Coś ciekawego - na początek. 5-7k.

07 Sie 2011, 23:20

diabl0001 napisał(a):ale do 4,5k obrotow nie bylo czym sie zachwycac zabawa sie zaczyna gdy wlacza sie vtec no i wtedy wir w baku no ale to wiadomo ;>

Z Vteckami, a w szczególności już z Civicem V w coupe 1.6 jest jeden duży ból, który zaznaczyłem w swoim porównaniu. Maksymalny moment bardzo wysoko. Owszem, przy kręceniu prawie na maxa, taki Civic, ważący tonę i mający 125KM jest dużo szybszy, ale przy typowej jeździe do 3k obrotów, szczerze wątpię że zobaczy się różnice między nim, a cięższą o 300kg i słabszą Celicą... a zwykle po ulicach jeździ się właśnie tak a nie ściga.

Rezerwa mocy, VTEC, to oczywiście duży plus, ale taka dynamika na co dzień...
diabl0001 napisał(a):jezeli wybrales juz madzie to nie zastanawaij sie dluzej :) a co do linii dla mnie nie ma nic wspanialszego niz civ V coupe z zielonymi diodami pod spodem

Diody pod autem, naklejki, spojler większy od auta...ogólnie tuning w kierunku nfs/f&f osobiście mnie nie rusza, wprost przeciwnie. Jeśli już cokolwiek robić z nadwoziem, to ze smakiem, ewentualnie w stylu JDM, jak interesujesz się Hondami ten termin nie powinien być Ci obcy - ale to już droga zabawa. Ewentualnie, fajny, zadbany [kocham niezawoskowane, brudne tuningowane fury] lakier, felgi inne niż standard, ewentualnie spojler fabryczny i inne żarówki z przodu, lekko przyciemnione szyby. Tylko tyle i aż tyle wyłącznie z zewnątrz. Więcej - nie w aucie tej klasy. ;)
O ile jeszcze Celica, jako samochód o sportowych i rajdowych korzeniach fajnie wygląda przerobiona, to "cywilny" Civic po ostrym tuningu wizualnym jest trochę jak analogiczny Golf...to nie jest Integra. Oczywiście nie obrażając nikogo, to tylko moje zdanie. ;)
diabl0001 napisał(a):wiec po co mi ich wygoda ? :) kierowca ma miec dobrze nie ekipa ktora wieziesz takim autem :) jak sie chce komfortu z hondy to legend lub accord ;D

95% to jazda samemu po dużym mieście. 5% dalsze wypady ze znajomymi, trasy bliższe lub dalsze. Miejsca z tyłu dużo być nie musi, ale niech choć ktoś kto tam siedzi nie czuje się jak w konserwie. :D
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Sie 2011, 14:42

Nie wiem czy jezdziles vteciem, moment obrotowy wysoko, ale i celice trzeba wysoko trzymac chyba jak kazda toyote z mniejsza pojemnoscia zeby auto bylo dynamiczne. moja felicia sie lepiej zbiera na pelnym zakresie niz corollka ojca ktora ma 97 kuca... corolka dymamiczna tylko jesli jest wysoko w obrotach a tak to... nic specjalnego. a co do hondy, jezdzilem z vteciem i bez vteca. V coupe to i to. bez vteca fotel gniecie plecy gdzies od ok 4-4,5k obrotow w gore. na vtecu auto bylo wiele dynamiczniejsze ze wzgledu na wieksza moc i moment no ale i jak weszlo w obroty to wrazenie jakbys siadl na jakas szlifierke malej pojemnosci. fajnie sie jezdzi. a co do tjuna z nfs itp, ok, ale spojler wiekszy od auta? :D stoi na otomoto taka jedna fioletowa z taka pletwa, paskuda :) wszystko moze byc w dobrym guscie nie mozna myli wies tjuna od tjuna po prostu. po slowacji czy czechac jezdzi bardzo duzo aut zmodyfikowanych i mocniej i mniej, i tam nie ma wiesz tuningu typu lampa lexus zle spasowania ale zaistnieje przed znajomymi bo sie swieci. nawet jezeli z miesca wydaje sie cos przesadzone jest to zrobione w dorbym stylu, na granicy z dobrym smakiem. niestety obracam sie w takich kregach ze sporo tego widze i spora iloscia aut jezdze czy mialem okazje sie przejechac :) a co do konserwy w srodku... powtarzam wazne ze ja mam wygodnie, oni jak chca to sie zaladuja, umilac komu innemu zycia nie zamierzam, auto biore pod siebie nie pod pasazerow :)
co do jazdy po miescie i w trasie itp itd, felicia jezdze ponad rok a mimo tego co gdzies wyrusze dostaje mocno po garach, wiec dal mnie vtec mialby zastosowanie :) jezeli Ty wolisz jazde do 3k obrotow i okazyjnie przydusic, vtec Ci nie potrzebny zwykly dohc zapewni frajdy i tak duzo :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

09 Sie 2011, 22:42

Za taksówkę robić nie planuję, ale z tyłu czasem kogoś pewnie będzie trzeba przewieść i chodzi tylko o to, żeby nie była to katorga. Tutak taki CRX i Xedos to dwa przeciwne bieguny jak chodzi o komfort [osiągi też...].

Dużo, większość czasu, jeżdżę po mieście i to nie po 3 pasmowych arteriach. No nie wyobrażam sobie w takich warunkach, piłowania do +5k obrotów, bo i nie ma po co agresywniej po mieście. ;)
Jednak czasami chciałbym mieć zapas mocy. Civica na pewno bym modził. 135-140Km jest w zasięgu bez turbo/kompresora, całkiem małym kosztem, o ile dobrze wyczytałem z forum Hond. Natomiast Xedosa i Celicę - tylko dopieszczenie z zewnątrz, silnik seria, bo i tutaj nie warto grzebać. Topowych wersji i tak się nie dogoni. Przy Civicu ma to sens. Seria leci jak Celica 2,0 GTi do setki...

Jak będę brał Civica, to VTECa. Tylko i wyłącznie. Silnik to największy argument tego samochodu, połączony z wagą. Jak nie dynamiczność Civica, to w tej samej cenie mam komfort Xedosa, albo wygląd Celici...
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Sie 2011, 23:58

Przepraszam za post pod postem. Pooglądałem parę projektów. Coś się ruszyło.
Potrzeba dynamiki wygrała z potrzebą wygody, czy wyróżnienia się.
Civic V coupe 125-130KM, przy tonie masy, z jakimiś tam modami na start i wizją kompresora w ciągu najbliższych kilku lat zadowala mnie w 100%.

Myślę że można zamknąć.
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sie 2011, 01:00

super wybor :) szkoda ze u mnie w okolicy nie ma jakiejs V coupe :( chetnie by posmigal, tak pewnie bedzie Vi ek3 :)
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sie 2011, 09:50

A ja już myślałem, że weźmiesz Xedosa :( 2.0 V6 brzmi uzalezniająco, przyspiesza w pełnym zakresie obrotów, idealnie rozwija moc... no i kogo się nie zapytasz to Ci powie, że samochód nie psuje się.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...

16 Sie 2011, 13:49

magia vteca.
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Sie 2011, 00:30

havoc napisał(a):A ja już myślałem, że weźmiesz Xedosa :( 2.0 V6.

Na razie nie stać mnie na utrzymanie 2.0.

Dlatego biorę coś teraz o osiągach 2.0, co w przyszłości z większymi funduszami będzie jeszcze bardziej jeździło. Optimum byłby PROtec, ale nie łudzę się że dorwę taką wersję.
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Wrz 2011, 23:08

I jednak plany mi się z mieniły. Pojeździłem trochę więcej i uznałem że to czy ma się 9s do setki, czy 11s na co dzień, po mieście, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Ścigał i tak czymś takim się nie będę, a przynajmniej za takim autem niektórzy się oglądają, za civicami niezbyt. ;)
To już ostateczna, niepodważalna i przemyślana decyzja. ;)

Będzie Celica V 1.6 Sti, na benzynie, czerwona, taka jak ta tylko z szyberdachachem:
http://images01.olx.pl/ui/5/44/65/12683 ... 331626.jpg :D
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Wrz 2011, 15:25

jezdzi? jezdzi. i o to glownie chodzi :)
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Wrz 2011, 22:12

Bardziej wygląda niż jeździ, ale przez to też mało będzie palić. ;)
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika