Auto do 15tys. a wyjątkowe do 20tys.

06 Sie 2017, 15:44

Szukam samochodu dla siebie tak do 15k zł lub jeżeli będzie naprawdę miało "to coś", to mogę dać 20k zł.
Do tej pory miałem Audi A6 C5 i Forda Mondeo MkIII. Audicę napędzał V6 2.4 170KM w benzynie, a Mondziaka zwykła rzędówka 4 cylindrowa 131KM w dieslu.
Ogólnie szukam auta raczej większego (ale nie od tych poprzednich :) ), raczej w benzynie, bo nie chciałbym mieć kłopotów z FAPem i jego odmianami. Nie martwi mnie wysokie spalanie, bo Audi potrafił wypić 15 litrów jak się przycisnęło ;)
Jeśli chodzi o moc, to przy dużej masie przydałby się tzw. mocniejszy silnik, bo nie potrafię zrozumieć montowania 115KM w Mondeo np, chociaż wiem, że niektórym i to wystarcza. Nie należę do osób, które szybko jeżdżą. Ja jeżdżę po prostu dynamicznie, lubię mieć rezerwę pod nogą, jak jadę sobie DK i muszę nagle przyspieszyć bo na jakimś skrzyżowaniu jakiś idiota nie zauważył czerwonego. Chcę po prostu wcisnąć pedał gazu mocniej i przyspieszyć.
Na chwilę obecną dość mocno się zastanawiam nad (i tu się pewnie uśmiejecie) Renault Vel Satis z silnikiem benzynowym 3.5 V6 z automatem. Wiem, wiem - o tym aucie krążą legendy, że nic nie warte itp. ale mnie nie interesują legendy, tylko konkrety. O Mondeo MkIII też krążyły legendy o układzie paliwowym i o korozji, a przez blisko 3 lata nie miałem do niego najmniejszych zastrzeżeń, a kupiłem go jako 8-latka. Któregoś razu okazało się, że mam jeszcze fabryczny akumulator, a silnik przy -22 stopniach odpalał na dotyk, więc bajki proszę włożyć między bajki.
Chętnie poczytam rzeczowych porad. Oczywiście nie wykluczam innych modeli, stąd mój post.
marwej
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Prawo jazdy: 10 05 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: obecnie nie mam

07 Sie 2017, 13:04

Jeśli Ci się vel satis podoba to spoko :ok:
Zamiast V6 poszukałbym jednak 2.0T, możesz tez popatrzeć na lagunę mk2 z tym silnikiem.
Vectra C/signum 2.0T (silnik z saab'a)
s60 2.4T, 2.0T, 2.5T
9-3 1.8t, 2.0t, 2.0T (wszystko to ten sam silnik)
Galant 2.5

Nooo i może coś z innej beczki, na płycie podłogowej mondeo, jaguar x-type
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Sie 2017, 21:49

Dzięki bardzo za te propozycje :)
Volvo - fajne silniki, ale trochę małe mi się wydaje to S60
Opel - kumpel ma Vectrę C i jakoś średnio mi leży to autko, Signum w zasadzie, to trochę zmodyfikowana Vectra, więc pewnie byłoby podobnie
Mitsubishi - nie znam auta, ale patrząc na zdjęcia to widzę jeszcze "zaleciałości" poprzedniej epoki konstrukcyjnej, pulpit jakoś przypomina mi Astrę F, nie wiem dlaczego :)
Saab też jest raczej małym autkiem

Ostatnio przeglądając portale moto natknąłem się na Citroena C6 - ktoś się może coś wypowiedzieć?
marwej
Nowicjusz

08 Sie 2017, 23:23

marwej napisał(a):natknąłem się na Citroena C6
oczywiście jest taki model, ale nie chodziło Ci przypadkiem o c5?
c6 w dobrym stanie nieosiągalny w Twoim budżecie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2017, 08:36

Skoro się na niego "natknąłeś" to miałeś szczęście, bardzo niedużo tego wyprodukowano. Z częściami blacharskimi będzie mega problem
W zeszłym tygodniu pierwszy raz w życiu widziałem c6 na żywo ;P
Invi
Forumowicz VIP

09 Sie 2017, 13:33

Jeśli Volvo to S80 w zakresie 15-20 tysięcy trafi się jakaś fajna sztuka z 2.4T lub 2.8 (bez turbo).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...
    Silnik 13B-REW - Mazda
    Na liście słynnych silników stosowanych w autach sportowych nie mogło zabraknąć jednostki Wankla. A skoro o silniku z wirującym tłokiem mowa, to na myśl od razu przychodzi Mazda i jej sportowy model RX-7. Prawdopodobnie ...

10 Sie 2017, 19:52

Citroen C6 jest ogólnie osiągalnym modelem w takim budżecie, ale czy w dobrym stanie, tego nie wiem. Tylko co dzisiaj oznacza dobry stan dla samochodu z rokiem produkcji 2006-2007 w dieslu? Na przebieg nawet nie patrzę z wiadomej przyczyny, natomiast pociesza mnie fakt, że aut nie wyprodukowano zbyt dużo, czyli mało ogólnie było w obiegu. Zazwyczaj w takim budżecie wszyscy kupowali BMW, Mercedesa czy Audi. Z tego wniosek, że w "obiegu" są raczej auta świadomych użytkowników, którzy musieli konkretnie polubić ten model. To z kolei może nasunąć wniosek, że raczej każdy dbał o to auto. Zresztą jak czytałem i dowiadywałem się od znajomego, który posiada to auto od 5-6 lat, wiele części mechanicznych jest kompatybilnych chociażby z modelu wspomnianego właśnie C5.
marwej
Nowicjusz

11 Sie 2017, 08:22

Weź Velka w silniku 2.0T i ciesz się samochodem. Wiem co piszę - miałem taki. Każda następna osobowka po nim będzie po prostu mała. 3.5v6 może być problematyczna, to nie jest ten sam silnik co w 350Z.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

11 Sie 2017, 08:31

Roadkiller napisał(a): 3.5v6 może być problematyczna

Co masz na myśli?
marwej
Nowicjusz

11 Sie 2017, 11:07

Ja dorzuciłbym jeszcze Peugeot 607 3.0 V6.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Sie 2017, 12:07

marwej napisał(a):Citroen C6 jest ogólnie osiągalnym modelem w takim budżecie, ale czy w dobrym stanie, tego nie wiem. Tylko co dzisiaj oznacza dobry stan dla samochodu z rokiem produkcji 2006-2007 w dieslu? Na przebieg nawet nie patrzę z wiadomej przyczyny, natomiast pociesza mnie fakt, że aut nie wyprodukowano zbyt dużo, czyli mało ogólnie było w obiegu. Zazwyczaj w takim budżecie wszyscy kupowali BMW, Mercedesa czy Audi. Z tego wniosek, że w "obiegu" są raczej auta świadomych użytkowników, którzy musieli konkretnie polubić ten model. To z kolei może nasunąć wniosek, że raczej każdy dbał o to auto. Zresztą jak czytałem i dowiadywałem się od znajomego, który posiada to auto od 5-6 lat, wiele części mechanicznych jest kompatybilnych chociażby z modelu wspomnianego właśnie C5

rok produkcji 2006 oznacza że auto dziś ma trzeciego właściciela. pierwszym oczywiście była firma leasingowa więc pierwszy kierowca oczywiście nie miał na co wydawać swoich w trudzie zarobionych pieniędzy (pomijając równie cenny czas) tylko wydawać na aso. co z autem robił drugi i trzeci właściciel to już czysta loteria ale założenie że dbał i serwisował w aso za kosmiczne pieniądze to delikatnie mówiąc demagogia.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

11 Sie 2017, 14:43

diddy79 napisał(a):dbał i serwisował w aso za kosmiczne pieniądze to delikatnie mówiąc demagogia.

Nie przesadzaj, przecież każdy Niemiec serwisuje w ASO nawet dwudziestoletnie golfy
Invi
Forumowicz VIP

12 Sie 2017, 09:51

diddy79 napisał(a):rok produkcji 2006 oznacza że auto dziś ma trzeciego właściciela.

Skąd takie założenie??
marwej
Nowicjusz

12 Sie 2017, 09:54

Niejednokrotnie doświadczyłem, że ASO potrafi bardziej popsuć auto, niż niezależny serwis. Więc, to że auto było serwisowane w ASO nie jest dla mnie argumentem, że ktoś dbał o auto.
marwej
Nowicjusz