Corsa C, Peugeot 206, coś jeszcze? <6000zł

09 Cze 2014, 21:03

Witam!

Szukam autka dla siebie, młodego gniewnego który wciąż pomyka samochodem z Lką na dachu i wierzy że zdanie egzaminu nie będzie dla niego problemem :)
Do rzeczy. Będę potrzebował małego autka w kwocie do 6000tys zł. Teren raczej miejski, z ewentualnymi wyjazdami poza miasto w trasy ok. 20km. Silnik raczej w benzynie i coś, co nie spowoduje że szybko nie zbankrutuję - najlepiej żeby mało palił no i się nie psuł.
W oko wpadły mi dwa autka, w.w Corsa C - ot chociażby
[link do Otomoto wygasł]
I peugeot 206
[link do Otomoto wygasł]
(nie nastawiam się na konkretnie te oferty, podesłałem tak poglądowo)
Który z nich godny polecenia? Czy w tej niezbyt wysokiej kwocie można znaleźć coś lepszego?

Pozdrawiam,
Łukasz
Ups
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Cze 2014, 21:09

https://www.forumsamochodowe.pl/szukasz-samochodu-do-xxx-zl-przeczytaj-koniecznie-vt1579.htm Przeczytałeś? Tylko w zeszłym tygodniu podobny temat był z 5 razy...
Anyway, małych aut nie szukaj z najmniejszymi silnikami. 206/Polo/Corsa itp co najmniej 1.4. Mniejsze nie jadą i dużo palą. Ode mnie Lanos z lpg, Hyundai Accent
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Cze 2014, 21:18

biję się w piersi, przepraszam nie przeczytałem. przeczytałem jak poprawnie zadać temat. :)

Nie ukrywam że lanos z gazem najciekawszą propozycją dla mnie nie jest - choć w rodzinie służy już długo i złego słowa powiedzieć nie można, to wygląd.. cóż. wolałbym żeby mi się podobał. A z wymienionych przeze mnie propozycji? Czy to strzał w stopę?
Ups
Nowicjusz

09 Cze 2014, 21:25

Na pewno zostanę zlinczowany ale polecam 206. Fajne, zwinne, niekorodujące auto. Bliska znajoma codziennie takim dojeżdża po 20km w jedną stronę i nie narzeka.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Cze 2014, 21:29

Wiesz Ups, zrobiłem szybkie rozeznanie i wynika z niego, że wkleiłeś linki z samochodami w cenach sporo zaniżonych niż inne z tego rocznika. Trzeba zwrócić uwagę, że Corsa jest jeszcze do opłat, wtedy może ta cena byłaby sensowna. Deklarowany przez handlarza przebieg trudno komentować. Ale ogólnie duża rzeźba się w oczy nie rzuca.
Peugeot ogólnie ładniejszy jako samochód, ale ten egzemplarz to jakiś ulep tak na pierwszy rzut oka. Autor, który go składał mocno inspirował się dziełami kubistycznymi.

Natomiast w obu przypadkach te silniki szybko zaczną cię wkurzać. Ludziki na odblokowanych skuterach będą cię robić jak zechcą. Nie ma się co męczyć, szukaj większego silnika. Corsa z 1.4, jako że lekka jest już sensowną propozycją, a dużo nie pali raczej.
Ostatnio edytowany przez Oktan, 09 Cze 2014, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Cze 2014, 21:30

206 mechanicznie okej, prócz belki ale nie polecę bo mam przykre wspomnienia z poduszka.. :( corsa c nie ten budżet. Ode mnie punto/albea 1.2 16v oraz w/w Accent.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...
    Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...

09 Cze 2014, 21:38

Wracając do tych rzuconych przeze mnie linków, nie nastawiam sie konkretnie na te auta - zakup odkladam na za 2 miesiące minimum. Tak samo.. to auto nie musi byc w stanie igły - to mój pierwszy samochód, prawo jazdy w trakcie wyrabiania.. dlatego z pewnością rysy na nim porobię, stąd ograniczony budżet bo po prostu szkoda. A wygląd.. musi się jakoś pod szkołą prezentować, stąd pomysł z 206tką :D
Ups
Nowicjusz

09 Cze 2014, 21:44

Tak, tylko jeśli nastawiasz się na kupno samochodu w cenie o 30-40% niższej niż cena zadbanej sztuki, to tu nie będzie kwestia kilku rysek, czy innych estetycznych zaniedbań. Okazać się może, że przejedziesz maksymalnie z 200km i ci się auto permanentnie rozkraczy, bo silnik będzie w stanie agonalnym, zalany jedynie jakimś doktorem, żebyś do domu zajechał od handlarza (a i to nie zawsze się uda).
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005

09 Cze 2014, 21:46

Poszukaj Corolli E10 lub E11, doskonały wóz na pierwszy samochód.
Tani, bezawaryjny, łatwy w prowadzeniu.
Jedynie blacha kiepska zwłaszcza w e10, ale bez tragedii :)
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

09 Cze 2014, 21:49

Rozumiem, przyjąłem. Czyli te auta w takiej cenie nie mają prawa bytu, trzeba trochę dołożyć.
Ups
Nowicjusz

10 Cze 2014, 05:16

Za 6000zł kupisz zadbaną Corse B a nie C.. ode mnie Seat Ibiza oraz Citroen Xsara.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2014, 11:58

Ode mnie VW Polo III (uwaga na rdze),Golf III,Peugeot 306 (belka),Citroen Xsara,Seat Ibiza & Cordoba-trafisz po face liftingu.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

10 Cze 2014, 16:51

mike1735 napisał(a):Na pewno zostanę zlinczowany ale polecam 206. Fajne, zwinne, niekorodujące auto
Popieram w stu procentach .
kon146 napisał(a):206 mechanicznie okej, prócz belki ale nie polecę bo mam przykre wspomnienia z poduszka..
Oj koń146[b] może trafiłes na felerny egzemplarz .[/b]
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

10 Cze 2014, 16:54

Polecę jeszcze punto 2 , fajne autko za małe pieniądze jednak trzeba uważać na korodujące mocno progi i podłogę . Xsara też ok , nie ma problemów ze rdzą ale słaby punkt to belka skrętna podobnie jak w 206 . Xsary mają zazwyczaj świetne wyposażenie .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM