Coś szumi i czuć wibracje z lewego koła

05 Mar 2018, 07:55

Witam.
Gdy wracałem z pracy usłyszałem bardzo głośny szum z lewego koła mianowicie jadę z prędkością 120km/h i słyszę szum przy przyspieszaniu szum jest tak głośny jak by samolot leciał nade mną przy zwalnianu bez hamulca słychać lekkie stukanie a z hamulcem czuć wibracje w podłodze. Słychać to z lewej strony od koła. Pół roku temu zostały wymienione klocki hamulcowe i przetoczone tarcze, auto to seat leon II 2007r 1.9tdi. U mechanika nie byłem jeszcze bo może z waszą pomocą uda mi się samemu to naprawić jakoś. Auto obecnie jeździ na felgach stalowych (prostych) opony zimowe (nowe) hankook 195/55 r15, mam je od października założone i nigdy wcześniej tak się nie działo, gdy jadę stała prędkością to szum jak bym cichnie ale przy przyspieszaniu i hamowaniu to narasta i to bardzo. Z góry dziękuję za pomoc!
Urtas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9 Tdi 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • 05 Mar 2018, 14:16

Koło do góry i pokręć nim i pomachaj na boki. Podejrzewam łożysko
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2018, 21:14

Racja, sprawdź luzy w łożysku bo zapewne ono rozsypało sie.
    gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Subaru Crosstrek
      Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...