Coupe do 10 tyś. (+/- 2 tyś.)

06 Lis 2013, 18:41

SC400 też? Ponoć są nie do zajechania :)

A może ktoś odpowiedzieć w sprawie tych 406-óstek?
M4rtinez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2013
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

06 Lis 2013, 18:51

M4rtinez napisał(a):Btw., w oko wpadły mi też jeszcze Lexusy... Tyle że praktycznie nic o nich nie wiem. Mówię konkretnie o modelach:
IS200 - [link do Otomoto wygasł] ... 80332.html
i SC400 - [link do Otomoto wygasł] ... 28355.html
Czy któryś z nich byłby warty większej uwagi?
Pozdrawiam :)

Ogólnie jest tak:

Między Pugiem 406 coupe a starym Lex nie ma żadnego porównania. Można tylko dyskutować o spalaniu reszta raczej wiadomo jak wypada szczególnie że wkleiłeś link z SC 400 który na tą chwile występuje jako auto kolekcjonerskie które bezawaryjnie przejeździ 10xPuga.

Konkrety

IS za 9k będzie śmietnikiem, minimum 14k trzeba liczyć.
SC cena jest atrakcyjna a auto warte sprawdzenia. Więcej o samym SCku mogę Ci powiedzieć jeżeli będziesz nim nadal zainteresowany.

Pozytywem jest to że jak Scek będzie w dobrym stanie to za 5lat weźniesz za niego tyle samo albo więcej w przypadku puga za 5lat może być problem z ceną co chyba widać po aukcjach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Lis 2013, 21:12

No na pewno biorę Lexa pod uwagę, strasznie mi się spodobał :) Więc chętnie posłucham o nim więcej. Boję się tylko kwestii drogich części i spalania - w końcu to silnik 4.0. Ale z drugiej strony ma zainstalowane LPG, więc chyba aż tak straszny dla portfela nie będzie ;)
M4rtinez
Nowicjusz

06 Lis 2013, 23:52

M4rtinez napisał(a):No na pewno biorę Lexa pod uwagę, strasznie mi się spodobał :) Więc chętnie posłucham o nim więcej. Boję się tylko kwestii drogich części i spalania - w końcu to silnik 4.0. Ale z drugiej strony ma zainstalowane LPG, więc chyba aż tak straszny dla portfela nie będzie ;)

Lex SC jest o tyle fajny że bardzo mocno powiązany z suprą, GSem/Aristo/LS więc oznacza to że wiele częsci pasuje wyminie między tymi autami. Silnik jest niezniszczalny, orginalnie zakuty, skrzynia biegów jest dosyć powolna ale odpowiednio traktowana również nie do zabicia ta skrzynka po przeróbce używana jest w USA jako zaminnik dla skrzynek TH do dragu więc ...o czymś to świadczy, dyfer z supry/GSa możesz na spokojnie znaleźć LSD jego trwałość jest trudno mierzalna bo przekracza często możliwości naszej wyobraźni :D
Komfort jazdy baaardzo dobry cisza cisza i jeszcze raz cisza.
Nie rdzewieje...

Minusy hmmm
mogą polecieć elementy gumowe związane z jakimiś zaworkami, zawieszeniem są to głupotki ale jednak.
Spalanie 15l-16l lpg.
Powolna skrzynka.

Ogólnie jest to auto do pieszczenia, dbania, odbiega bardzo mocno od zwykłych populusów.
Problemy mogą powstać przy naprawach jakiś detali ale jest to temat marginalny który łatwo zgłębić wertując odpowiednie stronki.
szybki
Moderator - Tuning

07 Lis 2013, 00:07

No kurczę ciężko się nie przekonać... :d Spalanie 15l LPG, czyli w sumie finansowo prawie jak spalanie 8l benzyny... Do przeżycia :) Mam tylko nadzieję, że ta instalacja jest porządna.
Na pewno bym o taki samochód dbał jak o dziecko. Oczywiście w moim zakresie, bo mechanikiem nie jestem.
A jak jest z wyposażeniem tego SC (na zdjęciach nie widzę deski rozdzielczej)? Choć pewnie elegancko, skoro to Lexus ;)
I jeszcze jedno pytanie: posiada on automatyczną skrzynię biegów. Do tej pory jeździłem tylko na manualach. Jak różni się na niej jazda?
M4rtinez
Nowicjusz

07 Lis 2013, 00:21

M4rtinez napisał(a):A jak jest z wyposażeniem tego SC (na zdjęciach nie widzę deski rozdzielczej)? Choć pewnie elegancko, skoro to Lexus

W wyposazeniu jest wszystko, bardzo czesto tempomat, klimatronic, nagłośnienie z oddzielnym wooferem a jak będziesz miał szczęście to można trafić Nakamichi.
Wada wnętrza to kiepskiej jakości skóra ale da się przeżyć :D
Ja akurat do zwykłej jazdy wole automat bo jest wygodniej ale do zapierniczania wolę manual.
Przyzwyczaisz się i to szybko.

Co do sztuki z linka bardzo dokładnie sprawdź go bo cena jest bardzo atrakcyjna a wiesz jak to w Pl jest :bored:
szybki
Moderator - Tuning

07 Lis 2013, 08:24

"Co do BMW, to jednak nie jestem zdecydowany. Stare "trójki" wciąż kojarzą mi się z dresami i z tego co czytałem, a takiej starej beemce zepsuć może się praktycznie wszystko"

A w innym starym aucie się nie może zepsuć? Akurat awaryjność nie jest domeną tej marki. Skoro z powodu jakichś zabobonów chcesz odpuścić auto, które najlepiej spełnia Twoje kryteria, w tym dotyczące ekonomiczności to Twoja sprawa. :roll:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Lis 2013, 15:15

Próbowałem, ale niestety nie mogę przekonać się do tej marki. A raczej nie będę na siłę brać samochodu, który mi nie pasuje :) Jeszcze e46 mi się podoba, ale jest poza moim zasięgiem.

Jak na razie pozostaję przy SC400 (jeśli uda mi się dorwać porządny egzemplarz), a jeśli nie, to Pug 406 Coupe też będzie raczej dobrym wyborem ;)

Ale może ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć? :)
M4rtinez
Nowicjusz

07 Lis 2013, 15:18

Alfa 156 z 3.2 V6
Samochody tanie z racji opinii, a jeździ się tym przyzwoicie i wygląd też się raczej większości podoba.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

07 Lis 2013, 16:10

Poszukałem na otomoto 156 z silnikami od 3000 w górę i najtańsza była za 19 tyś... Więc raczej nie bardzo. I jeśli już 156, to po lifcie ;)
M4rtinez
Nowicjusz

07 Lis 2013, 16:26

Mówię o przedlifcie i oczywiście, że jest w tych pieniądzach do znalezienia. Kumpel ostatnio sprzedał, bardzo zadbaną z gazem, cała oklejona matem, czerwona skóra.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lis 2013, 01:42

A może zjawiskową, zadbaną 155 z Busso pod maską?
[link do gieldaklasykow.pl wygasł]
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

10 Lis 2013, 00:06

@KonradMB Alfa prześliczna, ale bałbym się wziąć ją jako pierwszy samochód... Może jako drugi... :P
156 przed liftem mi się niestety nie za bardzo podoba, a po lifcie nie tak łatwo znaleźć ją w tej cenie w dobrym stanie. Chyba że ja źle szukam i ktoś wypatrzy pasującą ofertę :)

Na tę chwilę wciąż najbardziej skłaniam się ku 406 Coupe, np. temu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogłoszenie z tym SC400 jak na na razie zniknęło, może jeszcze się pojawi...

Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
M4rtinez
Nowicjusz

10 Lis 2013, 10:43

Alfa 155 i 156 ? to szukasz sedana czy coupe?
Bo jeśli coupe to pewnie nikomu na myśl nie przeszła Honda Prelude albo Ford Cougar.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

10 Lis 2013, 13:22

krikus napisał(a):Alfa 155 i 156 ? to szukasz sedana czy coupe?

W dzisiejszych czasach na sedany mówi się coupé, a na kombi shooting brake :P
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6