Pierwsze auto. Proszę o pomoc.

10 Sty 2012, 16:58

Witam serdecznie.

Planuję zakup mojego pierwszego auta. Na mój ruszt idzie Opel Vectra B, rocznik 96, sedanik. Na jutro jestem umówiony na przegląd i jazdę. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie na temat tego auta? Czy warto kupować je na początek?

I drugie pytanie, jestem całkowicie zielony w temacie kupna auta i spraw prawnych z tym związanych. Oczywiście wiadomo że potrzebna jest umowa - ale jak to jest z podatkiem? Czy to ja odprowadzam podatek od zakupu czy sprzedający? Czytałem kilka for i są rozbieżności w tym i już sam nie rozumiem jak to jest.
Auto będzie kupowane od osoby która kupiła auto w kraju i jest 1 właścicielem, ubezpieczenie jest i przegląd. Jak to jest z przepisaniem wszystkiego? Czy po podpisaniu umowy i zapłacie mogę tego samego dnia już jeździć nim? Co mam robić w razie kontroli skoro w dokumentach będzie widniała inna osoba? Jakie sprawy muszę załatwić w urzędach? Jakie opłaty dodatkowe mnie czekają?

Będę bardzo, ale to bardzo wdzięczny za pomoc bo bardzo jej potrzebuje.
Łukasz020
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Sty 2012, 18:44

Pomoże mi ktoś ?
Łukasz020
Nowicjusz

10 Sty 2012, 19:28

calosc wyjdzie cie ponad 200 zl bo za przepisanie oc nie placisz a jednie tablice
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

10 Sty 2012, 19:38

To tablice trzeba zmienić? Nie mogą być te co obecnie posiada auto?

A jak z podatkiem? Z mojej strony nic nie płacę?
Łukasz020
Nowicjusz

10 Sty 2012, 19:50

Na przerejestrowanie auta masz 30dni ale nikt Ci nic nie zrobi jeśli tego nie zrobisz.Co do kosztów to jeśli auto jest zarejestrowane w Twoim mieście za przerejestrowanie płacisz tylko 80zł i zostawiasz tablice te które masz a jeśli auto jest z innego miasta/województwa wtedy za przerejestrowanie płacisz 180zł i dostajesz nowe tablice.

Co do ubezpieczenia to zależy od sprzedającego,jeśli zostawi aktualne to możesz na nim jeżdzić a jeśli go wypowie to musisz szukać nowego ubezpieczyciela.

Autem możesz jeżdzić jak dobrze spiszesz umowe kupna-sprzedaży,gdyż praktycznie auto jest już Twoje.

Jeśli zatrzyma Cie policja to pokazujesz im umowe kupna-sprzedaży (jeśli auta jeszcze nie przerejestrowałeś) a jeśli już to zrobiłeś to niewiem na kogo będziesz rejestrował matke,ojca,dziadka etc.

Tutaj masz w skrócie:
1) ubezpieczenie - w ciągu 30 dni możesz zerwać umowę z dotychczasowym ubezpieczycielem ubezpieczającym to auto i kup wtedy jak najszybciej nowe (będzie ono wydane na nowe numery rejestracyjne), lub przedłużyć umowę. Zerwanie umowy free, koszt nowego ubezpieczenia to bardzo różnie - od kilkuset do tysiąca kilkuset, mówię tu tylko o OC, które masz właśnie obowiązek posiadać.
2) skarbówka - podatek PCC-3, wysokość w zależności od pojemności (do 2 litrów to chyba 2% ceny sprzedaży) - możesz druk ściągnąć z netu i wysłać poleconym, a zapłacić przelewem
3) rejestracja - musisz wziąć kartę pojazdu, dowód rejestracyjny, kupione ubezpieczenie i umowę kupna-sprzedaży. Kserujesz wcześniej umowę oraz dowód rejestracyjny i musisz mieć ok. 180zł na nowe tablice.
Ostatnio edytowany przez Barol, 10 Sty 2012, 19:54, edytowano w sumie 1 raz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Sty 2012, 19:53

Przepisanie OC nic nie kosztuje, ale jak nie masz znizek, a poprzedni wlasciciel mial, to musisz roznice doplacic.

Przerejestrowanie autka to kolo 200zl z malym hakiem. Troche taniej jak z twojego miasta byl sprzedajacy.

Podatek placisz od wzbogacenia sie jak kupujsz od osoby fizycznej, czyli 2% wartosci samochodu. (jak z komisu, czy po prostu od firmy, to jestes z oplaty skarbowej zwolniony)
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

10 Sty 2012, 19:56

Czyżby podrozało przerejestrowanie auta?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2012, 20:23

Przed chwilą czytałem że przerejestrowanie auta w tym samym mieście co jest zarejestrowane to koszt 72 zł - ale nie wiem z kiedy był ten artykuł więc wszystko możliwe że podrożało, jak wszystko...

Czyli jak samochód kupie za 5 tys zł, to ten podatek 2% będę miał w wysokości 100 zł, czy stawka jest brana ogólnie z wartości danego pojazdu bez zależności za ile się kupiło?

A tak w ogóle to co sądzicie o tym aucie? Warto inwestować w jego kupno?
Łukasz020
Nowicjusz

10 Sty 2012, 20:30

Wszystko zależy ile wpiszesz na umowie :mrgreen:
Vectra na ogół jest ok ale uważaj na rdze (szczególnie tylne nadkola i progi).
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2012, 22:48

Nie wszystko od tego zależy, zaniżanie ceny nie ma sensu poniżej pewnego poziomu, bo Panie ze skarbówki ci to zweryfikują z ich magicznymi tabelkami (nauczyły się tego po autach z Niemiec za 200 zł...).

Nie mówiąc o tym, że nie jest to legalne, chociaż większości to nie przeszkadza...

Ojciec jeździł vectrą b w gazie, 1.8 silnik, moc miał przeciętną raczej, ale to wina instalacji chyba i regulacji, chociaż i tak bił na głowę np. moją astre 1.4 czy 1.6. Sprzedał jednak dość szybko, bo z instalacją "na śrubę" nie potrafił się dogadać a spalanie przekraczało 12 litrów na krótszych trasach. Szukaj czegoś z sekwencją. Komfort vectry natomiast to jej duży plus, dobrze utrzymana jest cicha w środku, przyjemnie płynie po szosie.
kzg
Nowicjusz

Miejscowość: Trn

10 Sty 2012, 22:57

No i co z tego?Zawsze można powiedzieć że auto wymagało roboty więc dlatego taka a nie inna cena albo że sprzedającemu zależało na szybkiej sprzedaży.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Sty 2012, 01:27

Osoba która chce go sprzedać - wręcz się pozbyć, dlatego mi zaoferował cenę 5 tys zł. A auta chce się pozbyć bo mu się rodzina powiększyła i kupił większe auto.

Trochę z OC będzie u mnie ciężko, bo ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi ok. 1.500-1.900 zł. A powiedzcie mi czy wyszło by coś takiego:
Jak się zdecyduje na kupno to obecny właściciel np. przedłuży OC o rok na swoich zniżkach i później przejdzie to OC na mnie ? Czy tu by jakieś dodatkowe koszta szły z tą różnicą czy nie? Bo tak to by mnie taniej pewnie wyszło z 400-500 zł. - oczywiście za ten kolejny rok ja płacę dodatkowo, bo czy bym chciał czy nie to i tak muszę przedłużyć bo OC ważne do marca.

A jak to jest z umowami przy sprzedaży/kupnie? Pytanie banalne, lecz jak dla mnie trochę ma niejasności. Przy takim pytanie zawsze podchodzi odpowiedź że wykonanie umowy leży po stronie sprzedającego, lecz jakiś czas temu znajomy kupował auto. A że nie był pełnoletni jeszcze wtedy to całe auto było na jego ojca. Tylko przy kupnie to on jako kupujący musiał mieć umowę co mnie teraz bardzo zastanawia jak to z tym jest.

Wybaczcie że tak pytam ale jestem całkowicie zielony i chciałbym mniej więcej wiedzieć co trzeba robić, a za obecną pomoc i wypowiedzi serdecznie dziękuje :)

PS.
Ta Vectra co chce kupić jest w benzynie, bez gazu - już wolę te kilka zł więcej zapłacić za paliwo niż mieć problemy jak to z gazem bywa i jak się słyszy że tu coś zapycha itp itd.

Aa i bym zapomniał o najważniejszym - przy kupnie jakie dokumenty i rzeczy muszę dostać od sprzedającego dotyczących auta ?
Łukasz020
Nowicjusz

11 Sty 2012, 09:04

Musisz dostać polisę OC, dowód rejestracyjny auta i kartę pojazdu, jeśli była wydana. Dodatkowy komplet kluczyków również, jeśli go nie ma, wspomnij o tym w umowie. Umowe weź sobie z dowolnej gazety motoryzacyjnej czy portalu ze wzorami umów, ja kupowałem na umowe z anonsów i było ok. Jeśli ty kupujesz, to ty podpisujesz umowę, jesli jako współwłaściciel to musi być o tym info w umowie (ja robiłem to tak, że dopisywałem pod umową lub w miejscu przeznaczonym dla strony, dane moje obok danych ojca i podpis mój również był). OC 1500 zł, olaboga! Ja mam na ojca co prawda, bo dopiero dobijam do lat zniżkowych i bariery wieku młodego kierowcy, ale płacę średnio 400-450 zł (a to już trzecia polisa, co prawda auta 1.4, 1.4 i 1.2).

Co do gazu, ok, rozumiem Cie, też tak miałem z pierwszym autem, ojciec mówił, że na gaz to częściej trzeba do silnika zaglądać, wolniejszy jest itp. Skończyło się tak, że połowę czasu astra stałą w garażu, bo nie było mnie stać na paliwo. Porównaj sobie koszty jazdy np. z autocentrum - 43,80 zł vs. 25,91 zł biorąc vectrę 1.6 16v. Na 100km masz 20 zł różnicy. Nawet teraz, kiedy pracuję, gaz jest dla mnie jedyną opcją, bo dzięki temu wydaję miesięcznie 200 zł (dojeżdżając pare km do pracy po mieście) zamiast 350zł...
kzg
Nowicjusz

Miejscowość: Trn

11 Sty 2012, 10:02

Pochodz po ubezpieczalniach i popytaj gdzie ile by Ci wyszło,kolega ostatnio ubezpieczał Poloneza (20lat,prawko prawie od 2lat) i w PZU mu powiedzieli 1700zł a AXA już 700zł więc jak widać różnica jest.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 10:19

Czyli rozumiem że umowa stoi po mojej stronie aby ją posiadać ? Nie po stronie sprzedającego ?

I jeszcze jedno, czytam że do umowy potrzebny jest NIP. Co zrobić jeżeli ja nie posiadam NIP'u? Wiadomo, trzeba złożyć, ale jak się zna urzędy to okres wyczekiwania to 2-4 miesiące a z tego co widzę to do 30 dni trzeba wszystko pozałatwiać.
Czy można zrobić tak że samochód będzie zapisany na osobę która nie ma prawa jazdy, a posiada NIP? Czy później można bez żadnych opłat to jakoś przepisać? Czy znowu jakieś będą problemy z tym i opłaty?
Łukasz020
Nowicjusz