Corsa C 1.7 Diesel czy sie oplaca

19 Wrz 2010, 22:33

Witam. Mam prosbe do was poniewaz planuje kupic male auto a mianowicie opla corse tzn w moim przypadku vauxhall corse diesla z 2001 oto link : [link do Autotrader wygasł] i mam pare pytan:
1 pytanko odnosci sie tego czy warto wgl kupic te auto poniewaz ma lekkie wgniecenie z tylu na klapie i nie mam pojecia jakie sa koszta czy warto naprawiac czy nie.
2 pytanko odnosci sie ogolnie tego auta w jakim ono jest stanie na zdjeciach niestety zdjec zawiele niemam. I ostatnie czy moglibyscie powiedziec na co zwrocic uwage przy zakupie takiego auta poniewaz moj mechanik tzn znajomy mechanic nie bedzie mogl zobaczyc tego
auta wiec jestem zdany sam na siebie.

Osobiscie kupil bym cos innego niz corse ale niestety jestem mozna powiedziec swiezym kierowca i ubezpieczenie w anglii jest kosmiczne wiec pozostaje mi corsa i ten samochod chcialbym by mi jezdzil ladnie przez max 2 lata potem kupie juz cos innego.

Aha autkiem bede jezdzic okolo
400 km miesiecznie wiec niewiele :)
Z gory dziekuje Krzysiek
krzychu996
Nowicjusz

Miejscowość: Bedford

20 Wrz 2010, 07:51

Przy takich przebiegach nie opłaca Ci sie brać diesla i jesli nie jesteś mniej więcej oblatany w tych sprawach to możliwe że kupisz jakiegoś szrota,najlepiej znajdz taką osobe która choc troche w tym siedzi a będzie łatwiej znaleść db egzemplarz.A i co do ubezpieczenia to możesz poszukać z mniejszą pojemnością w benzynce np 1.2 i juz będziesz płacił mniej za nią.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2010, 11:39

Co do przebiegu to myslalem ze nie jest jakis tam strasznie wielki w tym rzecz wlasnie ze niestety wszystkie te auta z roku 2001-2002 maja duzy przebieg ten ma 77tys mil to jest jeden z mniejszych przebiegow co znalazlem prawde mowiac. A ubezpieczenie jest takie same na 1.2 benzynke i 1.7 diesle tzn roznica chyba 2 funtow miesiecznie :).

Aha no i co tez jest wazne to cena ktora jest atrakcyjna sprzedaje to tez polak co niestety nie robi mnie bardziej pewnego tego auta ale jak mowie dosc atrakcyjna cena i przedewszystkim blisko mojego miasta a niestety nie moge pozwolic sobie przykladowo na zakup auta 60mil+ od miasta.
Bardzo bym jednak prosil by spogladnac na te zdjecia w linku a szczegulnie na te male wgniecenie poniewaz zalezy mi na dieslu z prostej przyczyny lepiej mi sie dieslem jezdzi.
Aha i czy nie bac sie wziac auta z przebiegiem 110000 tys mil w benzynie 1.2 poniewaz duze tego jest w okolicach tego przebiegu
krzychu996
Nowicjusz

20 Wrz 2010, 12:43

hehe... Jak benzynki mają po 110 tyś mil to ten dieselek od polaczka na pewno jest po korekcie ;) Nie patrz na licznik tylko na stan samochodu. Z tą wgniotką można jeździć ale jakby Ci bardzo przeszkadzała to w PL za 300 zł Ci to wyklepią i polakierują. Cen w GB nie znam ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Wrz 2010, 15:50

Opłaca się wziąść opelka corse ,nie wiem jak w ropie jeżdzą ale nieco młodszy brat 1,2 w benzynie z 2003 jeździ bez problemów żadnych ,jedynie co do wymiany to standardowe rzeczy ,typu filtry,oleje ,płyny itp.
peja09
Początkujący

Miejscowość: nibylandia

21 Wrz 2010, 21:57

Dzieki wszystkim za wypowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanko a co z taka corsa ? [link do Autotrader wygasł] bo wydaje mi sie ze w zakladkach o info cos nie takjest ale nie wiem moze i wszystko jest wporzadku no ale jak mozecie sie wypowiedziec bede wdzieczny
krzychu996
Nowicjusz

22 Wrz 2010, 07:11

Moim zdaniem wygląda ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 07:57

Oj tego wynalazku to nie... Będziesz się męczył z tym silnikiem :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 15:45

meczyl co masz na mysli bo ogolnie to glownie po miescie tym autkiem bede jezdzil no a nawet jak w trasy to wyprzedzac tira nie bede musial xD drogi sa dobrze zrobione przynajmniej w mojej okolicy
krzychu996
Nowicjusz

22 Wrz 2010, 15:56

Jeśli bedziesz jeżdził po mieście to ta jednostka wystarczy Ci w zupełności.
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 16:01

krzychu996 napisał(a):meczyl co masz na mysli

To, że ten silnik słabo jedzie, dużo pali i telepie jak stary diesel...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 18:15

Aha rozumiem ale z tego co sie dowiedzialem chyba lecz nie dowiem sie do piatku jest to 1.2 16v sxi wiec dosc dobra wiadomosc zobaczymy jak to bedzie wygladalo
krzychu996
Nowicjusz

22 Wrz 2010, 20:57

No 1.2 o niebo lepsze.
Barol
Awatar użytkownika