Coś stuka po wciśnięciu sprzęgła

12 Paź 2013, 19:59

Chciałbym się was zapytać zanim pojadę do mechanika co sie dzieje z moim samochodem.
Byłem dzisiaj na stacji kontroli od tak, sprawdzić stan samochodu i wyszło, że tylne amortyzatory do wymiany bo są do niczego. Wieczorem zaparkowałem samochód obok domu ale podjazd jest trochę pod górkę. Zaciągnąłem ręczny i wrzuciłem jedynkę (ktoś tam kiedyś mówił żeby zostawiać samochód na biegu).
Za jakiś czas chciałem podjechać bliżej domu więc wsiadłem i zanim odpaliłem samochód wcisnąłem sprzęgło a tu nagle coś zaczęło stukać w samochodzie, nie wiem dokładnie skąd wydobywał się ten dźwięk ale był dość szybki i głośny - przypominam że silnik nie był włączony a samochód nie był nawet na zapłonie. Włożyłem kluczyk do stacyjki i odpaliłem samochód a silnik zaczął jakoś tak dziwnie pracować, obroty były prawie zerowe i wskazówki mocno drgały, cały czas był zaciągnięty ręczny i wciśnięte sprzęgło (nie popuszczałem sprzęgła). W końcu udało się podjechać pod dom ale do teraz jestem lekko przerażony tym co sie tam działo i co było tego powodem, myślę czy nie te amortyzatory bo jak samochód zostawię na ręcznym i puszcze hamulec to cały tył skrzypi.
Wie ktoś może co się dzieje?

PS
Jeszcze takie pytanie, gdybym jechał do mechanika wymienić te amortyzatory to muszę do niego jechać już z kupionymi czy oni tam na miejscu jakieś mają i mi założą? Pytam bo nigdy nie byłem u mechanika naprawiać samochodu.
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

14 Paź 2013, 11:12

W kwestii amortyzatorów czy też ogólnie części do samochodu,to najlepiej wyjdziesz na tym po prostu zamawiając przez internet i dajesz je mechanikowi płacąc za samą robociznę. Tym sposobem wyniesie Cie to zdecydowanie taniej,tutaj akurat mogę pomóc i doradzić konkretną firmę.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Paź 2013, 09:07

Ciężko stwierdzić kolego co to może być, w kwestii zużycia sprzęgła raczej nie dopatrywałbym się przyczyny, masz np. je tu opisane:
https://www.forumsamochodowe.pl/vw-polo-1-0-6n2-2001-problem-z-biegami-r-1-2-vt60733.htm
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Paź 2013, 12:03

I jak kwestia sprzęgła,doszedłeś już do tego co może być przyczyną usterki? Jeżeli tak to koniecznie daj znac na forum jeśli wątek dalej jest aktualny.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS