Cosrsa 2000 Edition jaki to silnik>?

03 Paź 2009, 14:17

Wtam,

Mam tylko jedno male pytanko co do tego samochodu: [link do oferty na Allegro wygasł]

Nigdzie nie moge znalezc podobnej wersji, niby pisze w opisie 1.2 16V ale na bagazniku(zdjecie) widac 12v czy ta corsa moze miec 75KM?? Czy moze byla tuningowana bo nie ma takiej wersji silnika nigdzie.
A taka corsa 1.2 12V 75km bedzie dynamiczna czy raczej bedzie brakowalo mocy na trasach?
Moze mi ktos wytlumaczyc co z tym silnikiem?
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

03 Paź 2009, 14:54

O ile sie nie myle to silnik 1.2 mial wlasnie 75KM i raczej mocy nie bedzie brakowac
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Paź 2009, 21:28

Licznik tej kosiarki ma k=16676. To przełożenie dla silnika 4 cylindrowego (czyli 1,2 75KM pasuje). Natomiast wklejka na klapie 12V jest od silnika 3 cylindrowego (1,0 55KM). Wnioski: albo licznik albo klapa są od innej Corsy :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Paź 2009, 14:53

Mogę tylko potwierdzić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Paź 2009, 16:32

Bylem dzis obejrzalam te corse, calkiem fajna zadnej korozji tylko ten silnik taki dziwny, 16V napewno ale ta tylna klapa tu nie pasuje bo ma 12V. Jedyne co mnie zahamowalo przed kupnem to ta oferta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy ta corsa z takim wyposazeniem moze byc az tak tania??? Czy to nie jakis pic na wode?
Bo mam zamiar sie w poniedzialek przejachac na ogledziny i zeby sie nie okazalo ze jakis szrot za male pieniadze. Warta obejrzenia ta oferta?
foemka
Początkujący

04 Paź 2009, 17:04

Musiałem Bracie skorzystać jednak z literatury z najwyższej półki bo to 12V nie dawało mi spokoju,nawet obiadu dzisiaj nie jadłem tylko kopałem jak wyrobnik w biedaszybie i się dokopałem.Silnik 1.2 12V 54KM został wprowadzony do obiegu w 1997r,jest to silnik 3 cylindrowy,ufff w potocznej literaturze ciężko było o tym się dowiedzieć od jutra zabieram się na nowo za studiowanie bryczek :mrgreen:

[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 18:12 ]
Dodam tylko ,że ten silnik nie wzbudza entuzjazmu z powodu złej a raczej fatalnej kultury pracy,nie kupuj tego autka :!:

[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 18:16 ]
Kubuch tylko ty wiedziałeś prawie o tym,ten silnik ma 1.2 a nie 1.0 ,tylko taka różnica.

[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 18:21 ]
Albo to ty Kubuch masz rację a literatura się myli, gdyż rzeczywiście istnieje przecież silnik 1.0 54 konny trzycylindrowy :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 18:32

Wszystko pięknie ale szpary wokół lamp mi się nie podobają. Niby równe ale jakieś takie wielkie...

PhantomASA1 napisał(a):Musiałem Bracie skorzystać jednak z literatury z najwyższej półki

Coś ta literatura wyprowadziła Cię w pole kolego... Ja korzystam z własnej wiedzy bo 2 latka jeżdziłem 12 zaworowym Ecoteciem i spędziłem troszkę czasu na OCFC. Silnik 3 cylindrowy ma pojemność 1,0 i 12V, silnik 1,2 ma 4 cylindry i 8V (45KM) lub 16V (75KM).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 18:51

No wiesz KUBUCH gdyby to pisał nowicjusz ale twój nick oraz Barola dał mi do myślenia,czasami są informacje wzajemnie się wykluczjące,tutaj wasze nicki podparły moje przypuszczenie,że ktoś się rąbnął z tym silnikiem 1.0,pełen Szacunek dla Was chociaż ja początkowo Was poparłem ale musiałem być absolutnie pewien i zostałem kopiąc wprowadzony w błąd :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 19:02

Te szpary nad przednimi swiatlami?? A co z nimi nie tak?? Ta maska wyglada jakby byla niedomknieta
foemka
Początkujący

04 Paź 2009, 19:21

Sherlock Holmes lub inaczej, Colombo Kubuch wyłuskując samo oznaczenie 12V na klapie dał do zrozumienia,że autko może być powypadkowe,te szpary tylko potwierdzają te przypuszczenia!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 19:49

Phantom ale ona pyta o kolejną już Corsę. Te szpary są jakby trochę za szerokie ale może to tylko na zdjęciu tak wyglądć. Trzeba to zobaczyć na żywo.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 20:08

To istotne nie jest,te szpary nie świadczą o niczym pozytywnym ,to przecież podstawowa sprawa przy ocenie historii auta o ile w przypadku tamtej CORSY mogło dojść tylko do uszkodzenia tylnej klapy to tutaj uszkodzeniu uległ najprawdopodobniej przód autka, pewne jest że jednemu i drugiemu autu trzeba się bliżej przyjrzeć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 20:16

foemka zauwaz ze ta Corsa jest sprowadzona ale w ogloszeniu pisze ze jest w trakcie oplat hmm najlepiej jedz obejrzec na zywo i wtedy bedziesz wiedzial jak sie sprawa ma dokladnie no i moze okaze sie warta tej ceny
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2009, 20:18

Dzis ogladalem te corse i nie bylo zadnych szpar, zadnej ukrytej korozji na zewnatrz, tyle ze byly szorstkie progi, jakby karbowane, balam sie ze moze byc ruda juz pod spodem.
Co do tego to jeszcze byl pekniety przedni klosz i wgnieciona blacha na tylnym blotniku.
No i do tego tak dziwnie ta corsa odpalila, jakby nie mogla, ale poszla za pierwszym razem, i ksiazka serwisowa tylko do 30k km a ma przejechane 150km. Mowie tu o tej pierwszej corsie.

A ta druga jest no poprostu full wypas. Nie wiem co myslec ale sie napalilam i chcialam jutro sie umowic na obejrzenie
foemka
Początkujący

04 Paź 2009, 20:27

O tej na bachach Crocodil piszesz? Już w innym temacie pisałem Ci, że ma skręcony licznik. Do tego klapa z innej sztuki (co nie świadczy o dzwonie - oryginalna klapa mogła skorodować - to częsta rzypadłość CB). To, że ciężko pali to normlne w Oplu a szorstkie progi to baranek - niestety nie pamiętam czy oryginalnie w CB jest baranek na progach - trzeba by porównać z inną CB.

[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 21:27 ]
Aha - ten otwierany dach to fajny bajer ale może przeciekać...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika