Corsa D 1.2 LPG. Niezidentyfikowany problem z silnikiem

14 Lip 2024, 17:25

Witajcie, w lutym kupiłem Corsę, rocznik 2012. Zasadniczo przez kilka miesięcy nie było żadnych poważniejszych problemów technicznych. Do czasu.
Jakieś 3 tygodnie temu zaczęło się od kontrolki check engine, zignorowałem to, bo mechanik mówił że czasem w LPG co jakiś czas się włącza. Krótko po tym kilka razy na trasę zaczęły wyświetlać się (dosłownie na pół sekundy) kontrolki akumulatora i kontrolka serwisu, najczęściej przy dłuższym postoju z włączonym silnikiem, kiedy zaś włączały się w trasie, towarzyszył temu chwilowy spadek mocy, a także czasami prędkościomierz po prostu się wyłączał, po ponownym zapłonie wszystko wracało do normy. Myślałem że to alternator, bo napięcie faktycznie falowało, więc alternator wymieniony. Przez jakieś 300 km było idealnie, ale wczoraj wszystkie objawy wróciły (może poza falowaniem napięcia).
Błędy, które pokazuje mi OBD to: P0420 (coś z katalizatorem?), P01A9, P0106, P0171.
Czy mógłbym prosić o pomoc? W jaki sposób błąd dotyczący katalizatora może łączyć się z elektryką (chociażby ten wyłączający się prędkościomierz)? Czy to bardziej wygląda na zepsuty katalizator, cewki, świece?
pwlgolec
Obserwowany

• 24 Lip 2024, 12:40

pwlgolec napisał(a):mechanik mówił że czasem w LPG co jakiś czas się włącza
    Zmień mechanika :naughty: to że masz LPG nie upoważnia sterownika w samochodzie do sypania błędami, a jeżeli tak jest to znaczy że są jakieś problemy i trzeba je rozwiązać.

pwlgolec napisał(a):Błędy, które pokazuje mi OBD to: P0420 (coś z katalizatorem?)
    Tak tu masz wyczerpujący opis tego błędu kody/obdii/1-p0420/

pwlgolec napisał(a):P0106
    Ciśnienie bezwzględne w kolektorze (MAF) ciśnienie barometryczne (BARO) czujnik - zakres / wydajność problem kody/obdii/985-p0106/

pwlgolec napisał(a):P0171
    Mieszanka paliwowo-powietrzna jest zbyt uboga kody/obdii/199-p0171/
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
      Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...
      Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
      Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...