Problem z pekineta opona

22 Wrz 2014, 09:55

Witam, jeździłem prawie cały rok na oponach zimowych teraz, pękła mi opona jedna prawa przednia. Posiadam tylko dwie letnie. Nie wiem co zrobić czy jechać do wulkanizacji dokupić dwie letnie i pojeździć na nich dopóki pogoda się nie zmieni i potem kupić 4 nowe zimowe bo boje sie, że wulkanizator mi powie ze nie nadają sie już do użytku bo są trochę zjechane czy wymienić po prostu tylko komplet przednich?
efdziejkej
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: GOLF III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Wrz 2014, 13:44

No jak się jeździ na zimowych w lecie to i tak byłyby do wymiany bo po takich temperaturach mieszanka gumowa jest trwale uszkodzona w zimowych. Co więcej powiem Ci, że nie była to oszczędność, że nie kupiłeś opon letnich na ten sezon bo opory toczenia były tak duże, że zapewne za benzynę zapłaciłemś wiecej jakieś 400 zł na każde 700-1000 km więc lepiej było kupić jakieś używane opony niż mordować zimówki.
Jeśli nie masz kasy kup albo najgorsze, albo zapytaj o używki, choć z tymi ostatnimi to na pewno trzeba uważać.

Oczywiście należy mieć komplet takich i takich, a nie różne opony na osiach :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...