Problem z rejestracją (bank w dowodzie)

18 Maj 2009, 16:04

Witam.
Kupiłem właśnie samochód. W dowodzie rejestracyjnym sprzedawcy jest wpisany współwłaściciel - bank. Sprzedawca kredyt spłacił i przy kupnie dał mi stosowne pisma z banku poświadczające, że jest już jedynym właścicielem. Dzwonił również do swojego wydziału komunikacji i powiedzieli mu, że skoro sprzedaje auto, to nie musi już występować o wymianę dowodu, tylko przy wydaniu nowego (mojego) dowodu wystarczy okazać te pisma z banku.
Byłem u siebie w wydziale komunikacji i pani w okienku nie chciała przyjąć dokumentów do rejestracji, bo twierdzi, że skoro sprawa o wykreślenie nie wpłynęła do WK sprzedawcy, to oni nie dostaną jakiegoś potwierdzenia, więc nie mogą wykreślić współwłasności i tym samym zarejestrować auta na mnie. Sprzedawca akurat wyjechał w podróż za granicę. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy pomylił się sprzedawca i jego Wydział Komunikacji, czy to u mnie w Wydziale pani się myli?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 100 znaków
Fat Milk
Nowicjusz

18 Maj 2009, 16:51

Kolego w każdym urzędzie żądzą się swoimi prawami i nic się na to nie poradzi. Spróbuj zadzwonić do współwłaściciela czyli do banku i powiedz jak sprawa stoi może coś poradzą.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2009, 10:42

Jak to jest możliwe że każdy urząd ma swoje widzimisię ? Przecież w całym raju obowiązuje te samo prawo?! Co się chce zrobić zawsze jest problem z urzędami!!
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

19 Maj 2009, 15:07

Pani w okienku ma rację - nie może przerejestrować ci tego samochodu - nie jest to żadne widzimi się urzędnika w WK.Poprzedni właściciel,po spłacie kredytu musiał dostać z banku pismo potwierdzajaće fak spłaty kredytu(o którym wspominasz).Z tym pisemkiem z banku musi on iść do WK i i WK wykreśli na podstawie tego pisemka bank z dowodu rejestracyjnego.Nie możesz tego zrobić ty,ponieważ to nie ty byłeś kredytobiorcą.I dopiero jak bank zostanie wykreślony,to ty będziesz mógł kupić ten samochód i go przerejestrować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

19 Maj 2009, 15:40

Ale to absurd: mam dokument z banku, z którego wynika, że poprzedni właściciel jest jedynym właścicielem i umowę kupna-sprzedaży, która przenosi własność na mnie i której stroną nie jest bank. Zamiast wykreślać ze starego dowodu mogliby to uwzględnić przy wydaniu nowego na mnie. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, on jeszcze raz zadzwonił do swojego WK i jeszcze raz dostał potwierdzenie, że skoro sprzedał auto to nie powinno być problemów.

Z konkurencyjnego forum:
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=227991&c=0&f=9
No to mam właśnie taki dokument, jak tam opisany.
Chyba jednak to jest widzimisię, a nie konkretne wytyczne i procedury.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 100 znaków
Fat Milk
Nowicjusz

20 Maj 2009, 19:56

Masz rację to jest widzimisię.

Udaj się ponownie do urzędu, złóż wniosek o rejestrację. Jeśli Ci odmówią poproś o odmowę na piśmie - jest taka procedura - wtedy urząd musi padać przyczynę z podstawą prawną.

Mając to udaj się do kierownika działu rejestracji i niech on powie czy to wg niego prawda.
Jak się będzie upierał idź do dyrektora urzędu w tej samej sprawie.

Jeżeli wszyscy podtrzymają swoje zdanie napisz podanie do urzędu o rejestrację pojazdu na posiadanych dokumentach. Uzasadnij to tak jak w swoich postach. Czekaj na odpowiedź.
Powinno pomóc. Jeżeli nie to daj znać, coś się na pewno wymyśli.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

20 Maj 2009, 20:14

No dzięki za konkretne rady. W piątek zadziałam i napiszę jak było.
Fat Milk
Nowicjusz

21 Maj 2009, 13:36

Czy dokument z banku,potwierdzający spłatę kredytu jest na ciebie?Jeżeli nie,to nie możesz wykreślić banku z dowodu.A dopóki w dowodzie jest bank,to bez jego zgody poprzednik nie może sprzedać samochodu.Najpierw musi być wykreślony bank z dowodu.Samo pismo nie wystarczy.
Oczywiście zawsze możesz spróbować zrobić,jak opisał kolega Dariusz.Za to przecież cięnie zamkną :wink: .
Opisz czy ci się udało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2009, 12:07

Uff udało się.
Okazało się w okienku, że jedyną przesłanką do niewydania nowego dowodu jest brak w moim WK dokumentu potwierdzającego zarejestrowanie umowy współwłasności przed WK sprzedawcy. Pani po chwili rozmowy zadzwoniła do tego WK (Płock), oni przysłali dokument faxem (co prawda dopiero po 2 h ale już lepsze czekanie niż podróż do Płocka i z powrotem). Pani wykreśliła bank z karty pojazdu i zarejestrowała auto.

Dzięki jeszcze raz za rady.
Fat Milk
Nowicjusz

22 Maj 2009, 12:11

Gratuluję! Na tym przykładzie widać że warto jest walczyć z urzędasami i walczyć o swoje. Panie w okienkach są po to żeby nam pomagać i tego wymagajmy.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

24 Maj 2009, 19:04

to tylko potwierdza, że miałem rację.

Czyli pismo z banku o skończeniu się kredytu i przeniesieniu własności na kredytobiorcę pozwala mu dysponować już tylko swoim mieniem dowolnie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam