Osoba która chce go sprzedać - wręcz się pozbyć, dlatego mi zaoferował cenę 5 tys zł. A auta chce się pozbyć bo mu się rodzina powiększyła i kupił większe auto.
Trochę z OC będzie u mnie ciężko, bo ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi ok. 1.500-1.900 zł. A powiedzcie mi czy wyszło by coś takiego:
Jak się zdecyduje na kupno to obecny właściciel np. przedłuży OC o rok na swoich zniżkach i później przejdzie to OC na mnie ? Czy tu by jakieś dodatkowe koszta szły z tą różnicą czy nie? Bo tak to by mnie taniej pewnie wyszło z 400-500 zł. - oczywiście za ten kolejny rok ja płacę dodatkowo, bo czy bym chciał czy nie to i tak muszę przedłużyć bo OC ważne do marca.
A jak to jest z umowami przy sprzedaży/kupnie? Pytanie banalne, lecz jak dla mnie trochę ma niejasności. Przy takim pytanie zawsze podchodzi odpowiedź że wykonanie umowy leży po stronie sprzedającego, lecz jakiś czas temu znajomy kupował auto. A że nie był pełnoletni jeszcze wtedy to całe auto było na jego ojca. Tylko przy kupnie to on jako kupujący musiał mieć umowę co mnie teraz bardzo zastanawia jak to z tym jest.
Wybaczcie że tak pytam ale jestem całkowicie zielony i chciałbym mniej więcej wiedzieć co trzeba robić, a za obecną pomoc i wypowiedzi serdecznie dziękuje
![Smile :)]()
PS.
Ta Vectra co chce kupić jest w benzynie, bez gazu - już wolę te kilka zł więcej zapłacić za paliwo niż mieć problemy jak to z gazem bywa i jak się słyszy że tu coś zapycha itp itd.
Aa i bym zapomniał o najważniejszym - przy kupnie jakie dokumenty i rzeczy muszę dostać od sprzedającego dotyczących auta ?