Coś innego - opłata skarbowa a rejestracja

21 Maj 2009, 21:26

Witam,

wprawdzie ten post nie jest o samochodzie, ale dotyczy rejestracji i opłat pojazdu a więc i może przyda się także maniakom samochodów:D Dwa dni temu sprzedałem motocykl enduro... kupiłem go pół roku temu. Nie rejestrowałem go, ponieważ nie miałem takiej potrzeby, miał mi służyć tylko do jazdy po bezdrożach... i tutaj popełniłem WIELKI błąd!!! Zapomniałem o urzędzie skarbowym!!! Nie uiściłem opłaty podatku od wzbogacenia od kwoty 12000... Tak jak wspomniałem dwa dni temu go sprzedałem.. klientowi dostarczyłem umowę kupna-sprzedaży między mną a poprzednim właścicielem, jednak nie dałem dowodu opłaty skarbowej:( ponieważ jej nie posiadam:( Koleś dzisiaj do mnie dzwonił mówiąc że nie może zarejestrować motocykla póki nie dostarczę mu tego dokumentu, więc powiedziałem mu, że mam to gdzieś w domu tylko muszę poszukać... jak mogę szybko załatwić tą sprawę???

Proszę o wszelką podpowiedź bo to jest chyba duży problem:( Pozdrawiam i czekam na wasze wypowiedzi...

Jeśli czegoś nie wytłumaczyłem lub coś jest nie jasne proszę śmiało pytać...
pawel_suzuki
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

22 Maj 2009, 09:30

Jednym słowem chcesz w h....a zrobić nowego nabywcę motoru zwodząc go.
Jak najmniej takich sprzedających jak ty
Zapłać skarbowy z odsetkami, bo to twój obowiązek
zaxsx
Początkujący

Miejscowość: Polska

22 Maj 2009, 19:20

Nie chodzi mi o to że chcę nabywcę zrobić w hu... bo nie o to mi chodzi... po prostu co zrobić żeby naprawić jak najszybciej ten problem.. jak trzeba zapłacić to zapłacę nie ma problemu... tylko nie chciał bym żeby nabywca się dowiedział a oddałem mu umowę.. a poza tym koleś mieszka daleko (prześle mu papierek pocztą)
Czy do opłacenia urzędu skarbowego wystarczy skan a później druk umowy??? Czy musi być oryginał???
pawel_suzuki
Nowicjusz

24 Maj 2009, 20:10

Nie wiem dlaczego urząd komunikacji chce potwierdzenie zapłaty podatku przez Ciebie.
Nie ma uprawnień do kontroli zapłaty opłaty skarbowej. Tak było kilka lat wstecz.
Moim zdaniem nie masz takiego obowiązku - dawania potwierdzenia zapłaty podatku bo to jest sprawa Twoja i Twojego urzędu skarbowego.

Jak chodzi o zapłacenie podatku po terminie to wypełniasz druk PCC-3, wyliczasz podatek - 2% wartości rynkowej w chwili zakupu. Dzwonisz lub idziesz do swojego US i pytasz ile więcej masz zapłacić odsetek za zwłokę.

Najlepiej od razu złożyć pismo - czynny żal - dzięki temu unikniesz kary.

O tym piśmie pisałem tutaj
https://www.forumsamochodowe.pl/bardzo-d ... htm#114477

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Auto: Nie mam