Coś niedużego do jazdy po mieście - jakie auto wybrać?

14 Lut 2012, 16:43

Witam,
mam zamiar kupić sobie autko. Nie mam zbyt dużo finansów, chciałabym sie zmieścić tak do 7000 tys. i najlepiej, żeby było w gazie, gdyż przy obecnych cenach paliw i naszych zarobkach auto na benzynę to rarytas. Mieszkam w aglomeracji i tylko tutaj się poruszam, potrzebuję czegoś niedużego do jazdy po mieście. Kiedyś miałam Tico :) pomimo swoich wad dobrze mi się nim jeździło (choć brak wspomagania jest uciążliwy) rozwaliłam je na drzewie i nie opłacało mi się go naprawiać. Co tym razem byście mi poradzili? Myślałam o Renault Clio, Peugeot 206 lub Volkswagen lupo. Zależy mi także, żeby części nie miały zbyt wygórowanej ceny, gdybym wiedziała co się w autach najczęściej psuje to posprawdzałabym ceny, ale niestety muszę przyznać, że na autach nie znam się zbyt dobrze, bo do tej pory miałam do czynienia tylko z wymiana klocków i rozładowanym akumulatorem.
BARDZO PROSZĘ O POMOC! :)
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

16 Lut 2012, 12:37

Tico to niebezpieczna przygoda, teraz postanowimy wybrać dla Ciebie cos lepszego :-)
Jeśli rozmyślałaś nad VW Lupo to dobrym pomysłem jest silnik diesla, którego spalanie wynosi jakieś 4l/100 km
Bardzo fajnym samochodem do miasta jest również Fiat Punto. Spalanie też jest malutkie jeśli znajdziesz egzemplarz wraz z instalacją gazową a cześci do tego auta jest dużo i nie kosztują zbyt wiele
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oczywiście uważam, że Peugeot 206 nie jest zły ale części będą droższe niż do Fiata Punto. Odrębną sprawą jest również to, czy wolisz samochody większe czy mniejsze :-)
Jeśli będziesz miała jakieś pytania pisz śmiało, postaram się pomóc cos Ci znaleźć :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2012, 13:39

Może polo III ( może nawet uda ci się znaleźć po FL) albo Astra II?
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1991

16 Lut 2012, 14:00

Jeżeli do tej pory jeździłaś Tico, to nawet Lupo będzie dla Ciebie przestronny :)
Jeżeli już Lupo, to wystrzegaj się wersji z zielonym 3L na klapie. To był bardzo dobry samochód, ale jako nowy.
Renault Clio - każdy (nawet diesel), gaz o ile ma silnik 8 zaworowy (poznasz taką wersję chociażby po oznaczeniach na drzwiach - 16V z reguły taką mają na lewych lub prawych, na drugich jest wersja wyposażenia (np. RT, RN, Air). Np. silnik 1142 cm3 z serii D4F - powiem tylko, że ta konstrukcja jest na tyle udana, że praktycznie bez zmian montowana do dzisiaj np. w twingo. 60KM daje radę w mieście, i raczej nie potrzebuje gazu do niedrenowania portfela, choc jak najbardziej się do niego nadaje a i miejsce na butlę jest. Diesel znacznie gorzej się prowadzi (ciężki silnik).
Peugeot 206 - podobnie jak w clio (uwaga o dieselu też). Silnik 16 V występował tylko w wersji Qucksilver i Sport - duża moc, sportowy charakter. Jeżeli 1,1 to za mało, można wybrac jego po prostu powiększoną wersję 1,4.
Tak naprawdę musisz się zastanowić czego oczekujesz od auta. Doświadczenie z Tico może powodować, że przyzwyczaiłaś się do aut lekko się prowadzących i że tak powiem "miękkich". Tutaj Lupo czy Polo lub Ibiza może być pewnym rozczarowaniem.
Dobrym kompromisem jest zakup zadbanego Punto. Głównym mankamentem tych aut jest niewidoczna (ale możliwa do wykrycia) korozja i pękające alternatory. Ciekawe, krótkie serie wyposażeniowe (np. GO!, Sporting), ekonomiczne silniki. Jednak wykonanie gorsze niż we wcześniej wskazanych.
Jeżeli lubisz się wyróżniać lub masz naprawdę kobieca estetykę, zastanów się nad Lancią Y. To techniczna kopia Punto, z dużo lepiej wykonanym wnętrzem, bardzo często pochodząca od kobiet, które to auto naprawdę doceniały i na nim nie oszczędzały.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

16 Lut 2012, 15:08

Ja jeszcze mam taką propozycję:
wizualnie jak widać albo się podoba albo nie (mi osobiście nie) ale i tak w porównaniu do Tico to nie jest źle :D
Auto jest mniejsze z zewnątrz od np. Clio ale równie przestronne w środku za sprawą wysokiej karoserii
Myślę, że spodoba Ci się wysoka pozycja za kierownicą i będziesz się pewniej czuć za kółkiem
mechanicznie auto nie jest kapryśne, a ewentualna naprawa będzie tania i prosta dla każdego warsztatu; elektryka nie jest problemem, bo jej tam praktycznie nie ma
Średnie zużycie paliwa na poziomie 6,2l RZECZYWISTE, a nie wg producenta i 7,5l LPG ale opłacalność montażu wg mnie wątpliwa.
http://www.chcekupicauto.pl/hyundai-ato ... 000-21674/
Dużo aut jest też z polskiego salonu co też jest sporym plusem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2012, 15:58

A może Peugeot 106?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012