Jest to mój pierwszy post na forum, więc na początku chciałbym wszystkich powitać.
Jestem dość młodym kierowcą, prawo jazdy mam 3 lata i szukam dla siebie nowego samochodu. Nie jestem jakimś znawcą samochodowym, ale co nieco tam o autach wiem (jednak jest to skromna wiedza).
Samochód który teraz kupię będzie już moim drugim.
Rocznik auta nie jest dla mnie jakoś szczególnie ważny, ale z tych które sprawdzałem, to powiedzmy, że rok ~2004.
Przejdźmy do rzeczy.
Jeżdżę około 7000 kilometrów rocznie, głownie do pracy, jednak jeżeli kupię ten samochód to pewnie też będę jeździć na jakieś zloty + w czasie wolnym po prostu dla przyjemności, więc powiedzmy że będzie to 10tys rocznie.
Ogólnie szukam czegoś szybszego, myślę że tak powyżej 200 koni.
Interesuje mnie głównie benzyna w manualu. Z dieslem i automatem nie miałem do czynienia i jakoś mnie do tego nie ciągnie.
Przeglądałem trochę ogłoszeń i czytałem o niektórych samochodach i znalazłem kilka modeli, także to są moje propozycje:
1.
Subaru Impreza Jak na razie to mój numer jeden. O tym samochodzie czytałem w internecie najwięcej.
Na pewno podoba mi się napęd na 4 koła, oraz sam silnik - jego brzmienie. Moc 225km też daje radę.
Jednak im więcej czytam, tym bardziej się zniechęcam. Podobno bardzo ciężko znaleźć dobry model, a te gorsze więcej czasu stoją u mechanika niż się nimi jeździ. Do tego podobno części są drogie. Niektórzy piszą o konieczności wymiany oleju co 5tys km (więc 2x w roku?), a sam olej też tani nie jest.
Z tego co czytałem to silnik 2.0 jest mniej podatny na modyfikacje (mniej mocy się z niego wyciągnie), ale za to jest wytrzymalszy od 2.5 (podobno 2.5 powinno się zakuć). Więc bardziej szukałem modelu z silnikiem 2.0
Aktualnie znalazłem takie 2 ogłoszenia, które wiszą już od dłuższego czasu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Jeżeli można, to prosiłbym o ocenę tej fury. Wiem, że nikt nie jest jasnowidzem, ale może zauważycie coś po samych zdjęciach opisie itp. Ja jedyne co znalazłem to z przodu z lewej strony zderzak jest trochę zarysowany, ale nie wygląda to poważnie, ktoś może po prostu o coś lekko zahaczył.
Wracając do tematu. Jak w opisie widać auto ma 330 koni, więc 100 więcej niż seria. Pytanie tylko jak te 330 koni ma się do długości życia silnika (podobno zakuty).
Cena prawie 36tys, rozumiem, że taka dlatego, bo auto posiada modyfikacje opisane w ogłoszeniu? Podobne modele seryjne można znaleźć za 25-30tys.
Jeszcze takie pytanie nie związane z tematem, co to są te czerwone kółka, które widać na pierwszym zdjęciu z przodu pod maską pomiędzy światłami? Widziałem coś podobnego w modelach sti.
Drugie Subaru jakie znalazłem i też już długo wisi to takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Cena fajna, wygląd powiedzmy taki sobie (przynajmniej dla mnie, kwestia gustu). Warto się tym interesować czy olać?
2.
Audi TTO tym aucie też trochę czytałem jednak nie tyle co o Subaru. Co na plus to koszty części w porównaniu do Imprezy. Napęd na 3 koła, ponad 200 koni.
Podobno silnik 1.8 jest lepszy od 2.0 ze względu, że 2.0 jest bardziej awaryjny. A jak sytuacja wygląda z silnikiem 3.2? Też takie widziałem, czy warto się w tak wielki silnik bawić?
Co mi się nie podoba to wygląd całego auta. Może nie nie podoba, ale po prostu nie przypadło mi do gustu. Wygląda dla mnie jak upośledzone R8. Trochę nowsze roczniki wyglądają lepiej (światła z przodu robią robotę), ale jest ich mało.
To co ostatnio znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Co sądzicie? Wydaje mi się całkiem spoko, do tego trochę nowszy rocznik to i światła ładniejsze
![Razz :P]()
Niestety silnik 2.0, a nie 1.8.
3.
Volkswagen Golf GTIChodzi mi o wersję V z roku 2006.
Nie czytałem o nim zbyt wiele, ale wiem, że z zewnątrz mi się podoba i posiada 200 koni. Z racji tego, że jest to Volkswagen to też za te pieniądze mógłbym kupić trochę nowszy rocznik w porównaniu do Imprezy/TT. No i chyba części też tańsze.
4.
Audi S4Podobnie jak z TT, z tym, ze mi się bardziej podoba (ale też te nowsze modele) i w tej cenie z tego co patrzyłem ciężko coś dostać (z 40 tys trzeba dać tak minimum, żeby coś z tego auta było), tak więc to taka luźna moja propozycja (z resztą tak jak kolejne).
5.
Honda s2000Piękne auto. Szkoda tylko, że na serwisach z ogłoszeniami jest ich max 10 i w większości kierownica po prawej stronie + wysoka cena. Ale jak by się udało dostać dobrą wersję w tym przedziale cenowym to warto je brać pod uwagę?
Na minus napęd na tył, w zimie pewnie nie będę umiał tym jeździć.
6.
Nissan 350ZZ wyglądu bardzo ładne auto, jednak trochę boję się tego silnika 3.5. Pewnie pali to z 15 litrów przynajmniej do tego nie wiem czy będzie dostęp do części i sam ich koszt.
Wiem, że w tej cenie też są 370Z, jednak one mi się już nie podobają.
7.
BMW z4Ładnie auto, ale nie jestem pewien czy powinienem się brać za bmw, do tego napęd na tył, więc sytuacja podobna jak w Hondzie s2000.
Co sądzicie o tych samochodach, któryś model jest warty uwagi, a może któryś od razu olać i nie zawracać sobie nim głowy?
Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i się wypowie.
Mam też nadzieję, że nie złamałem regulaminu (jak już pisałem, jest to mój pierwszy post, więc za wszelkie błędy i pomyłki przepraszam).
Pamiętajcie też, że nie znam się bardzo na samochodach i to co o każdym wpisywałem, to po prostu znalazłem w internecie na forach, grupach itp., więc nie wszystko musi być prawdziwe.
Za wszelkie odpowiedzi oczywiście dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek.