28 Paź 2017, 19:19
Witam, w najbliższym czasie mam zamiar zakupic swoje pierwsze auto.
Obecnie poruszam sie golfem V 1.9 tdi 105, oraz seatem leonem II 2.0 140.
Lecz sa to auta rodziców oraz zmieniłem prace wiec poszukuje czegoś swojego.
Szukam czegos troszke mocniejszego od seata, tak okolice 160 koni.
Głównie jezdze krótkie trasy, 5km do pracy, do szkoły w weekend ok 70km, lub jakies zakupy czy cos, w sumie w roku wychodzi ok 7tys +/-1tys.
Majac takie przebiegi myslałem o jakiejś benzynce, lub benz z turbo.
Nie szukam auta do ścigania sie czy jady jak szalony, ogolnie jezdze spokojnie lecz depnać też lubię.
Nie chce aby koszty utrzymania auta mnie zjadły, wiem ze utrzymanie auta swoje kosztuje ale nie chce wkładac co miesiac 1000zł oraz zeby spalanie było w miare na normalnym poziomie w golfie jak jezdze mam 7.5 a nie jezdze eko, tak ok 10l benz przy mmieszanym trybie byłoby ok,
W sumie nie mam jakis typów ale patrzyłem nad:
Megane III 1.4 tce 131 koni lecz to mi sie wydaje troch mało, tzn na poczatku bede odczuwał rózniece moze miedzy golfem ale po chwile bd kiepsko,
Jako drugie myślałem Megane III tylko 2.0t lecz to juz nie wiem czy nie duzo, a auto juz chyba troche pali przy takiej mocy.
Myślałem o hondzie civic VIII 140km ale poczytałem to troche kiepskie auto i twarde a przy golfie nauczyłem sie wygody.
Oraz ostatni ale nie wiem czy jest sens i wart to Golf V GTi, troche czytałem o nim to spalanie dośc duze, i jest pare minusów jak nagar i trzeba tanokowac lepsze paliwo.
Co polecicie jeszcze?