Coś się dzieje z układem kierowniczym, ale co ?

19 Cze 2021, 17:09

Witam, Panowie tak gdzieś od pół roku mam problem z układem kierowniczym, wiadomo, na początku olewałem ale im dalej w las tym gorzej. Zanim pojadę do mechanika to chciałbym mieć jakąś wiedzę od was.

Problem objawia się głownie cięższym działaniem wspomagania, jest to losowe, ale głównie pojawia się w czasie skręcania a najgorzej jak są dziury, ostatnio jak skręcałem i była dziura to kierownica mi tak szarpnęła palec i było to mało przyjemne. Na postoju jak kręcę kierownicą niby wszystko jest ok, tak samo nie ma żadnych dźwięków spod maski w czasie kręcenia kierownicą, nawet jak dobije do końca. Zauważyłem też że na zbiorniczku od płynu do wspomagania zbiera się trochę takiego mokrego nalotu, absolutnie nic nie kapie, po prostu jest lekko mokre, natomiast płynu raczej nie ubywa i był wymieniany rok temu. Zauważyłem także że jak wjeżdżam na parking który jest lekko pod górke, to wtedy to wspomaganie działa najgorzej...

Nie wiem co to może być, czy to maglownica, czy to pompa wspomagania, czy drążki kierownicze. Co wy myślicie?

Samochód to Hyundai Santa Fe 2005r. 2.0CRDi
kerpalwroc
Początkujący

20 Cze 2021, 15:30

Przy maglownicy jest sucho nie ma żadnych wycieków? Sprawdź sobie na jakimś asfalcie czy kostce na której będzie piach jak ci będzie działał układ stojąc w miejscu i jak ruszysz i będziesz jechał powoli. Spróbuj wykonać kilka obrotów raz w jedną a raz w drugą stronę.

Z tego co napisałeś to jak dociażysz bardziej przod to chodzi ciężej więc być może coś w układzie się zaciera.
Czy przy tym problematycznym skręcaniu nie słychać jakiś niepokojących dźwięków?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Cze 2021, 21:21

Nie ma wycieków.

Próbowałem tak robić i chodzi lekko, wydaje mi się że najbardziej to czuć przy większym skręcie tak po 1 obrocie.

Czasem słyszę i na kierownicy czuje takie delikatne strzelenie takie puknięcie, ale nie wiem czy to taśma w kierownicy tak robi czy coś w układzie kierowniczym.
kerpalwroc
Początkujący

21 Cze 2021, 11:39

kerpalwroc napisał(a):Czasem słyszę i na kierownicy czuje takie delikatne strzelenie takie puknięcie, ale nie wiem czy to taśma w kierownicy tak robi czy coś w układzie kierowniczym.
No to zobacz jeszcze czy sprężyna skręca się razem z McPhersonem bo może to wina łożysk górnego mocowania tego układu. Czasem jak się zacierają to coraz ciężej chodzą później potrafią przeskakiwać, strzelać aż w końcu staną i wtedy sprężyna zaczyna się skręcać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Cze 2021, 14:27

Ja aż tak się nieznam, w którym miejscu patrzeć ?
kerpalwroc
Początkujący

22 Cze 2021, 15:52

mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

22 Cze 2021, 16:29

wow, myślałem że w baku
kerpalwroc
Początkujący

23 Cze 2021, 13:13

Dzisiaj znowu sytuacja, jechałem, była poprzeczna koleina i mocno szarpnęło kierownicą, nawet na ręce to odczułem takie uderzenie, miałem parę aut wcześniej ale nigdy tak jeszcze nie było a często jeździłem po tej dziurze bo to koło mnie.
kerpalwroc
Początkujący