Coupe, CLK czy Celica?

04 Maj 2017, 21:54

Panowie troszku teoretyzujecie bo ktoś wspomniał o łatwości sprzedaży merca... no i tu można się zdziwić bo w208 uchodzi za totalnego rdzewieluch, jest brzydki a do tego w wersjach słabych często w środku wygląda syfnie więc odsprzedaż wcale nie jest łatwa. Następny temat to koszty utrzymania tego zacnego autka. Tu znowu nie jest tak różowo jak nam się wydaje chociażby z powodu łańcuchów rozrządu i ich wymiany co często wiąże się z innymi elementami silnika a to przeradza się w konkretne koszty, do tego mamy usterki elektromechaniczne, wycieki oleju no i spore spalanie jak na osiągi.
Mój kolega któremu sprzedałem przez chwile posiadanego przez zemnie clk w208 4,3 wtopił w serwisy i naprawy 3/4 kwoty którą autor ma na to auto. Jak dał ogłoszenie że je sprzeda razem z elementami tuningowymi takimi jak wydech z kolektorami za 7k to nie zadzwonił ani jeden telefon, jak wyjął wydech i obniżył cenę może zadzwoniły 2-3osoby proponując kwotę mniejszą niż najtańsza sztuka na allegro, potem kolega znowu zjechał z ceny aż doszedł do poziomu wtopy rzędu kwot o jakich tu rozmawiamy... autko zostało sprzedane po pół roku użerania się a strata wyniosła więcej niż Lexus któremu koledze przyłatwiłem na otarcie łez... juz nie wspomnę że MB kolegi po 3ech latach użytkowania kwalifikował się ponownie do poprawek rdzawek.
No i jako ciekawostkę kolega Lexa też sprzedał tylko robił to 3dni i był kolejka chętnych chociaż cena to jedyne 28k za gs300...

Podsumowując...

Marki premium z EU są pozornie tanie, otwiera się alledrogo a tam wysyp gratów ale jak sobie policzymy usterki+wynalazki typu sypiące się rozrządy albo po 2świece na gar u kolegi było 16świec!!! dodamy sytuacje rynkową czyli docelowy klient (sebix) i walka z handlarzami z którymi zawsze przegramy to robi sie obraz nędzy i rozpaczy.
Dlatego twierdze że jak ktoś kocha to rdzawe szkaradztwo to jedynym uzasadnieniem jego zakupu jest fajna wersja dające więcej pewności normalnej odsprzedaży i jaką frajdę z jazdy... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Maj 2017, 22:54

Silnik V8 to zupełnie inny temat, bo wiele osób się tego boi (myślą, że pali minimum 20 litrów) i dlatego nie jest to łatwo sprzedać. Lexus jest uważany w Polsce za egzotyczne auto, ale ten kto się zna w tym temacie aut wie, że nie jest to ryzykowne auto.

Jeśli chodzi o V8 od Mercedesa, BMW i Audi to do Polski najczęściej ściąga się egzemplarze bez historii (nie wiadomo czy i jaki olej był zmieniany, czy ktoś serwisował auto w ASO czy u jakiegoś Turka) i takie niepewne auta trafiają w ręce oszczędnych Polaków, którzy serwisują je u Mietka w stodole. Zamiast zrobić na "dzień dobry" porządny serwis (z wymianą świec) to pakują najtańszą instalację LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2017, 23:02

Nie szalejmy tu V8, dopiero co weszliśmy na poziom V6 :D

Może ktoś coś powiedzieć o tych dwóch?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W tym drugim mi się nie zgadza trochę silnik z rokiem? Czy w 2001 wgl były jeszcze przedliftowe silniki?

PS. Dobra, w pierwszym już widzę czerwona lampkę, 10k km w 3 lata. Troszkę mało
Oban19
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 101KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Maj 2017, 07:46

Oban19 napisał(a):Nie szalejmy tu V8, dopiero co weszliśmy na poziom V6 :D

Dalej nie rozumiesz co się do Ciebie mówi więc...ok.
Ale chociaż szukasz już normalnych wersji... :ok:

Ossy to nie jest tak jak piszesz z tymi V8 problem clk w208 leży ogólnie w jego gówniactwie i gdyby to był fajny samochód to V8ka nawet paląca 30l kosztowałaby x2.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Maj 2017, 10:41

Oban19 napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes- ... d9f14ebb4a

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 2750418990

Swojego Lexa kupiłem za tyle co ten pierwszy i sprzedam pewnie za tyle, co ten... pierwszy :)
Ty kupisz pierwszego, a sprzedaż za tyle co stoi ten drugi :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Maj 2017, 18:22

W końcu udało mi się coś kupić. Tydzień temu kupiłem Mercedesa C Klasa Coupe C200 (2.0). Kpiony za 15.000. 6 biegowy manual , szyberdach i inne pierdoly. Wszystko działa nic nie skrzypu trzeszczy. Nie lakierowane bez szpachli. Małe ogniska korozji na krańcach nadkoli ale to mercedes(mam zamiar to zabezpieczyć przed zimą jakos) Sprowadzony 5 lat temu. Po za tym że muszę dokupić niestandardowe kamerkę cofania bo aktualna padła to wszystko śmiga aż miło. Dziękuję wszystkim za pomoc chociaż prawie wszystkie moje pomysły zostały storpedowane :D
Oban19
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 101KM
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...