Corsa, Clio, Micra co kupić ??

01 Maj 2007, 17:47

Witam

Postanowiłem zakupić swój pierwszy samochód. Mam na to ograniczone środki - max. 12 tyś. Zastanawiam się nad kilkoma modelami wśród nich są takie jak: Opel Corsa, Renault Clio lub podobno nieśmiertelny Nissan Micra. Chodzi mi o małolitrażowy samochód (max. 1,3). Będę wdzięczny za każdą opinię osób które zetknęły się z tymi modelami lub też innymi, które można w niezłym stanie w tej cenie nabyć.

Dziękuje i pozdrawiam
maestro
Nowicjusz

01 Maj 2007, 18:17

Wybrałbym corsę B z końca produkcji modelu, czyli 2000 roku. Można trafić auto nawet z dobrym wyposażeniem. Moim zdaniem auto jest niezawodne.

Zobacz przykładową ofertę
[link do Autotrader wygasł]
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

01 Maj 2007, 18:27

Bardzo atrakcyjna propozycja. A czy Corsa jest bardzo awaryjna ?? Ciekaw jestem czy ma jakies typowe usterki i czy użytkownicy bardzo się skarżą. Podobno najbardziej niezawodna w tej grupie jest MICRA.
maestro
Nowicjusz

01 Maj 2007, 18:48

:D maestro: zgodnie z nickiem tylko Micra i masz problemy z głowy - oprócz tankowania oczywiście :wink:
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

01 Maj 2007, 18:51

Moim zdaniem jest tak, że Opel Corsa jest mniej awaryjna niż Micra.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Maj 2007, 18:54

miguan: wg wszystkich znaków na niebie i ziemi akurat tak mówi się o micrze...corsa ma mniej dokuczliwe finansowo usterki - jeśli już ma... :lol:
malken
Aktywny

01 Maj 2007, 21:27

Dzięki za rady. Rzeczywiście coś w tym jest - Corsa to bardzo popularny samochód stąd i części są tanie, dużo zamienników. Micra może rzeczywiście mniej awaryjna, ale jak już coś padnie to może być droższe. Mi Micra z zewnątrz wydaje się bardzo mała i to mnie trochę odstrasza poza tym zazwyczaj są bez żadnych dodatkowych opcji. W Corsie częściej można spotkać airbagi, centralny zamek czy ABS. A co myślicie o Clio ?
maestro
Nowicjusz

02 Maj 2007, 13:39

:shock: clio, powiadasz? To jest na pewno sporo większe autko od corsy i micry. Trzeba jeszcze nie mieć uprzedzeń do aut francuzkich.
malken
Aktywny

02 Maj 2007, 16:32

Ja bym wybrał Corse, nie mam uprzedźeń do francuzów ale nie ufam autom tej klasy z tego kraju.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

07 Maj 2007, 09:41

Skoro wszyscy polecaja tak ta Corse to i ja zaczalem sie rozgladac za nia.
Szukam czegos z gazem i jest tego spory wybor zatem pytanie jest nastepujace:
Jaki silnik w Corsie?
1.2 czy 1.4 i jakie sa roznice w tych motorach czyli ktory lepiej wybrac?
jajo
Nowicjusz

07 Maj 2007, 11:39

:wink: jajo: Ty miglanc jesteś - jak mawiała moja śp babcia...W innym wątku rozważasz inne marki, m in ibizę; tu zaczynasz kochać corsę... :shock: Jeśli już - to 1,4 lepiej wybrać... albo polo, też z gazem; sam napisałeś o takim.. :wink:
malken
Aktywny

07 Maj 2007, 13:58

Kurcze nie miglanc ale szukalem i czytalem wiec:
Punto - wielu narzeka
Felicja - korozja w tylnej klapie to standard
Ibiza - malo jest tych aut i ciezko dostac w dobrym stanie a ogladalem juz pare sztuk i kazda cos miala do ukrycia (czesto wlasciciel cos ukrywal )
W zwiazku z tymi problemami i ciaglym czytaniu postow na forum zauwazylem ze duzo osob poleca Corse wiec zaczolem szukac i znalazlem kilka sztuk w mojej okolicy ale z roznymi silnikami wiec nie dziwo ze wole sie wczesniej dowiedziec z jakim motorem lepiej.
jajo
Nowicjusz

07 Maj 2007, 14:15

A tak jeszcze na marginesie to jakie sa roznice w tych motorach 1,2 i 1,4
Znaczy dlaczego ktory jest lepszy ??
No i dzieki za wszystkie rady
jajo
Nowicjusz

07 Maj 2007, 15:53

rożnice są takie: 200cc pojemności :]
bendi
Początkujący

07 Maj 2007, 15:53

Najlepszy motor Corsy B to 1.4/60 KM lub 1.4/82 KM. Silnik 1.2 jest za słaby.
Polecam motor 1.4/82 KM, ponieważ jest dynamiczny. 0-100 km/h - 12,5 s

Albo jeszcze mocniejszy np. 1.4 16V 90 KM od 1994-2000 0-100 km/h - 11 s

Pozdro :D
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika