Corsa C 1.2 - jakie nowe opony 175/65 R14

01 Wrz 2014, 22:17

Szukam nowych opon do mojej Corsy C 1.2 o rozmiarze 175/65 R14.
Głównie jazda po mieście (Warszawa) jednak raz w miesiącu jaka trasa około 300km w jedną stronę. Czyli raczej opony głównie na mokrą nawierzchnię/błoto pośniegowe, niż na śnieg/lód.

Znalazłem 4 modele w cenie dla mnie akurat (około 150-180zł/sztuka)
Firestone Winterhawk 2 EVO 168zł/sztuka
Nokian WR D3 189zł/sztuka
Dębica Frigo 2 149zł/sztuka
Barum Polaris 3 175zł/sztuka

Nokian chyba byłby najlepszym wyborem, ale może jakaś tańsza opona będzie także dobrą opcją. Z tego co wyczytałem, to Frigo 2 jest lepsze na śnieg niż na morką nawierzchnię dlatego chyba odpadają. Dałem je, bo aktualnie mam Frigo 1 i spisują się dobrze.
kuba07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2 Twinport 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Wrz 2014, 08:29

Ja też miałem w Corsie swojej kobiety Frigo 1 lecz nie jest zasadą, że z 2-ką będzie też dobrze. warto odwiedzić serwis tanie opony i ewentualnie przedzwonić w celu doradztwa. Panowie świetnie znają się na rzeczy. Zawsze gdy pytam o konkretny charakter opon to dokładnie wiedzą co człowiek vel klient ma na myśli.
mixop
Obserwowany

Auto: Audi A3
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

03 Wrz 2014, 00:53

Hej

Różnica cenowa nie jest wielka więc bierz Nokiany, gdyż to najwyższa półka... Barum i Dębica to budżetówki i ich osiągi są znacznie niższe, a jak kupisz nawet lekko drożej to potem na paliwie Ci się to wróci. A jak na deszcz to może coś od Uniroyala? [link wygasł]
slickrz
Aktywny

17 Wrz 2014, 11:07

Zgadzam się z Przedmówcą,weź Nokiany bo to najwyższa półka,solidność i jakość wykonania na kilka ładnych sezonów. Zresztą teraz jeszcze przed zimą możesz spotkać je w ciekawej promocji,np u nas,podobnie jak opony Toyo.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi RS 6 Avant V8-Biturbo 4.0 TFSI 560 KM i 700Nm
    Nowe Audi RS 6 Avant to symbol technicznych możliwości jutra. Nowy model jest lżejszy i silniejszy niż jego poprzednik, a jego osiągi są jeszcze lepsze. Od zera do 100 km/h przyspiesza w czasie 3,9 s, a na życzenie klienta ...