Coś lata pod samochodem w trakcie jazdy

28 Lut 2019, 08:40

Temat umieszczam w tej kategorii, bo nie mogłem znaleźć odpowiedniej i ta wydała mi się najbliższa.

Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Ostatnio zauważyłem, że przy ostrych hamowaniach coś mi pod samochodem lata, od tyłu do przodu. Jakaś śrubka albo kamień, nieduża rzecz sądząc po dźwięku. Tak samo na zakrętach. Od lewej do prawej i na odwrót. Patrzyłem podwozie i są wszędzie osłony plastikowe. No ale po środku idzie wydech to jakby się ten kamień przemieszczał z lewej do prawej?

Patrząc na załączony obrazek wnioskuje, że na podłodze raczej nic od lewej do prawej by się nie mogło poruszać, tak samo po długości, ze względu na nierówną powierzchnię. Pozostaje opcja pod samochodem. Tylko nie bardzo wiem co zlecić mechanikowi. Zdjęcie wszystkich osłon plastikowych, czy szukanie od wewnątrz samochodu?

Zdjęcie
Tbag
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

28 Lut 2019, 11:30

Musisz najpierw zlokalizować miejsce w którym mniej więcej te dźwięki słychać. Poproś kogoś nich z tobą przejedzie się i nasłuchuje siedząc np. na tylnej kanapie. Jak już przybliżysz lokalizację będzie łatwiej znaleźć sam problem.

Jak by cos latało w wydechu to wystarczy nim lekko poruszać i będzie słychać czy to w nim jest problem.

Skoro lata do przodu i tyło oraz na boki musi to być jakaś luźna rzecz jak kulka (śrubka by tak swobodnie nie latała). Próbowałeś trochę rozbujać nadwozie na postoju na boki? Było cos wtedy słychać?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lut 2019, 14:24

Tak jak napisałem kamień lata po całej szerokości i od okolic bagażnika do wysokości kierownicy. Ja to słyszę i czuję pod sobą. Jedyne co można zrobić to jeszcze raz na spokojnie posłuchać i się upewnić.

Bujanie samochodem chyba nie ma sensu bo to się dzieje dopiero przy ostrym pokonywaniu zakrętów, chociaż w sumie może dałoby się tak przechylić samochód ale nie ma wtedy siły odśrodkowej, która może dodatkowo poruszać kamieniem.

Trzeba przyznać, że temat zagadkowy :)
Tbag
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

03 Mar 2019, 14:44

Jaki to dokładnie samochód?
Tbag napisał(a):Tak jak napisałem kamień lata po całej szerokości i od okolic bagażnika do wysokości kierownicy
Po całej długości no to może być np. próg ale ciężko mi uwierzyć że bez problemu lata od przodu do tyłu przez całe auto a tym bardziej na boki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...