Coś jak Mondeo mk3? do 8tyś

11 Sie 2017, 18:59

Witam

Od kilku miesięcy szukam auta przy czym mam pewne wymagania bo auto mam i chcę zamienić żeby przesiąść się na coś ciekawego "na lata".
Dodam że nie szukam igły. Jestem gotów z biegiem czasu władować kasę w mechanikę żeby auto się dobrze sprawowało stąd też budżet startowy jest jaki jest.

Jestem ciekaw jakie modele sugerujecie, może są jakieś mniej popularne na które nie zwróciłem uwagi. Sam nie mam możliwości przejechania się/ sprawdzenia różnych rodzajów aut i liczę na waszą pomoc ;)

Interesuje mnie:
    Napęd na przód
    żwawy benzyniak do 2.0l (70% miasto, w OC mam mało zniżek więc ponad 2.0 może mnie przerosnąć aczkolwiek nie orientuję teraz cen. Za 1.4 nissana płacę 1100zł)
    jak lubi się z lpg to plus
    Względnie przestronne, wygodne, wyciszone (mam 193 cm wzrostu i jestem przy sobie)
    koniecznie z wyposażenia automatyczna klima, 4x el.szyby i esp. Wskaźnik spalania to miły plus
    Fajnie jak silnik na łańcuchu chociaż z tym ciężko więc przymykam oko
    No i ważne żeby rdzy nie było lub była do ogarnięcia
    Sedan/hb

Obecnie wertuję Mondeo Mk3 sedan/hb szukając 2.0 z Klimatronikiem i ESP. Ciężko znaleźć. Same diesle i/lub kombi jak w większości aut w Polsce.

Moje obserwacje/uwagi:
Octavia I - Fajna ale szkoda że wyposażenie marne

Toledo/Golf 4 - Małe niestety

Passat b5 - Jestem zdania że są mocno wyeksploatowane, do tego to zawieszenie... Nie jestem mistrzem slalomu między dziurami. Do tego ceny są zawyżone ze względu na popularność

A4 b5 - Teoretycznie mogło by być, tyle że ceny też zawyżone jak w Passacie. 1.8 czy 1.8t?

Lancia Lybra - Ciekawa pozycja. Celował bym w 2.0 Martwi mnie jedynie cena wymiany rozrządu, ktoś się orientuje? Silnik trzeba wyciągać podobno.
Rdzewieje ale niby da się ogarnąć?

Volvo 40 - Mało S, same V-kombi i diesle, do tego nie wiem jak jest z miejscem w środku

Peugeot 607 - Ładne autko, szkoda że silniki startują od 2.2 :(

Citroen C5 - Buda brzydka i w środku też jakoś tak ubogo także odpada

Mazda 6 - Obawiam się problemów z rdzą, do tego podobno felernie wyciszone?

Primera p11 - podobnie jak w Mazdzie 6, i nie wiem jak z ilością miejsca. Jak stoję obok almerką to wyglądają prawie identycznie?

Rover 75 - Trochę dziadkowy chociaż ma swój urok i na pewno niejednemu się podoba. Ceny części odpychają

Chevrolet Evanda - Jakieś za/przeciw?
TheN
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Sie 2017, 20:29

1. Po cholerę ESP jako "konieczny" wymóg skoro jeździsz po mieście?!

TheN napisał(a):Octavia I - Fajna ale szkoda że wyposażenie marne

Laurin&Klement

TheN napisał(a):Toledo/Golf 4 - Małe niestety

Zmieścisz się ale IMO nic ciekawego.

TheN napisał(a):Passat b5 - Jestem zdania że są mocno wyeksploatowane, do tego to zawieszenie... Nie jestem mistrzem slalomu między dziurami. Do tego ceny są zawyżone ze względu na popularność

Rzeczywiście, przepłacisz chociaż i tak mniej niż w przypadku a4

TheN napisał(a):A4 b5 - Teoretycznie mogło by być, tyle że ceny też zawyżone jak w Passacie. 1.8 czy 1.8t?

Silnik zależy od tego czego potrzebujesz. Jednym wystarczy 1.6 dla innych rs4 będzie za słabe. Przepłacisz, zawieszenie to samo co w passacie

TheN napisał(a): Lancia Lybra - Ciekawa pozycja. Celował bym w 2.0 Martwi mnie jedynie cena wymiany rozrządu, ktoś się orientuje? Silnik trzeba wyciągać podobno.
Rdzewieje ale niby da się ogarnąć?

Nie mam zdania.

TheN napisał(a): Volvo 40 - Mało S, same V-kombi i diesle, do tego nie wiem jak jest z miejscem w środku

Moje 189 podróżowało dość komfortowo. Kiedy wsiadłem po przerwie miałem wrażenie, że kierownica jest bardzo nisko. Ogólnie polecam

TheN napisał(a):Mazda 6 - Obawiam się problemów z rdzą, do tego podobno felernie wyciszone?

Mazda 6 poniżej 12-13k będzie totalnym szrotem. W tej kasie raczej 626

TheN napisał(a):Primera p11 - podobnie jak w Mazdzie 6, i nie wiem jak z ilością miejsca. Jak stoję obok almerką to wyglądają prawie identycznie?

Nie! Lepiej odpuść to auto, technicznie wiele wspólnego z laguną mk2 przed fl "królową lawet"

TheN napisał(a):Rover 75 - Trochę dziadkowy chociaż ma swój urok i na pewno niejednemu się podoba. Ceny części odpychają

Że jakie ceny części?

TheN napisał(a):Chevrolet Evanda - Jakieś za/przeciw?

Chcesz to w Polsce znaleźć?

Accord VI, Peugeot 406, Vectra B fl (omega?), Avensis I. Mitsu Galant, Saab 9-5

Osobiście wziąłbym jednak mondeo, następne w kolejności galant/volvo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sie 2017, 20:51

Za 8 tysięcy to w dobrym stanie będzie tylko Mondeo z 1.8 z roczników 2000-2001 (na dobre wyposażenie bym nie liczył). Unikać wersji 110km, lepsza jest 125km, ale te silniki lubią brać olej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Sie 2017, 09:50

Dziękuję za odpowiedź. Przyjrzę się Galantowi. Rover75 ma drogie części. Nie mówię że wszystkie ale znam dwie osoby co mają 75 i 400 i mówią że drogo bardzo bo mało.
Co do Evandy można znaleźć. Fakt że rzadkie auto może trochę przesądzać o tym że nie koniecznie musi być dojechane przez 15 właścicieli
TheN
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera n15
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Sie 2017, 12:02

TheN napisał(a): drogo bardzo bo mało

A w przypadku o wiele mniej popularnej evandy będzie juz ok?

Wez pod uwagę, ze jeśli zaczniesz szukac takiego auta to połowę budżetu wydasz na wycieczki po kraju
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...