Problem przy wyrejestrowaniu auta złomowanego w Niemczech

03 Lut 2018, 17:27

Witam

Nie bardzo wiedziałem gdzie podpiąć temat więc daje tutaj.
Na początku października 2017 rozbiłem Golfa w Niemczech. Odholowano go do najbliższego warsztatu gdzie stwierdzono że trzeba złomować. Wystawiono mi pismo potwierdzające złomowanie i polski mechanik przetłumaczył mi ze to pismo wystarczy do wyrejestrowania auta w Polsce ( Auto było na polskich blachach).
w polskim urzędzie jednak stwierdzono że pismo jest nie właściwe, że to coś w postaci rachunku za złomowanie.
Mam pytanie czy ktoś miał podobną sytuację ? Czy ten "rachunek" za złomowanie rzeczywiście wystarczy czy jeszcze coś trzeba
Dodam że wręczył mi wzór jakiegoś pisma które po niemiecku brzmi Verwertungsnchweis i stwierdził ze to jest prawidłowe pismo.

Jesli ktoś jest mi w stanie pomóc lub odesłać do właściwej osoby/instytucji która mi pomoze to będe wdzieczny
eustahy66
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 09 2015
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda Logo
  • 06 Lut 2018, 11:32

eustahy66 napisał(a):Mam pytanie czy ktoś miał podobną sytuację ? Czy ten "rachunek" za złomowanie rzeczywiście wystarczy czy jeszcze coś trzeba
    Dodam że wręczył mi wzór jakiegoś pisma które po niemiecku brzmi Verwertungsnchweis i stwierdził ze to jest prawidłowe pismo.
    To nie jest rachunek tylko świadectwo złomowania i ono powinno wystarczyć.
    Verwertungsnachweis - świadectwo złomowania

Oddając auto do stacji demontażu pojazdów otrzymujesz właśnie takie oświadczenie o unieważnieniu dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu oraz tablic rejestracyjnych . Takie zaświadczenie/świadectwo złomowania sporządzane jest w trzech egzemplarzach po jednym dla właściciela samochodu, organu rejestrującego i przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu. Ty musisz po takiej operacji w terminie 30 dni złożyć wniosek o wyrejestrowanie pojazdu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

03 Mar 2018, 10:29

Witam,

Mam dwa auta w Niemczech, które są tam od dłuższego czasu, myśle aby je tam zezłomować ponieważ podwójna laweta do Polski będzie mnie trochę kosztować...
    Czy posiada Pan jakieś aktualne informacje dotyczące zasad złomowania auta w Niemczech? Jaki to koszt?

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
    Isabel
    Isabel
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 2015
    Auto: Honda Civic
    Paliwo: Diesel
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
      Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...
      Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
      Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...