Corsa, Civic, Fiesta - który?

25 Kwi 2008, 16:14

Cześć. Mam zamiar kupić któreś z ww autek.Chodzi mi o autka w przedziale cenowym 4-7tyś.zł. roczniki Corsa 1993-2000, Civic 1991-95, Fiesta 1996-99.
Prosze o radę które z nich polecacie, wady i zalety, spalanie, wytrzymałość na korozje, mechanika(niezawodność), koszty utrzymania i wogóle co o nich sądzicie i jak je oceniacie. Pozdrawiam. dziękuję wszytskim za pomoc.
christoffvan
Nowicjusz

25 Kwi 2008, 17:44

Z tych co podałęś najlepszy jest Civic ale jest najstarzy więc jest problem. Racjonalnym rozwiązaniem była by Corsa. Mały silnik, male spalanie.Z niezawodnością może byc trochę gożej ale ogólnie jest OK :)
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

25 Kwi 2008, 20:14

W ogóle od auta za 4-7 tys. zł nie można oczekiwać cudów pod względem awaryjności. Może się trafić taki, co będzie śmigał mimo dużego przebiegu, ale może być i taki co zaraz się rozkraczy.

Fiestę bym odrzucił. Jeżeli zależy Ci na aucie w miarę młodym to Corsa. Rdza go nie zje o ile nie był wcześniej bity, silniki całkiem przyzwoite i żwawe.
Jeżeli jednak chciałbyś coś bardziej agresywnego to z pewnością Civic 1.5. Mocy trochę ma, nie puści Cię z torbami pod względem kosztów eksploatacji. Radzę jednak uważnie dobierac sobie konkretny egzemplarz. Właśnie poprzez fakt, że lubią go młodzi ludzie niektóre autka mogą być ostro zajechane.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2008, 13:38

No właśnie - wiele dostępnych Civic'ów nadaje się tylko na szrot. Ja bym wybrał Corsę - będzie dosyć młoda i nietrudno kupić dobry egzemplarz. Silnik 1.2 jest optymalny dla tego samochodu, ale 1.4 też będzie dobrym wyborem. Pozdrawiam.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

26 Kwi 2008, 16:29

Ja na Twoim miejscu poszukałbym Civica z 93.
Jest największa szansa na znalezienie sprawnego modelu.
Jeśli nie znajdziesz dobrego civica to postawiłbym na corse.
Pomimo bardzo słabego wykonania da się nią jeździć.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana."
Rampage2006
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...