samochód ciężko odpalał - jakieś 5-7 sekund kręcenia rozrusznikiem, ale ostatecznie zawsze się udawało.
Jeżeli alternator słabo ładuje lub jest problem z regulatorem napięcia to akumulator nie ma pełnej mocy i mogą być takie problemy z odpalaniem jak piszesz.

fiestamk6 napisał(a):Jest szansa na określenie mniej więcej co może być przyczyną?
Ja bym zaczął od sprawdzenia stanu akumulatora i napięcia ładowania przez alternator.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...